www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
[quote=suchar;182240]GO NIE ZALEŻY od wielkości matrycy. Przy mniejszej matrycy po prostu fizyczna ogniskowa jest mniejsza.
--------
no nie wiem...to dokładnie to samo ; ogniskowa jest mniejsza ponieważ matryca jest mniejsza, dlatego się uważa, że im mniejsza matryca tym większe GO
-----
To nie jest to samo. Właśnie tak tworzą się różne dziwne teorie. Jak podepniesz pod 4/3 100mm i pod APS-C 100mm, ustawisz te samą wartość przysłony, to GO będziesz miał taką samą. To jednak OT.
Do zestawienia chyba warto też dołączyć Sigmę 150 HSM, choć to już trochę inna półka cenowa.
Robisz tylko makro? Pytam, bo ZD 50 jest jeszcze świetny do portretu.
opcji jest dużo, rozważam tylko dwie, dwa obiektywy Zuiko macro
Zuiko Digital 35 mm f/3.5 Macro powinien mieć lepszą GO
od 50mm f/2 ale ma jedna istotną wadę, słabo działający autofokus. nie używałem tego obiektywu przecież, ale wyobrazam sobie że manualne ustawianie ostrości przy tak malutkich obiektach jest praktycznie niemożliwe.
http://www.optyczne.pl/85.10-Test_ob...Autofokus.html
kombinuję bo chcę dojść do czegoś sensownego....
i liczę , że ktoś może coś zasugerować istotnego.
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Chyba po to brałbyś E-510, czy np. E330 (który ma odchylany LCD idealny do makro), by móc sobie ostrzyć na ekranie z 7x czy 10x powiększeniem wybranego kawałka kadru. Powiedz mi, po co Ci szybki AF do grzyba?
No fakt, grzyb nie zając nie ucieknie![]()
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Grzyby nie uciekają, tylko ludzie bywają zbyt pijani, żeby je złapać![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia