Strona 27 z 45 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 447

Wątek: Wybór filtra

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    mój dylemat na temat obu filtrów wynika z opisu na e-cyfrowe, tam podają procentową transmisje światła i ja tak to zrozumiałem,że czarny oprócz ilości powłok jest jaśniejszy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez em_ka Zobacz posta
    Ma ktoś może pomysł gdzie dostać uv slim na gwint 43 do pancake? Bo zwykły brzydko wygląda przy takim malutkim obiektywie :>

Hmmm pytałem o coś? :>

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

polar marumi?

po pierwsze...witam.

to mój pierwszy post tutaj..choć samo forum obserwuje i czytuje już od pewnego czasu..co nie pozostało bez wpływu na moją osobę zresztą..pomogło w jakimś tam stopniu ostatecznie w wyborze aparatu (e-510 d-kit).

po drugie...pozwolę sobie podpiąć się pod wątek coby nie mnożyć w nieskończoność kolejnych klonów.
    otóż chciałem się zorientować nieco we filtrach polarach. z tego co się zdążyłem zorietować polecane tu są szczególnie B+W (za drogie niestety na moją kieszeń a i myślę dla amatora zbytek łaski toto), hoya (podobno jakieś problemy z czyszczeniem) oraz marumi. i o filtry tej ostatniej firmy chciałem się spytać. znalazłem coś takiego w necie http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=377724234 i chciałem się spytać jak się to ma do polarów fioletowych, ew. szarych firmy hoya, na których zakup się namierzam. o ile w polarach hoya jako tako się orientuję (od najsłabszych zaczynając - green, standard, a na super hmc i pro1 kończąc) o tyle w przypadku marumi nie wiem jak to wygląda i gdzie się plasuje filtr z w/w linka.

z góry dzięki za odpowiedź

pozdr

| OlyJedi Awatar Aisha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    2. Połówka - nakręcane połówki... ktoś jeszcze to kupuje?
    A jaka jest roznica czy to jest nakrecane?

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aisha Zobacz posta
    A jaka jest roznica czy to jest nakrecane?
    Taka, że w nakręcanej połówce masz ściśle "zdefiniowany" środek przejścia w... środku filtra Czyli jesteś z góry skazana na środek.
    W systemie Cokin'a masz płytkę, której wysokość można regulować w holderze - czyli środek połówki można sobie ustalić wg własnego widzimisię.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sa drogie, jest ich malo [przejsc i mocy], nie wiem, jak inne, ale Marumi nie jest neutralna.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Dylematy

Witam.
    A ja z innej beczki. Interesuje się filtrem HOYA HMC SUPER 58mm POLARYZACYJNY KOŁOWY,
    W związku z nim mam pytanko? Ile światła na nim zgubie? Czy cena 179 zł + koszty wysyłki to nie za dużo? I czy ktoś może znalazł jakieś testy opisy itd. O filtrach UV, w ten sposób się dowiedziałem i kupiłem też HOYA i nadmienię, że żadnych kłopotów z czyszczeniem nie mam. O polarach nic nie wiem. Proszę o pomoc, zbliżają się wakacje, a bez takiego filtra zdjęcia mogą cierpieć na niedosyt.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

filtr marumi

Cytat Zamieszczone przez benq Zobacz posta
    po pierwsze...witam.

to mój pierwszy post tutaj..choć samo forum obserwuje i czytuje już od pewnego czasu..co nie pozostało bez wpływu na moją osobę zresztą..pomogło w jakimś tam stopniu ostatecznie w wyborze aparatu (e-510 d-kit).

po drugie...pozwolę sobie podpiąć się pod wątek coby nie mnożyć w nieskończoność kolejnych klonów.
    otóż chciałem się zorientować nieco we filtrach polarach. z tego co się zdążyłem zorietować polecane tu są szczególnie B+W (za drogie niestety na moją kieszeń a i myślę dla amatora zbytek łaski toto), hoya (podobno jakieś problemy z czyszczeniem) oraz marumi. i o filtry tej ostatniej firmy chciałem się spytać. znalazłem coś takiego w necie http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=377724234 i chciałem się spytać jak się to ma do polarów fioletowych, ew. szarych firmy hoya, na których zakup się namierzam. o ile w polarach hoya jako tako się orientuję (od najsłabszych zaczynając - green, standard, a na super hmc i pro1 kończąc) o tyle w przypadku marumi nie wiem jak to wygląda i gdzie się plasuje filtr z w/w linka.

z góry dzięki za odpowiedź

pozdr

hmmm...nie chcę być upierdliwy..naprawdę..ale jeśli mógłbym prosić o odpowiedź na pytanie jak wyżej byłbym bardzo wdzięczny...
    no chyba, że brak odpowiedzi wynika z braku wiedzy na ten temat..to przepraszam

pozdr

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jak marumi, to tylko DHG

Lepiej dać wiecej, niz marudzić potem,z e zdjecia, mdłe, nieostre i bez kolorów.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Jak marumi, to tylko DHG

Lepiej dać wiecej, niz marudzić potem,z e zdjecia, mdłe, nieostre i bez kolorów.

a dzięki wielkie..

przy okazji...wszystkiego najlepszego (myślałem żeś z co najmniej 2 razy starszy jest..joda chyba mnie zmylił )