Zobacz wyniki ankiety: Czy stosujesz znaki wodne umieszczając swoje zdjęcia w internecie

Głosujących
74. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • TAK

14 18,92%
  • NIE

60 81,08%
Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 97

Wątek: Znak wodny na zdjęciu - dylematy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Oho temat sie grzeje.
    Co do dzieci-tez je fotografuje i znajomym i nieznajomym.Droga prosta z aparatu na kompa z kompa do labu z labu do domu i oddac do wlasciciela.Nigdy nie wpadlem na pomysl,zeby takie fotki umieszczac na forach,zeby mnie oceniali.
    Co do linkow kierujacych-temat rzeka.A slyszeliscie o fotkach samych w sobie co linkami juz sa.Link w formie fotki,czy to kradziez czy jeszcze nie?
    A co bedzie jak moja fotke zamiesci jakis Kokojambo z Gornego Mozambiku na ichnym forum,po jakiemu dochodzic i czy dochodzic,ze to ja a nie on naciskal migawke.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Lucca:

Co do umieszczania portretów czy też innych scenek rodzajowych - to jest to nagminne naruszanie praw przypadkowych "modeli"...

W prawie autorskim dot. Internetu jest ujęte, co to link; a co to obraz. Fachowców na forum kilku jest w tej dziedzinie - powinni poprzeć to konkretnym casusem.

No toż właśnie dlatego doszłam do wniosku, że skoro w Mozambiku jakiś Bambo zamieści na swoim blogu moją fotkę - niech mam z tego korzyść tą, że mam swój znaczek z adresikiem strony Oczywiste, że nie będę ciężkiego kalibru wytaczać. Ale taki znaczek to dla mnie jakieś zadośćuczynienie jest.

Swoje fotki wrzucam na Insta

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    A może wystarczy w naszej galerii opatrzyć ją tekstami o licencji na jakiej są umieszczane tu prace? (CC lub inna). Wtedy, w przypadku kogoś, kto zarabia na naszym zdjęciu, ma się podstawy do wytoczenia ciężkich armat (oryginał zdjęcia (do podważenia) oraz miejsce pierwodruku z odpowiednimi tekstami licencyjnymi). Bo na kogoś kto nie zarabia, a tylko sobie fotkę umieścił, to szkoda zachodu - wystarczy napomnieć mając za sobą paragrafy licencyjne.

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    „Plumek”, dopiero teraz zauważyłem, że jesteś kobietą. Co tym bardziej mnie cieszy
    Z szacunkiem należnym kobietom powiem Ci tak:
    Sprawy odnośnie publikacji zdjęć (swoich, czyjeś), miałem okazje sprawdzić na sobie. Dlatego w niektórych sprawach mogę być ekspertem. Nie chodzi mi o podanie linka, bo to jest oczywiste, że nikt mi nie zabroni. Chodzi o…. nie wiem jak to się nazywa, o zalinkowanie.
    Podam przykład. Na forum publicznym chciałem pokazać kolegom i koleżankom jakieś zdjęcie, które mi się bardzo podoba. Zdjęcie to jest ogólnie dostępne w sieci. Chciałem pokazać jako wzór do naśladowania. Umieszczając przy tym informacje, że zdjęcia należy do tego lub tego, lub brak tej informacji, bo jest mi nieznana. Rozpatruj to czysto teoretycznie, nawet jak masz inne zdanie. Bo wcale nie chodzi mi o wzburzenie emocji..
    Ja np. pokazuję Twoje zdjęcie, bo mi się podoba. Nie skopiowałem, nie umieściłem na swoim serwerze, nie modyfikuje, nie podaje jako moje.
    W ten sam sposób mogę pokazać inne, które mi się nie podoba, które jest naprawdę niegodne naśladowania. Opatrując jakąś tam krytyką.

