Spróbuj jeszcze zresetować body poprzez wyciągnięcie akumulatora na 24 godziny
Spróbuj jeszcze zresetować body poprzez wyciągnięcie akumulatora na 24 godziny
W moim E 510 też słyszę taką sprężynkę i to chyba widocznie tak ma być.![]()
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
Pisałem 2 razy ale nie to co z dzisiejszego dnia. Nie odpisali.Zamieszczone przez grizz
może to jakiś czujnik przechyłu ?, chociaż raczej one są bezgłośne.Zamieszczone przez asfoto_p
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Tak zrobie. W międzyczasie od poprzedniego długiego wywodu zrobiłem upgrade 14-42 z 1.0 na 1.1. Nie wiem czy zmieniło się to po upgradzie czy w czasie porannych testów ale GO ucieka mi teraz i na tym obiektywie i tez do aparatu (wcześniej jak już pisałem parę dni temu było idealnie). Im dłuższa ogniskowa tym lepiej podobnie jak było w 70-300. Pisze "było" bo już 2 razy po upgradzie robiłem test na karcie tym 70-300 i mam ostrość prawie idealną bez "aktywacji" trybem LiveView.Zamieszczone przez zimny
Im dalej w las tym ciemniej. Albo luzy albo Microsoft pisze im ten soft.
Nie mogę załączyć przykładów. Jakiś limit wyczerpałem?
Jeszcze ciekawostka:
Mam już regularnie ostrość w punkt przy 70 mm i ostrzeniu na tablicę czyli 1,5m. Ale jak focę trawę z 30 m to jest po staremu czyli GO przed punktem. Mam wrażenie że ktoś pilotem się bawi...
W każdym słychać.Zamieszczone przez asfoto_p
Znalazlem wątek który trochę rozjaśnia problem
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26776061
Czyli generalnie problem jest znany i powszechny. Przykra sprawa, wydaje sie ze Olympus wciaz nie wie co jest przyczyna wady.
Jedyna rada to serwis?
dla mnie nic nie rozjaśnia, mnie ruskiego uczyliZamieszczone przez puchan
możecie coś przetłumaczyć ? Na razie "u się" nic nie zauważyłem - ale testów konkretnych także nie robiłem, więc zaczynam sie martwićtylko trochę
![]()
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Jeszcze nie wiem. Nie chce mi sie czekać tygodniami na niepewny efekt.Zamieszczone przez squbel
Mam wrażenie jakby soft w aparacie uczył sie na bieżąco obiektywów. Poczekam do jutra aż brak prądu wysuszy mu pamięć i zobaczymy. W linku powyżej przeczytałem o czyszczeniu sensora AF jakoś dmuchawką i aparatem opuszczonym w dół obiektywem, ale nie wiem za bardzo o co chodzi.
Gdyby ustawienia GO zostały takie jak dziś to nawet mogłoby zostać. Szkoda tylko że to co ostre na 1,5 m (tablica) nie przekłada się na większych odległościach.
Zamieszczone przez kasprzyk
Facet opisuje w sumie dwa kity które dostawał raz za razem z tym samym problemem czyli FF na krótszych ogniskowych zarówno w 14-42 jak i 40-150 z poprawą na dłuższych.
I jak się w Olympusie dziwili że miał takiego pecha...
Jest to niejako odpowiedż na brak ostrości u innego użytkownika (też w e510) po zmianie firmwaru z 1.1 na 1.3 i to z 50-200. Są też poruszane teorie spiskowe jakoby firmware 1.3 był przyczyną FF w E510.
W sumie to się zastanawiam czy przyczyna nie leży w ustawieniach blokady ostrości. Jest tam kilka opcji. Fakt ze tego jeszcze nie tykałem ale firware mogło coś włączyć.
No bo dlaczego AF z poziomu LiveView sprawia że wszystko działa OK i to już po wyłączeniu LV. Czy AF przy LV to jest to samo co AF przy wizjerze?