mój dylemat na temat obu filtrów wynika z opisu na e-cyfrowe, tam podają procentową transmisje światła i ja tak to zrozumiałem,że czarny oprócz ilości powłok jest jaśniejszy
mój dylemat na temat obu filtrów wynika z opisu na e-cyfrowe, tam podają procentową transmisje światła i ja tak to zrozumiałem,że czarny oprócz ilości powłok jest jaśniejszy
po pierwsze...witam.
to mój pierwszy post tutaj..choć samo forum obserwuje i czytuje już od pewnego czasu..co nie pozostało bez wpływu na moją osobę zresztą..pomogło w jakimś tam stopniu ostatecznie w wyborze aparatu (e-510 d-kit).
po drugie...pozwolę sobie podpiąć się pod wątek coby nie mnożyć w nieskończoność kolejnych klonów.
otóż chciałem się zorientować nieco we filtrach polarach. z tego co się zdążyłem zorietować polecane tu są szczególnie B+W (za drogie niestety na moją kieszeń a i myślę dla amatora zbytek łaski toto), hoya (podobno jakieś problemy z czyszczeniem) oraz marumi. i o filtry tej ostatniej firmy chciałem się spytać. znalazłem coś takiego w necie http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=377724234 i chciałem się spytać jak się to ma do polarów fioletowych, ew. szarych firmy hoya, na których zakup się namierzam. o ile w polarach hoya jako tako się orientuję (od najsłabszych zaczynając - green, standard, a na super hmc i pro1 kończąc) o tyle w przypadku marumi nie wiem jak to wygląda i gdzie się plasuje filtr z w/w linka.
z góry dzięki za odpowiedź
pozdr
"Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)
Sa drogie, jest ich malo [przejsc i mocy], nie wiem, jak inne, ale Marumi nie jest neutralna.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Witam.
A ja z innej beczki. Interesuje się filtrem HOYA HMC SUPER 58mm POLARYZACYJNY KOŁOWY,
W związku z nim mam pytanko? Ile światła na nim zgubie? Czy cena 179 zł + koszty wysyłki to nie za dużo? I czy ktoś może znalazł jakieś testy opisy itd. O filtrach UV, w ten sposób się dowiedziałem i kupiłem też HOYA i nadmienię, że żadnych kłopotów z czyszczeniem nie mam. O polarach nic nie wiem. Proszę o pomoc, zbliżają się wakacje, a bez takiego filtra zdjęcia mogą cierpieć na niedosyt.
Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.
Jak marumi, to tylko DHG
Lepiej dać wiecej, niz marudzić potem,z e zdjecia, mdłe, nieostre i bez kolorów.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.