Strona 26 z 45 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 447

Wątek: Wybór filtra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Potwierdzam na 1000%.Robię tak samo z dużą łatwoscią i dobrymi efektami i Hoya mi za to nie płaci
    Ja miałem dokładnie odwrotnie. Wg MOICH doświadczeń, czarne hoye sa koszmarne w czyszczeniu, najlepiej ich w ogóle nie czyścić - szkoda nerwów. Dlatego markę te omijam szerokim łukiem.
    Proponuję porównać sobie kiedyś przy okazji np. z B+W lub z Marumi (choć ten ostatni też potrafi być problematyczny).

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mariush, czy filtry Cokina, są dużo lepsze od Hoya ?
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Mariush, czy filtry Cokina, są dużo lepsze od Hoya ?
    W jakim sensie?
    Użytkowym - tak. "Przejście" na dowolnej wysokości + możliwość używania na kilku obiektywach to zalety nie do zastąpienia.
    Jakościowym - myślę, że szkło jest jednak lepsze (ale nie porównywałem jeszcze... chętnie kiedyś zrobię to przy uprzejmości posiadacza połówki Hoya )

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    O czyszczeniu Hoyi Czarnej napiszę tak: chuchem i szmatką jest normalnie, tak jak od lat okulary czyszczę i obiektywy. Ale dostałem w prezencie wynalazek Lenspen i myślałem, że jest zepsuty, bo mi po filtrze mazał niemiłosiernie. Okazało się jednak, że obiektyw i okulary wyczyścił mi fantastycznie. Więc coś z tym czyszczeniem jest na rzeczy, jednak nie na tyle, żeby się stresować. Może to kwestia czym się czyści? Nawet szmatki do optyki są różne, a niby wszystkie z mikrofibry.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/6313
    tez na poczatek wystarczy mi taka polowka Hoya gradual Grey, moze z czasem zauwaze wady z powodu ceny [tak na marginesie to jest chyba zle zdjecie tej polowki w tym linku? Zawsze myslalam ze zamiast pomaranczowych sa szare/czarne]

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/686 A UV z Serii 9 chce kupic tylko po to by chronic obiektyw przed piaskiem. Wystarczy najtanszy? Sama przyznaje ze jestem zielona z filtrami i nie wiem czy taki filtr nie bedzie psul jakosci obrazu.
    Tak, fota jest zla

Z obiektywami i filtrami jest jak z lancuchem - calosc jest tak silna, jak jego najslabsze ogniwo. Wiec slaby filtr bedzie psul jakosc obrazu...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ma ktoś może pomysł gdzie dostać uv slim na gwint 43 do pancake? Bo zwykły brzydko wygląda przy takim malutkim obiektywie :>

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

wybór filtra polaryzacyjnego

Hoya PL-CIR PRO1 Digital 58 jest lepszym wyborem niż Hoya PL-CIR HMC 58mm ? Różnicy w cenie prawie nie ma.Czy mam racje?W końcu od jakiegoś filtra trzeba zacząć.Oba filtry z FOTOZAKUPY.pl Chętnie przeczytam opinie posiadaczy tych filtrów.Z góry dzięki.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że Pro1 Digital może mieć gwint do zaczepu dekielka, a zwykły HMC nie. Ale najlepiej przedzwonić do sprzedawcy i się dopytać. Różnicy w jakości powłok nie powinno być żadnych.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    z kompetencjami sprzedawców bywa różnie,filr szary jak wyczytałem zabiera więcej światła i zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć do czarnego,zwłaszcza,że obiektywy kitowe nie są zbyt jasne,a z drugiej strony jakiś rozsądny kompromis trzeba wybrać i stąd się biorą dylematy amatora teoretyka.Po nietrafionym zakupie to jest musztarda po obiedzie.niżej niż szary własna intuicja każe mi odrzucić,chyba, że się myle.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Szary lub czarny filtr Hoya to dylemat tylko przy zakupie UV-ki, gdzie przepuszczalność światła ma znaczenie.
    W przypadku polaru nie ma to w ogóle żadnego odniesienia - polar, nawet najlepszej klasy, sam z siebie zabiera ci światło - od 30 do 70%.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)