Teraz z tym, nazwijmy go umownie „znakiem wodnym”.
    Zależy do czego zdjęcie ma służyć. Jeżeli jest to tapeta na komórkę lub na monitor i jest płatne jakimś tam SMS-em, to zamieszczenie na zdjęciu (na samym środku) jakiegoś znaku, ma sens. Również ma sens, jeżeli zdjęcia są na inną sprzedaż.
    Natomiast, jeżeli strona jest domowo-hobbystyczna, to mam wrażenie (tak myślę), że autor chce się pochwalić swoją twórczością. Chce by inni zobaczyli. Zepsucie zdjęcia jakimś wpisem na środku całkowicie psuje zdjęcie. Z doświadczenia wiem, że tego rodzaju zdjęcia nie zachęcają do dalszego oglądania. Podpis i inne informacje pod zdjęciem w zupełności wystarcza.
    Zobacz na stronę foto-strykowski http://www.strykowski.net/
    Człowiek o olbrzymim doświadczeniu, zdjęcia publikowane niemal wszędzie (wystawy, laureat konkursów). Zajmuje się tym jako środek zarobkowy. Nie psuje zdjęć niepotrzebnymi wpisami, zezwala na kopiowanie i zamieszczanie u siebie na stronach.
    Czysty marketing połączony z dużym artyzmem.
    I tutaj właśnie miałem na myśli, że, by coś robić, to nich to ma jakiś sens.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez FotoAmator ; 30.04.08 o 07:31
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez FotoAmator Zobacz posta
    Teraz z tym, nazwijmy go umownie „znakiem wodnym”.
    Zależy do czego zdjęcie ma służyć. Jeżeli jest to tapeta na komórkę lub na monitor i jest płatne jakimś tam SMS-em, to zamieszczenie na zdjęciu (na samym środku) jakiegoś znaku, ma sens. Również ma sens, jeżeli zdjęcia są na inną sprzedaż.
    Natomiast, jeżeli strona jest domowo-hobbystyczna, to mam wrażenie (tak myślę), że autor chce się pochwalić swoją twórczością. Chce by inni zobaczyli. Zepsucie zdjęcia jakimś wpisem na środku całkowicie psuje zdjęcie. Z doświadczenia wiem, że tego rodzaju zdjęcia nie zachęcają do dalszego oglądania. Podpis i inne informacje pod zdjęciem w zupełności wystarcza.
    Zobacz na stronę foto-strykowski http://www.strykowski.net/
    Człowiek o olbrzymim doświadczeniu, zdjęcia publikowane niemal wszędzie (wystawy, laureat konkursów). Zajmuje się tym jako środek zarobkowy. Nie psuje zdjęć niepotrzebnymi wpisami, zezwala na kopiowanie i zamieszczanie u siebie na stronach.
    Czysty marketing połączony z dużym artyzmem.
    I tutaj właśnie miałem na myśli, że, by coś robić, to nich to ma jakiś sens.
    Pozdrawiam.
    Nic dodać, nic ująć
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 30.04.08 o 09:13

