Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 114

Wątek: Ostry Zuiko 70-300 tylko nie tam gdzie trzeba.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    A ja jak na razie nie stwierdzam problemów
    http://img217.imageshack.us/img217/6132/70300qx4.jpg

. Zobaczymy w najbliższych dniach, bo i światło, ma być nieco lepsze
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    puchan: obejrzyj sobie pod lupką czujnik AF. Jest w body na samym dole (takie prostokątne okienko) i małe lusterko które "oświetla" ten czujnik. Może masz tam jakiś kawałek włosa, lub paproch który może coś przesłaniać.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    puchan: obejrzyj sobie pod lupką czujnik AF. Jest w body na samym dole (takie prostokątne okienko) i małe lusterko które "oświetla" ten czujnik. Może masz tam jakiś kawałek włosa, lub paproch który może coś przesłaniać.
    Rozumiem ze chodzi o prostokątną dziurę w dolnej płaszczyźnie komory. Ale ciężko tam coś zobaczyć. Lustro przeszkadza. Wczoraj dmuchałem tam gruszką ale nie wiem jaki efekt bo cierpliwie czekam do 13.00 aż mu prądu zabraknie... Pewnie teraz będzie wszystko OK a ja nie będę wiedział co zrobiłem że tak wyszło. Już wczoraj pisałem że jak pstryknę jedną fotkę w trybie Live to wszystko wraca do normy. Potem jednak coś tą normę znów psuło, ale jak zrobiłem upgrade 14-42 to już nie miałem problemu z 70-300 niezależnie ile razy go odłączałem od korpusu, zoomowałem czy ostrzyłem, tyle tylko że przy małych odległościach (na karcie). Plener i zoomowanie na 50-& m dalej jest FF chociaż nie wiem czy taki jak poprzednio. Za to pojawił się front fokus w 14-42.
    Powtarzam się ale jakoś nikt nie próbował nawet wytłumaczyć tych zjawisk.
    Karta którą ściągnąłem z netu sprawdza FF/BF. Więc jeżeli teraz pokazuje mi że 70-300 jest idealnie w punkt przy 1.3 m. to dlaczego nie jest przy większych odległościach?
    Może Olympus testuje jakąś nową technologię. Do rozpoznawania twarzy dołączył rozpoznawanie krzaków, koni, drzew, polbruku, słupków, wron i lini wysokiego napęcia...

Dzięki za porady. Zobaczymy o 13.00 co z tego wyszło.

Nie zresetował sie. Widać 24 h to za mało. Ale myślałem że przedmuchanie okolic czujnika AF coś da i nic. Stan ze wczoraj czyli lepsze wyniki na tablicy 30-700(po upgradzie 14-42)
    a w plenerze może też lepsze... a może to samo. Róznica tylko taka że strzał z LiveView już nie ustawia mi ostrości w punkt tylko nieco w FF i jest tak stale niezależnie co potem robie ze sprzętem poza jednym, jak zacząłem się bawić trybami AFL/AEL (3 x mode)
    to miałem przez jakiś czas stan ostrzenia początkowy czyli ten najgorszy. Potem już tradycyjnie po pstryknięciu fotki w live wróciło do wczorajszej normy.
    Czarna Magia jednym słowem. Nie sądze żeby to był jakiś brud. To raczej soft.
    Skoro po upgradzie 14-42 (a może cichy upgradzik body też był?) mam stałą sytuację czyli pogorszenie ostrzenia w 14-42 na 14 mm i polepszenie ostrzenia na 70-300 ...

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czy to normalne? Sprawdzałem teraz zależność FF/BF od przysłony. To że się zakres GO poszerzy to wiedziałem ale żeby się GO przesunęło i to do środka ostrzenia???

http://puchan.republika.pl/testF4-F8.jpg

A tu z troche mniejszej odległości 1,2 m (FF nie jest tak mocny jak na 2m)
    http://puchan.republika.pl/GO4-10.jpg

Jak widać już f5,6 wystarczy żeby złapać punkt (f6-optymalnie).
    Nie wiem jak to sie rozkłada przy różnych odległościach.
    Przy f10 leci na BF ale GO jest już na tyle szeroka że nie ma to znaczenia.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez squbel Zobacz posta
    Czyli generalnie problem jest znany i powszechny. Przykra sprawa, wydaje sie ze Olympus wciaz nie wie co jest przyczyna wady.

Jedyna rada to serwis?
    To mój debiut na forum i niestety u mnie też jest ten problem . Zarówno 70-300 jak i kitowy 14-42 wykazują tę samą wadę - ostrzenie przed obiektem na krótkich ogniskowych. Efekt jest na tyle wyraźny, że część zdjęć np. portrety są zwyczajnie nieostre. Może jest to jednak sprawa body (E-510) a nie szkieł.
    No właśnie, czy ktos już przećwiczył serwis z tym problemem ?
    Ostatnio edytowane przez snejku ; 8.05.08 o 23:46

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    wiecie co?
    jak tak patrzę na te kratki to widzę punkt ostrości jeszcze w innych miejscach niż Wy...nie można tego zrobić na normalnym obiekcie (kredki, baterie itd?) - bo wyobraźcie sobie ten FF/BF na zwykłym zdjęciu - 80% przypadków nie będzie widać w codziennej fotografii. Gorzej z tymi parocentymetrowymi przypadkami.
    ale błagam - pokażcie coś innego niż papier milimetrowy.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snejku Zobacz posta
    To mój debiut na forum i niestety u mnie też jest ten problem . Zarówno 70-300 jak i kitowy 14-42 wykazują tę samą wadę - ostrzenie przed obiektem na krótkich ogniskowych. Efekt jest na tyle wyraźny, że część zdjęć np. portrety są zwyczajnie nieostre. Może jest to jednak sprawa body (E-510) a nie szkieł.
    No właśnie, czy ktos już przećwiczył serwis z tym problemem ?
    Witamy w klubie FF. U mnie nic sie nie zmienilo. Dalej mam duzy FF na najkrotszych ogniskowych czyli 14 w 14-42 i 70 w 70-300 z tym ze w tym pierwszym poprawa nastepuje skokowo od razu juz przy 18 mm a w tym drugim plynnie tak ze w na 300 jest OK. Zostawilem to liczac ze Olympus zalatwi to w firmware i foce robiac korekte do AF na oko manualnie. Dodatkowo nie schodze ponizej 5.6 na ktrotszych i 8 na dluzszych ogniskowych.
    Czy ktos moze rozszyfrowal dokladniej (poza tym co bylo juz na watku) oznaczenia i cyferki w service menu?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    słać do serwisu.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam ten sam problem, ff na krótkich ogniskowych przy wszystkich zoomach, 14-42, 40-150 i 70-300, na długim końcu jest spoko i na stałce 50 też. Ehh, najgorsze jest to, że moja 510tka kupiona była w stanach i przyszła z gwarancją... ale bez dowodu zakupu, co zdaje się uniemożliwia z niej skorzystanie. Kiszka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zrobiłem dziś test na FF w pełnym słońcu.
    Na maksymalnej dziurze 70-300 ma spory FF przy 70 mm który zanika (przechodzi do środka) w miare zoomowania. Wszystko się poprawia jak przymknę otwór do np. f8.
    Wtedy nawet GO jest ładnie na środku. Butelka stała ode mnie jakieś 10 m.

Test na maksymalnym otworze dla danej ogniskowej
    http://puchan.republika.pl/clin01.jpg

To samo tylko przysłona f8 dla wszystkich ogniskowych.
    http://puchan.republika.pl/clin02.jpg

Jeżeli ktoś ma podobnie to niech da znać.