najlepsza czyli największa...
zakładam, że na różnych obiektywach można osiągnać różną głębię ostrości , chociaż w tym wypadku różnice moga być bardzo małe (aczkolwiek istotne)
załóżmy że fotografuję grzyb wysokości 3 mm, który ma tez kapelusik wielkości 3 mm (podaję ten przykład by być lepiej zrozumianym o jakiej hipotetycznej sytuacji myślę).
Głębia ostrości wynika kombinacji przysłony, ogniskowej i odległości od fotografowanego obiektu. Jeśli dwie ostatnie wartości są takie same, a różni się ogniskowa, to dla dłuższej ogniskowej GO będzie mniejsza.
Krótsza ogniskowa da Ci większą głębię, czyli 35mm. Nie licz jednak na to, że różnica będzie znacząca. Najprawdopodobniej nawet jej nie zauważysz.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Jak zwykle, coś za coś.
35mm da najwiekszą głębię ostrości ale przy fotkach 1:1 prawie wkładasz robala do tubusa.
105mm czy 150mm pozwala fotografowac z dalszej odległości ale ma płytszą GO.
PS
budda, nie zawsze robimy ze sttaywu![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
OK. dzięki, że o tym mi przypomniałeś , im mniejsza ogniskowa tym wieksze GO - powinienem więc poszukać obiektywu z najmniejszą ogniskową
Sławny "naleśnik" ma jeszcze mniejszą...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7015
ale czy on się nadaje do makro ? raczej nie.
GO zależy też od wielkości matrycy, im mniejsza tym GO wieksza ( a zdjęcie pod innymi względami gorsze)
GO NIE ZALEŻY od wielkości matrycy. Przy mniejszej matrycy po prostu fizyczna ogniskowa jest mniejsza.
Inna sprawa, że krótsza ogniskowa da Ci krótszą odległość, z której uzyskasz maksymalne odwzorowanie, ale przy grzybach nie ma to znaczenia (tylko kwestia rzucania cienia).