Strona 82 z 95 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 947

Wątek: Zdjecia suchara

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Suchar,

Chociaż fotka z dziadkami ma pierwszy plan zabarykadowany, to mi się bardzo podoba, ponieważ po pierwsze przedstawia wiernie, w adekwatnym otoczeniu, dwoje ludzi ładnie, miękko oświetlonych, nie pozujących, czymś zajętych, takich - jakimi są, fotka ładnie wyrobiona tonalnie. Troszkę ostrości by się przydało, ale przy portretach tego typu, to nie jest najważniejsze. Znaczenie dokumentalne takiej fotki jest bezcenne i to tylko tak się wydaje, ze możemy takie zdjęcia klepać, kiedy nam się zachce, a dziadkowie będą i będą... eee..., dzisiaj nie, może następnym razem. I po latach się okaże, że jedynie sensowne zdjęcie, to będzie właśnie to.
    Pochwalam bardzo fotkę. Uważm, że czynienie takich zdjęć rodzinnych przy starannym w miarę kadrowaniu, oświetleniu i złapaniu chwili niesłychanie wzbogaca nie tylko rodzinę, ale i fotografa. Niektóre z takich fotek nabierają znaczenia uniwersalnego.

Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze

Portret dziadków jest albo deczko poruszony (niby słoneczny dzień, ale jednak mieszkanie i ISO 100), albo dziadkowie się ciutek poruszyli, albo coś innego, chyba najbardziej prawdopodobnego: ostrość jest nie do końca tam, gdzie powinna. Dłonie są chyba ostrzejsze od głowy. Trochę mi tego szkoda, ale mimo wszystko mało się tym przejmuję, bo... lubię to zdjęcie właśnie takie, jakie jest Tak to już czasem jest.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Wczoraj udałem się w plener z moim OM-4 i zrobiłem trochę zdjęć (kwestia prawie jak z Rejsu ). Nietypowo, bo forsowałem HP5+, czyli negatyw o nominalnej czułości 400, aż na 6400, czyli aż o 4 EV. Wywołałem film odpowiednio i jestem zaszokowany efektem, jaki uzyskałem, bo ziarno wyszło bardzo przyjemne, jak i kontrast. Wrzucam najpierw trzy, moim zdaniem chyba najbardziej udane zdjęcie z tego wypadu. Mam jeszcze kilka, pewnie później pokażę. Kilka kadrów z tego jest do poprawy, albo do popracowania pod powiększalnikiem (duży kontrast spowodował, że w niektórych miejscach jest zbyt ciemno, potem pokażę przykład), więc na razie ich nie pokażę. W międzyczasie zapraszam do obejrzenia i komentowania trzech zdjęć z tego miejsca

195. Światło

196. Tunel

197. X razy

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez suchar ; 28.05.08 o 12:39

rocco
    Gość
    O obróbce wypowiadał się nie będę, podobają mi sie kadry.
    Zwłaszcza dwa ostanie, fajnie ułożone.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    O obróbce wypowiadał się nie będę, podobają mi sie kadry.
    Zwłaszcza dwa ostanie, fajnie ułożone.
    Dzięki
    Jakiej obróbce? Tylko konkretne naświetlanie i konkretne wołanie, nic komputerowo nie ruszałem, tylko zmniejszyłem. Zrobiłem tak, bo akurat pasuje mi to do tego miejsca. Chyba najbardziej widać to na zdjęciu, które nie do końca wyszło (dół wyszedł za ciemny, trzeba by pod powiększalnikiem popracować), ale pewnie je później pokażę, dla ilustracji tego, o czym piszę.
    Pzdr

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    196 i 197 to pełen wypas. Swietne kadry i fajna symetria tak jak lubię pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Tunel bardzo mi się podoba. Może i motyw dość ograny ale ładnie podany

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ciekawe miejsce. Ciężko bo małych fotach poznać, jak rzecz ma się z negatywem, ale mojemu niefachowemu oku bardzo się podoba. Nie jest kontrastowo, szczegóły są w światłach i w cieniach. Najbardziej zaś podoba mi się fota pierwsze, potem druga, a na końcu trzecia (ta to prawie w ogóle).

Dobra robota z wołaniem, gratulacje.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dzięki za komentarze Niektóre zdjęcia źle naświetliłem i kontrast je zabił, bo jest dość wysoki, pewnie je później pokażę. Wybrałem te moim zdaniem najlepsze. Myślałem, że kontrast, jak i ziarno będę znacznie wyższe, a tymczasem okazało się, że HP5+ jest niesamowicie pojemnym negatywem. Ciekawe, do ilu można go forsować. Za jakiś czas spróbuję o jeszcze jedną działkę, na 12800

Łukasz, wołanie nie było wcale trudne. Raczej to kwestia odpowiedniego wywoływacza.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Musisz koniecznie zaciągnąć w to miejsce jakąś kobitkę i ją rozebrać. Bardzo fotogeniczna ta fabryka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.