Robisz tylko makro? Pytam, bo ZD 50 jest jeszcze świetny do portretu.[/quote]
wiadomo, że nie tylko, ale na makro najbardziej mi zależy
50mm f/2 jest zapewne bardziej uniwersalny
no i jest jaśniejszy od 35mm f/3.5
Robisz tylko makro? Pytam, bo ZD 50 jest jeszcze świetny do portretu.[/quote]
wiadomo, że nie tylko, ale na makro najbardziej mi zależy
wszystko się zgadza - ale jak chcesz bardzo małe rzeczy robić to skala odwzorowania ma zasadnicze znaczenie i to niezaprzeczalny atut ZD35 nad ZD50wiadomo, że nie tylko, ale na makro najbardziej mi zależy
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
tylko w wypadku bardzo małych grzybów, gdy każdy milimetr (lub mniej) ma bardzo duże znaczenie dla GO, może wystepowac trudnośc z manualnym złapaniem ostrości, tak więc w pewnych okolicznościach autofocus może być przydatny (może sie mylę, wymaga weryfikacji, nie wiem jak łatwo manualnie ustawia się ostrośc w tych obiektywach)
acha, nie chodziło mi o szybki tylko o dokładny AF
w cytowanej recenzji napisano :"
Jeszcze większym problemem jest celność autofokusa. Liczba pomyłek w warunkach studyjnych sięgnęła aż 17%, co jest wynikiem słabym. Przypomnę, że nasza definicja pomyłki mówi o rozdzielczości o ponad 20% gorszej niż maksymalna uzyskana dla danej przysłony.
Na szczęście autofokus nie ma tendencji do ustawiania ostrości przed lub za właściwym obiektem i jeśli się myli, to sprawiedliwie pudłując raz po jednej stronie obiektu, raz po drugiej"
Jak będziesz robił na statywie i z powiększeniem 10x na wyświetlaczu, to ustawisz jeszcze dokładniej ostrość na MF niż by to pewnie AF zrobił. Może pójdź do sklepu i sprawdź, jak to działa w E-510?...
Ja nie słyszałem narzekań na niedokładność AF w ZD 35, ale może źle słyszałem/czytałem. dziekan, który udzielał się już w tym wątku robi ZD 35 i E-510 fotki macro i myślę, że on najdokładniej się wypowie na temat takiego zestawu. Albo zajrzyj do jego Galerii.
są 3 atuty w porównaniu z ZD50 :
odwzorowanie, lepsza GO i cena
===
ZD50 : bardziej uniwersalny, jaśniejszy, lepszy AF - ale niewiele, mniej się myli : http://www.optyczne.pl/86.10-Test_ob...Autofokus.html
jaki sens miałaby w dziale "co kupic?" dyskusja o szkle , które mam?
pewnie, że testy moga być nic nie warte, a co dopiero inne opinie.
mnie interesuje tylko przydatnośc tych obiektywów to moich zastosowań.
opieram sie na cytowanych dwóch testach i wnioskach z dyskusji poniżej.
na czymś sie opierać trzeba, gdy się zamierza coś zakupić.
no tak, trzeba sobie samemu przetestować szkło, żeby sobie wyrobić zdanie, wiem.
Faraon, mam oba Zuika [35/3.5 i 50/2] i 35tka wcale zlego AF nie ma! Nie sugeruj sie testami. U mnie trafia w 100%ach, oprocz jednolicie czarnego psiego futraAF nie jest za szybki, ale, jak juz mowili, grzyb uciekac nie powinien :]
Za to roznica miedzy 1:2 i 1:1 jest KOLOSALNA! Wez to pod uwage.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
witam !
ciekawe jakie zdjecia makro da się robic takim obiektywem :
Zuiko Digital ED 8 mm f/3,5
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3121
ponieważ to nie jest obiektyw macro, zapewne ma bardzo słabe odwzorowanie
ale ta głebia ostrości........ musi robić wrażenie
tylko jak duże są z kolei zniekształcenia?