Miłośnicy marki mogą poszukać grafitowego https://www.nikonusa.com/en/nikon-pr...y-edition.html
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Czasami się pojawiają https://shop.graysofwestminster.co.u...ecial-edition/
Fotografowałeś kiedyś ptaki tak na poważnie, w sensie "nie spacerowo"?
Bo od kiedy wyszły bezlusterkowce Canon R / Nikon Z, że o Sony A7III znowszymi i MFT nie wspomnę, to ja lustrzanki do ptaków nie polecałbym nikomu kogo lubię
Powód jest prozaicznie prosty - odgłos kłapania lustrem i trzaskania migawką przy robieniu zdjęć seriami płoszy zwierzynę... Zwłaszcza kłapanie lustrem przy szybkiej serii brzmi jak strzelanie z AK47.
Sprawdzone empirycznie, i znany powód #1 dla którego w zasadzie wszyscy znani mi fotografowie - przyrodnicy z zamiłowania przeszli na bezlusterkowce i używają migawki elektronicznej.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 23.03.22 o 12:44
bez obrazy ale focenie ptactwa w ogrodzie przy karmniku nie ma nic lub prawie nic wspólnego z poważnym fotografowaniem
jak poleżysz na łące zimą 2 godziny przed wschodem słońca na mrozie przez kilka godzin czekając na myszaki, albo jak spędzisz kilka godzin na "pływadełku" wiosną to się przekonasz co to jest poważne fotografowanieco do kłapania lustra to zgoda, jednak przed erą bezluster ludzie robili zdjęcia o jakich możemy tylko pomyśleć, teraz jest prściej i tyle
Wysłane z mojego SM-P615 przy użyciu Tapatalka
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Ja się nie obrażam, tylko zastanawiam się do kogo to piszesz, bo ktoś mógłby się pomylić i pomyśleć że do mnieTo że napisałem poradnik odnośnie przydomowego fotografowania ptaków to nie znaczy że fotografuję ptaki przy karmniku przecież.
Leżeć godzinami na mrozie nie lubię, nie jestem masochistą, wolę zapewnić sobie wygodne przenośne stanowisko fotograficzne gdzie można wejść przed świtem i wygodnie fotografować z pozycji siedzącej. I napić się kawy jeszcze przy tym
A że lustrzanką się da? Pewnie że tak. Ale po co sobie utrudniać życie?
No i wstaw te myszaki inne ptaki brodzące z pływadełka, chętnie popatrzę, serio.
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 23.03.22 o 18:53
Fotografowałeś kiedyś ptaki tak na poważnie, w sensie "nie spacerowo"?
to są Twoje słowa
z ciekawości popatrzyłem na stronkę z Twojej stopki, i co tam masz - dzięcioł, kardynał, blue jay, to tak jak u nas sikora, sójka, daj zdjęcia ptaków które nie zwabisz żarciem, masz sprzęt o którym piszesz i ? ja mam g9+PL100-400 i robię takie same zdjęcia jak TY sprzętem dużo lepszym ( pomijam obróbkę bo tego nie potrafię), zrobiłeś tym hiper sprzętem 3 gatunki na kiju i napisałeś fotografowałeś kiedyś tak na poważnie- litości !! popatrz w wątku na zdjęcia które wrzucam, zobaczysz tam brodzące, myszaków nie zobaczysz bo na nie jestem zbyt cienki mimo prób za które zapłaciłem zapaleniem płuc, mogłem pojechać do Nawrockiego i natrzaskać tylko po co ? możesz kupić jaki chcesz sprzęt ale niestety on nie spowoduje, że nagle będziesz miał "lepsze" zdjęcia, będziesz miał takie same tylko zrobione w łatwiejszy sposób.
ps. ile gatunków dzięcioła jest w stanach ? ile gatunków masz "zrobionych" ? jest jedna rzecz której ci "zazdroszczę" umiejętność obróbkija mam lenia i się do tego przyznaję
![]()
Ostatnio edytowane przez viruuss ; 23.03.22 o 19:21
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Panowie - widzę nerwy napięte jak postronki. Może tak ciut niższy poziom testosteronu ?
Może niech ten mądrzejszy odpuści... dyskusja odeszła od tematu wątku.
O fotografowaniu ptaków jest osobny wątek
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Tutaj znajomy klapie lustrem d500 i leży w błocie godzinami... https://www.fotoferia.pl/portfolio/p...es/?status=pub