Witam serdecznie wszystkich uczestników forum.
Zacznę od początku.
Pewnego dnia wyruszyłem sobie na kilkudniową wyprawę po puszczy i kiedy dotarłem na miejsce, zamarłem z przerażenia. Mój ukochany aparat zostawiłem na tylnim siedzeniu autobusu. Był to (wtedy) mój wymarzony aparat cyfrowy Canon G3 sprowadzony z USA z większą kartą pamięci i kilkoma filtrami. Niestety straciłem aparat bezpowrotnie. Po kilku dniach otrząsnąłem się z ciężkiego szoku, dokonałem samorozgrzeszenia własnej głupoty i zacząłem szukać sposobu na wyjście z depresji.
Udało się, jedynym lekarstwem na ból mógł zostać nowy "szybszy, lepszy, większy" aparat. Postanowiłem przerzucić się z kompaktu na lustrzankę. Wertowałem wiele artykułów, cenników, testów, itp itd.
Na początku mój wybór padał na Nikona D50 ale trafiłem w końcu na to forum i doszedł jeszcze Olympus E-500. Tu się zaczyna mój wielki dylemat co wybrać. Nasłuchałem się wielu opinii o D50 i chciałbym też posłuchać Waszych na temat E-500.
Interesuje mnie przede wszystkim jakość zdjęć, szczegółowość i kolorystyka. Może wyda się to głupie ale ze znalezionych na necie zdjęć zrobionych Olkiem E-500 prawie wszystkie wydają mi się słabsze zarówno ostrością jak i kolorystyką niż wykonane przeze mnie fotki na kompakcie Canon G3. Jest to raczej zaawansowany kompakt z możliwością pełnych, manualnych ustawień. Czy to możliwe, że E-500 lustrzanka może ustępować kompaktowi Canon G3? W czym tkwi problem. Może po prostu nie widziałem ładnych zdjęć i trafiałem na raczej przeciętne. Słyszałem, że E-500 z tańszych lustrzanek ma wyraźnie najniższą szczegółowość. Jednak nie zawsze jest prawdą co piszą gazety.
Bardzo Was proszę o porady i refleksje z Waszych zdjęć zrobionych E-500. Mile widziane ładne zdjęcia (najlepiej krajobrazy) zrobione tym aparatem.
Dodam jeszcze, że praktycznie fotografuję tylko krajobrazy i elementy przyrody.
Czy jest duża różnica między kitowymi obiektywami Zuiko Digital 14-45, a
17-45? Bo w cenie jest znacząca.
P.S. Cena 2750zł za E-500 z kitem 14-45 to chyba dobra cena?
Pozdrawiam
Elrond
Jeronimo: przenioslem na wlasciwe forum