Dzięki za info. Wychodzi na to że powinien śmigać lepiej niż 14-54 (więcej światła dla AF).
Dzięki za info. Wychodzi na to że powinien śmigać lepiej niż 14-54 (więcej światła dla AF).
Moj egzemplarz robi to tak że łapie ostrość a po chwili jeszcze doostrza. Ogolnie to wciaz mam mieszane uczucia co do poprawności ostrzenia, ostatnio udało mi sie pstryknąć kilka fotek i były ostre tam gdzie chciałem... Możliwe że profilaktycznie oddam go do regulacji możliwe że jeszcze bardziej sie poprawi a skuteczność ostrzenia wzrośnie.
Jedno jest ważne żeby sprawdzić dobrze ten obiektyw należy robić fotkę np. twarzy ostrząć na rzęsy (oko) i sprawdzać efekty i wtedy i tylko wtedy bedzie można wyrobić sobie opinie o danym egzemplarzu. W przypadku fotek typu domy, kamienice to zawsze ładnie ostrzył (inna GO to oczywiste) i nigdy nie mogłem nic zarzucić. Problemem sa wlasnie robienie bardzo osobliwych fotek takich jak wyżej zaznaczyłem.
...był Olek jest A6000
alakin- faktycznie masz tak szybką tę Sigmę? bo dla mnie to ona była zdecydowanie wolniejsza nawet od ZD 35mm, właśnie przez to doostrzające prrr... prrrrr... prrrrrrr....
kisi:
Ok, sprawdzę na twarzy. W sumie to jest obiektyw stworzony do focenia ludzi i ratowania się w ciemnicy.
Dla pewności właśnie wyjąłem ją z torby i podpiąłem do E-1. Jest dokładnie tak jak pisałem - "prt" i gotowe. W średnio dobrze oświetlonym biurze. Nie słyszę i nie widzę żadnego doostrzania.
Owszem, czasem przy pełnej dziurze wychodzą foty nieostre, ale to dlatego, że celuję AF w oko a potem przekadrowuję. Ale nie winię za to sigmy, to mój własny błąd, że przy przekadrowywaniu ruszam aparatem do przodu lub do tyłu, co przy papierowej GO na 1.4 powoduje, że ostrość jest już kilka centymetrów dalej lub bliżej. Da się to pewnie ominąć przy ustawieniu AF jak w E-3 na grupę, a nie na punkt centralny i unikać przekadrowywania![]()
Moje spostrzeżenia:
+ ostrzy faktycznie nieco lepiej od 14-54, testowałem w ciemnych pomieszczeniach
+ jest masywna, dobrze spasowana, nie ma luzu na bagnecie
+ mała głębia faktycznie masakruje
+ mechaniczny pierścień ostrości (i tak bym nie trafił ale lepszy od "elektronicznego")
- na pełnej dziurze potrafi zarzucić fioletem, ale nie oczekiwałem ideału (to nie Zuiko)
Używacie tego filtra załączonego jako "gratis"? Myślę coby zapodać Marumi WPC Slim, ale może ktoś ma pochlebne opinie o tym filtrze Sigmy...?
Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 24.04.08 o 21:48
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
No, teraz jako bonus dodają filtr UV Sigmy...
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Taa, futerał czołg jest w kartonie a filtra bym nie żałował - B+W to na pewno nie jest.