Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: ZD 14-54 a ostrość zdjęcia-pytania

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ZD 14-54 a ostrość zdjęcia-pytania

Witam

Mam zapytanie. Po raz trzeci podchodzę do zakupu ZD 14-54 mm. Dwa razy dotychczas zamawiałem, nawet kasę wpłacałem, ale obiektywu nie dostałem, bo mimo oferty nie było go w sprzedaży (kasę oczywiscie zwrócono). Po ostatnich newsach, że ZD wypuszcza nowe obiektywy na wiosnę, myślałem, że się należy wstrzymać.
    Ale, raz - te nowe to dopiero będą kosztować i niekoniecznie 14-54 będzie tanieć, dwa - zauważyłem, że ostatnio mój kit 14-45 coś słabo ostrzy. Przedtem nie miał takich problemów.
    I tak zastanawiam się:
    - czy ten typ (14-45) tak ma, że nie zawsze ostrzy albo ze przestaje po jakimś czasie ostrzyć i dlatego jak najprędzej należy zakupić nowy 14-54,
    - dwa - czy być może przyczyna inna , niż obiektyw i jak to sprawdzić dokładniej

Próbowałęm sprawdzić ostrość na środkowych zakresach ogniskowych (tak, aby nie było skrajnych położeń) i przy ustawieniach przesłon także innych niż skrajne.
    40-150 jakby lepiej ostrzył, a 14-45 nie za bardzo. Dobra ostrośc wychodziła przy mniejszym kicie gdy strzelałem z lampą i to przy mocniejszych błyskach. Pomiar ostrości centralny, jednopunktowy, pomiar światła centralnie ważony.

Wczoraj zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć na dworze - dziecko bawiące się na śniegu. Ustawienia z reguły były 1/125 s i przesłona między 4 a 5,6. 50 % ostrych, 50% nie jest dla mnie ostra (chpociaż z tych drugich 50 % 25% będę mógł podciągnąć ostrość w programie)
    Ostrość- chodzi mi o to, że nie mam takiej ostrości, jaką ma np. Rafał Czarny na zdjęciu np. nr 306

Nie powiem, że nie kusi mnie zakup 14-54, ale nie wiem, czy nawet nie będę musiał?
    Stąd tez moje pytanie: czy 14-54 dużó lepiej ostrzy niż 14-45, czy jest to możliwe, że kit gorzej ostrzy (czy może coś się stało z obiektywem) niż 14-54, i czy ktoś miał może podobny problem - to, ze przestaje kit dobrze ostrzyć po jakimś czasie.
    Od razu mówię, że aparat wraz z całoscią jest bardzo dobrze przechowywany i zawsze noszony w specjalnej torbie z kieszeniami.

Zakładam jeszcze jedną ewentualność- -że to może wina body - ale w takim razie co może być przyczyną?
    Albercik wie lepiej...
    był e300, był d80, był e3+14-54...jeszcze jest d30+70-200 VRII+N35/50/85mm...
    jest i będzie rx10...

Nie ma słabych aparatów... są tylko słabi fotografujący....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie jest tajemnica ze 14-54 jest obiektywem lepszym. Jasniejszy, (o aberacjach nie wpominę), szybciej lapie ostrosc to tez jest pewne.
    Obiektyw 14-45 wolniej lapie ostrosc ale powinien go zlapac dobrze, ale jest jedno ALE. Powinienes wiedziec ze w gorszych warunkach oswietleniowych WSZELKIE obiektywy beda miec wiekszy/mniejszy problem bo to wynika z techniki pomiaru ale oczywistym jest ze ten z wyzszej polki (14-54) poradzi sobie z tym sprawniej). Najlepiej ostrzyc na kontrastowym przejsciu np. ostre polaczenie czerni i bieli, biel i czerwien itp.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jesli robisz djecia dziecku bawiacemu sie na sniegu z migawka 1/25, to co chesz od ostrosci. Musi byc nieostro. Moze sie pomyliles i mialo byc 1/125? na pewno znasz zasady focenia przedmiotow w ruchu. Na dziecko trzeba dac dwa razy szybsza migawke. Na bawiace sie trzy razy, a na bawiace sie na sniegu, cztery razy szybsza.
    Czesc.Ch,.

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    sorrki, poprawiłem, miało być : 1/125 s
    Albercik wie lepiej...
    jest i będzie rx10...

| OlyJedi Awatar sliwka
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Szczerze powiem, że tez u siebie to zauwazyłem. Może nie w stosunku 50-50 ale faktycznie wszystkie parametry ustawione dobrze, ostrość złapana na środkowyn punkcie a zjęcie pozornie w miare ostre, a po powiekszenieu 150 % lipa na maxa. Coś musi byc z tymi kitami.
    OLYMPUS E-300 + ZUIKO 14-45 + CF 512MB U II + HAMA UV + COBRA.
    "Jeśli Twoje zdjęcie nie jest wystarczająco dobre, to znaczy, że nie byłeś wystarczająco blisko" - R.Capy
    http://plfoto.com/101112/autor.html

Awatar jerryjola
    Mieszka w
    Częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jeżeli jest to jedynie problem kita, to kijem go.... nie ma sprawy.
    Ale czy to jest normalne?
    Nie twierdzę, że 100% zdjęć musi być ostre, ale pół na pół?
    dzięki śliwka za odpowiedź, miło Cię znów usłyszeć i widzę, że jak się mnie pytałeś o e-system i olka e 300, tak kupiłeś i zostałeś...miło mi, i mam nadzieję, że za poradę nie wyzywasz na mnie do dziś
    Albercik wie lepiej...
    jest i będzie rx10...

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mam dosc juz tego obiektywu! 14-45 staram sie naprawiac juz 2 miesiace bez skutku... powoli zaczynam myslec o 14-54 problem tylko w tym ze 40-150 tez nie ostrzy jak trzeba w koncu licze ze serwis wreszcie naprawi

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    a moze wystarczy tylko zdjac filtry, o ile sa zalozone

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jerryjola Zobacz posta
    Witam

Wczoraj zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć na dworze - dziecko bawiące się na śniegu. Ustawienia z reguły były 1/125 s i przesłona między 4 a 5,6. 50 % ostrych, 50% nie jest dla mnie ostra (chpociaż z tych drugich 50 % 25% będę mógł podciągnąć ostrość w programie)
    Ostrość- chodzi mi o to, że nie mam takiej ostrości, jaką ma np. Rafał Czarny na zdjęciu np. nr 306

Zakładam jeszcze jedną ewentualność- -że to może wina body - ale w takim razie co może być przyczyną?
    A pomiar AF jak miales ustawione ? Ciagly ?

Z drugiej strony dzieciak (srebro) w ruchu i z bliska to 1/125 s nie gwarantuje Ci zamrozenia kadru.

Reakcja AF na ruch... nie nalezy do mocnych stron Olka

Co do szkla to 14-54 jest optycznie lepszy od kit-a - nie ma tendencji
    do rozmywania krawedzi i jest jasnieszy od kita oraz szybciej ostrzy.

Bardzo polubilem to szklo... Jest ostrzejsze od Pentax-owego DA 16-45 i
    lepiej wykonany mechanicznie no i uszczelniony
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Widzieliście datę ostatniego posta??
    OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,