Strona 2 z 23 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 229

Wątek: Problem z oceną zdjęć - Konstruktywne komentarze mile widziane ;)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sanminen Zobacz posta
    Do TJ,

Dzięki za podpowiedź z tym oknem - zapomniałem że można eksperymentować z przysłanianiem okna, póki co to totalna amatorka i zdjęcia raczej albumowe - ale uwaga cenna. Ale do rzeczy napisałeś, że "prawie wszystko napisał M-" - czyli o czym nie napisał?

Pozdrawiam
    O czym nie napisał? - Wg mnie o sprawach innych, np. prawy policzek dziecka jest nadmiernie naświetlony, a ponieważ jest bliżej obiektywu, więc z natury jest ciut przerysowany. To prześwietlenie (nie w sensie wyjarania, tylko jako zbyt jasna tonacja) zbytnio uwypukla policzek, tworzy nierównowagę z lewym.

Pzdr, TJ

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No to dzięki wszystkim za komentarze do pierwszego zdjęcia.

A'propos prześwietlenia, które niejako wywołał TJ - tyle, że tym razem prawdziwego załączam poniższe zdjęcie. Powiem tak, wiem że jest przepalone, no właśnie ale mnie jakoś to przepalenie nie przeszkadza, a czy Wam przeszkadza. Tak wiem, wiem, żeby zdjęcie było dobrze odbierane musi spełnić przede wszystkim wszystkie podstawowe wymogi techniczne tj. ostrość, brak wypaleń itp.. Ale czyż nie jest w każdej książce napisane, że należy poznać zasady po to, aby je później łamać Nie no dobra trochę się zagalopowałem. Ale tak poważnie to zdjęcie poniższe było zrobione wcześniej, wobec czego nie mogłem zastosować jeszcze Waszych cennych uwag. Natomiast, tutaj wychodzi właśnie ten problem, o którym napisałem wcześniej. Nie potrafię ocenić tego zdjęcia. Wg. mnie, ma ono coś w sobie (ale to pewnie bardziej chodzi o kwestie osobiste). Proszę o kolejne konstruktywne komentarze.

M-2
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1012627_small.jpg
Wyświetleń:	250
Rozmiar:	77,7 KB
ID:	4180  
    Ostatnio edytowane przez sanminen ; 10.05.08 o 22:52 Powód: Znów brak numerka przy zdjęciu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Co do kwestii technicznych to nie ma raczej sensu powielać już raz napisanych uwag, dlatego wspomnę tylko, że tak... zdjęcie ma to coś - ma uchwyconą chwilę, dla mnie to ważniejsze niż technika.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ale poproszę jednak choć trochę na temat kwestii technicznym, a także czy takie przepalenie przeszkadza w odbiorze zdjęcia?

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W tym wypadku nie przeszkadza mi samo przepalenie, ale fakt, że dzięki niemu ten fragment twarzy nabrał cech woskowatości charakterystycznej dla cyfrówek, szczególnie cyfrowych kompaktów. Strasznie nie lubię tego efektu, już chyba lepiej wolałbym w b&w.
    Czy dziecko ma takie zielone oczy?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Do: -M

Zielone oczy ma, ale efekt taki został uzyskany celowo, gdyż zmniejszane było nasycenie kolorów i tak: tło najwięcej odjęte, twarz mniej, a oczy niemal wcale. Trochę martwi mnie to, że jest odebrane jako plastikowe. Tym bardziej, że nie było robione kompaktem :>

Pozdrawiam

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie licząc przepaleń jest bardzo fajnie jeżeli chodzi o plastykę nieplastykową . Nasycenie to rzecz gustu, ja w tej chwili np. bardzo mocno nasycam zdjęcia kolorami manipulując krzywą tonalną (nie saturacją).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki i czekam na komentarze pozostałych fachowców

Pozdrawiam

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sanminen Zobacz posta
    Dzięki i czekam na komentarze pozostałych fachowców

Pozdrawiam
    to ci fachowcy, ktorzy sie wypowiedzieli, nie wystarcza? jesli chodzi ci o konkretne osoby, to je wywolaj-bedzie prosciej
    BTW-debiut mz udany, czekam z niecierpliwoscia na nastepne a zwlaszcza na inne kategorie. "fachowcem" nie jestem, wiec nie krytykuje.
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bełchatów/Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oj tam od razu takie wielkie słowo "krytyka", chodzi o to żeby było jak najwięcej uwag - dzięki temu można poprawić lub tak jak w moim przypadku budować swój warsztat. Wobec tego im więcej konstruktywnych uwag tym lepiej.

A co do fachowców to faktycznie trochę ironicznie to zabrzmiało, ale nie miałem nic złego na myśli.

Zachęcam do komentowania czy też krytykowania

Pozdrawiam