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja np. pokazuję Twoje zdjęcie, bo mi się podoba. Nie skopiowałem, nie umieściłem na swoim serwerze, nie modyfikuje, nie podaje jako moje.
    W ten sam sposób mogę pokazać inne, które mi się nie podoba, które jest naprawdę niegodne naśladowania. Opatrując jakąś tam krytyką.
    I robiąc to nie dość, ze łamiesz prawa autorskie, to jeszcze kradniesz transfer...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    kradzież w każdej postaci jest naganna i tutaj nie ma co się zwodzić bo pomimo tego dochodzi do niej dość często. Przedmiotem kradzieży bywa muzyka, film, zdjęcie, literatura, prace naukowe z kategorii intelektualne i na tych chcę się skupić. Każdy autor ma niezbywalne prawo do swojej poblikacji jak i pobierania za należnego mu wynagrodzenia w ramach umowy z wydawnictwem, agencją lub portalem. Przystępując do naszego forum wyraziłem zgodę na poblikowanie zdjęć których jestem autorem i poddanie ich opinii szerszemu gronu. Ma to służyć doskonaleniu się w moim hobby gdyż jakakolwiek krytyka podnosi poprzeczkę. Pamiętam jak jeden z uczestników zamieścił zdjęcie którego nie był autorem i zebrał świetne oceny a okazało się, że zdjęcie jest kradzione a autorem ktoś inny. Administrator usunął delikwenta z forum a do właściwego autora wysłał przeprosiny. Tak więc przy właściwym administrowaniu zło zostało napiętnowane i wydaje mi się, że w większości podobnych przypadków powinno obowiązywać podobne postępowanie a skutki i roszczenia finansowe i tak musi rozpatrywać sąd. Jestem przekonany, że każdy autor posiada orginał pliku i w razie roszczeń będzie to koronny dowód praw własności. Inna sprawa, czy roszczenia za zamieszczenie ich w czyimś blogu czy czymś podobnym w celu poprawienia jakości bądź ilustracji miejsca będą zasadne lub mają sens w dobie globalnej sieci. Reasumując, lubię napawać oczy obrazem zawartym w kadrze a nie napisem w centrum zdjęcia nawet mało rzucającym się w oczy lecz wpływającym na jego odbiór.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    I robiąc to nie dość, ze łamiesz prawa autorskie, to jeszcze kradniesz transfer...
    W którym miejscu złamałem prawo autorskie?

Transfer(? hmmm). Wchodząc do sklepu w celu oglądnięcia towaru, kradniesz elektryczność którą jest oświetlony towar, byś go mógł zobaczyć.
    Nic nie kupujesz a tylko oglądasz.

Temat godny i ciekawy. Ale pogadam i podyskutuje w poniedziałek. Weekend się zaczyna. Wyjeżdżam. Jeżeli chodzi o mnie proponuje zakopanie topora na 5 dni
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    W którym miejscu złamałem prawo autorskie?

Transfer(? hmmm). Wchodząc do sklepu w celu oglądnięcia towaru, kradniesz elektryczność którą jest oświetlony towar, byś go mógł zobaczyć.
    Nic nie kupujesz a tylko oglądasz.

Temat godny i ciekawy. Ale pogadam i podyskutuje w poniedziałek. Weekend się zaczyna. Wyjeżdżam. Jeżeli chodzi o mnie proponuje zakopanie topora na 5 dni
    Oczywiście... Ja jako autor wystawiam zdjęcie na swojej stronie i chcę, zeby na tej stronie ono się znajdowało, a nie na jakimś forum o podróżach naprzykład. (rozpowszechniasz niezgodnie z zyczeniem autora)

Transfer - tak kradniesz mi go. Za transfer sie (co do zasady) płaci... i o ile zdjęcie to jest oglądane na stronie na której ja chcę (bo zależy mi na odwiedzinach czy cokolwiek), to nie ma problemu, ale jak linkujesz to zdjecie gdzieś indziej, to ja tracę transfer pomimo, że zdjecie nie jest oglądane na mojej stronie - w skrajnych przypadkach (choć przy niektórych hostingach to wcale skrajne przypadki nie są.) doprowadi to do zablokowania na dany miesiac mojej strony i moja wizytówka w sieci będzie niedostępna, albo będe zmuszony dokupić trochę gb ...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    ...w skrajnych przypadkach (choć przy niektórych hostingach to wcale skrajne przypadki nie są.) doprowadi to do zablokowania na dany miesiac mojej strony i moja wizytówka w sieci będzie niedostępna, albo będe zmuszony dokupić trochę gb ...
    To prawda, osobiście sie z tym spotkałem, linkując bezpośrednio (czyli wyświetlając na innym forum) fotkę ze strony autora.
    Wtedy nawet o tym nie widziałem dziś juz tego nie robię.