Strona 25 z 45 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 447

Wątek: Wybór filtra

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Aisha, po co Ci szary? Polar zabiera 2EV, nie twierdze, ze sie nie znasz, tylko wole, zebys sie upewnila, ze Ci bedzie potrzebny

Co do polowki, to imho Cokin/Hitech/etc - nawet bez holderow i calego osprzetu, trzymasz przed obiektywem. Mam Marumi szara i nie jest fajna...

Marumi czy B+W - ja mam Marumi, bo mysle, ze B+W to za wysoka polka Nie wiem, mi starcza.

Kinga bym sobie darowala, a niestety, tu jest jak z lancuchem Optyka jest taka slaba jak jej najslabszy element i taniutki UV bedzie psul jakosc...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam CPL Hoya Pro 1 i Hoya Gradual Gray. Z czyszczeniem nie mam problemów, wystarczy nie dotykać szklanej powierzchni paluchami, pozostaną tylko pyłki kurzu do usunięcia. Czyszczenie "na chuch" się sprawdza, też tak robię. Jeśli chodzi o tą połówkę, to skąd się biorą te przesądy o wyraźnej ciemnej granicy między jasną a ciemną częścią filtra? Ten filtr ma tak płynne przejście od przezroczystej do szarej tonacji, że aż trzeba się mocno przyglądać, by ocenić, gdzie jest to najciemniejsze miejsce. Aby wiedzieć, gdzie jest to miejsce podczas użytkowania, zaznaczyłem je na oprawce białym korektorem. Bardzo to ułatwia użytkowanie. Co do systemu Cokin, to mam opory. Filtry nakręcane mogę nosić na obiektywie i nie muszę każdorazowo ich ściągać przed schowaniem aparatu do plecaka. Filtrów UV nie używam. Uważam to za zbędny wydatek. Mam przecież pokrywkę na obiektyw w komplecie.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Mnie to już się znudziło pisać, że problemy z czyszczeniem czarnego filtru UV Hoya to kompletna bzdura.

Jeden chuch, przecieram w Tshirt i jest git. Chyba se to wpiszę w stopkę.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Warmik Zobacz posta
    myślę, że to nie ma znaczenia którą firmę wybierzesz, ja wybrałem Marumi bo było trochę taniej
    ja tez mam Marumi i nie narzekam, ponoć B+W jest the best ale cena tez jest the best
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez d@nielski Zobacz posta
    No właśnie chodzi mi o ta szorstką powierzchnię i przecieranie tego szmatką do okularów nie daje pożądanych efektów boję się mocniej przecierać żeby nie zarysować jedynie bibuła do optyki jakoś daje radę. Zresztą nie o to chodzi w moim pytaniu B+W czy Marumi co proponujecie?
    to tylko filtr, nie martw sie nim. Nic tak dobrze nie czysci jak przepocona koszulka bawelniana, wyjeta ze spodni. No moze przesadzilem jak zwykle z tym przepoceniem.
    sam mam wypasna chusteczke z mikrofibry, za 20 zetow (prezent od zony, a co), ale czeka w kieszonce na lepsze jutro.
    Chuchaj normalnie na szklo i wycieraj miekka bawelna z jakiejs koszulki, ktora akurat masz na sobie. W domu to wszelkie miekkir wyprane bawelny.
    Oczywiscie raz na jakis czas jak wypackasz czyms. Nie zdejmuj oslony nigdy i bedzie dodatkowo chronic.
    Mam takie dwie Hoyie, to naprawde dobre fitry. Nie gorsze od B+W a tansze.
    czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Aisha, już o tym pisano wcześniej, ale ten "nibypolar" Hoya, który wsadziłaś w listę polarów, to jest UV/skylight a nie polar.

Jeśli chcesz kupić polar, to wystarczający będzie Hoya Super HMC Pro1 Digital - za około 140-150 zł można wyczaić. Pro1 Digital dlatego, że ma z drugiej strony gwint na założenie dekielka. Jeśli chcesz coś z wyższej półki, to Marumi CPL WPC albo DHG.

Jeśli chcesz kupować UV-ki z Hoyi, to jedynie seria Super HMC. W nic poniżej nie ma się sensu bawić.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ok, poslucham sie Was, i zrezygnuje z szarego. Faktycznie chyba nie bedzie mi potrzebny, przynajmniej na poczatek.

Z selekcji wybralam:

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/1103
    To nie jest Hoya Super HMC Pro1 Digital, tylko Hoya PL-CIR HMC SUPER [tylko dlatego ze fotozakupy nie ma tego, o ktorym mowiles, Raven66 xP]

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/6313
    tez na poczatek wystarczy mi taka polowka Hoya gradual Grey, moze z czasem zauwaze wady z powodu ceny [tak na marginesie to jest chyba zle zdjecie tej polowki w tym linku? Zawsze myslalam ze zamiast pomaranczowych sa szare/czarne]

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/686 A UV z Serii 9 chce kupic tylko po to by chronic obiektyw przed piaskiem. Wystarczy najtanszy? Sama przyznaje ze jestem zielona z filtrami i nie wiem czy taki filtr nie bedzie psul jakosci obrazu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    Ok, poslucham sie Was, i zrezygnuje z szarego. Faktycznie chyba nie bedzie mi potrzebny, przynajmniej na poczatek.

Z selekcji wybralam:

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/1103
    To nie jest Hoya Super HMC Pro1 Digital, tylko Hoya PL-CIR HMC SUPER [tylko dlatego ze fotozakupy nie ma tego, o ktorym mowiles, Raven66 xP]

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/6313
    tez na poczatek wystarczy mi taka polowka Hoya gradual Grey, moze z czasem zauwaze wady z powodu ceny [tak na marginesie to jest chyba zle zdjecie tej polowki w tym linku? Zawsze myslalam ze zamiast pomaranczowych sa szare/czarne]

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/686 A UV z Serii 9 chce kupic tylko po to by chronic obiektyw przed piaskiem. Wystarczy najtanszy? Sama przyznaje ze jestem zielona z filtrami i nie wiem czy taki filtr nie bedzie psul jakosci obrazu.
    '
    1. Polar - Marumi DHG kosztuje tylko 20 zł więcej - warto dopłacić
    2. Połówka - nakręcane połówki... ktoś jeszcze to kupuje?
    3. UV - na te UVkę szkoda kasy.

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    Poczytaj to:
    http://www.foto-nova.com.pl/produkty/hoya/hoya.htm

Dodatkowo, UV-ki Hoyi są klasyfikowane wg kolorów i jeśli dobrze pamiętam, to idzie to tak: zielony, fioletowy, szary, czarny. Chyba. Nie dam sobie głowy uciąć. Generalnie zasada jest taka, że czarna, czyli najwyższa, ma największą przepuszczalność światła (bodajże 99,7%), kolejna ma chyba 97%. Ta na samym dole ma stosunkowo niską przepuszczalność, co spowoduje, że będziesz tracić trochę EV.

Więc moim zdaniem warto jednak doinwestować te parę groszy w czarny Super HMC. Oczywiście, że można kupić filtr i za 30 zł - tylko będzie to najprawdopodobniej 30 zł wyrzucone w błoto.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Mnie to już się znudziło pisać, że problemy z czyszczeniem czarnego filtru UV Hoya to kompletna bzdura.

Jeden chuch, przecieram w Tshirt i jest git. Chyba se to wpiszę w stopkę.
    Potwierdzam na 1000%.Robię tak samo z dużą łatwoscią i dobrymi efektami i Hoya mi za to nie płaci