Strona 33 z 100 PierwszyPierwszy ... 2331323334354383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Zuiko 90-250/2.8 ważył ~tyle samo https://www.optyczne.pl/porownaj.php...=961&add2=1670

Cytat Zamieszczone przez canimo Zobacz posta
    Ten Nikon, ktorego podlinkowales jest sporo krotszy niz moje potrzeby (bo 250mft to jednak kat widzenia 500mm na FF, a jakby byl konwerter...)
    -można używać je na aparatach aps-c. 90-250mm na m4/3 vs 120-300mm na aps-c

Nikon ma 200-500mm f/5.6 i 100-400mm f/4.5-5.6
    https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=4&add0=1298&add1=1897 &add2=1770&add3=1552

Na aps-c: https://camerasize.com/compact/#887....,834.1026,ha,t

https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1625&add4=1446
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 21.03.22 o 20:08

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    3x do roku jade do Am pd do roboty i tam w czasie wolnym chodze pare kilometrow w las, albo plyne kajakiem, do tegp podroze, przesiadki dworce, hotele itd. Potrzebuja miec lekko i zgrabnie.
    I wzglednie jasno albo uzyteczne wyzsze iso.
    Do takiego czegoś MFT z 300F4PRO nadaje się właśnie jak nic. Ciągle przyzwoita jakość ale rozmiar naprawdę mały. Mnie nawet "duży" M1X z tym obiektywem mieści się w jednej małej dodatkowej komorze małego wygodnego plecaka, a 2/3 pojemności mam wolne na kurtkę, jedzenie, inne rzeczy. Wszystko zależy od potrzeb - dla Ciebie MFT wydaje się być idealnym systemem. W moim przypadku jest trochę inaczej - przeważnie przemieszczam się samochodem w rejon fotografowania, następnie mały plecak z aparatem (i może tam być tylko aparat + może woda i coś do jedzenia + cienka kurtka przeciwdeszczowa), i w las. Zawsze mam jakąś bazę noclegową, więc te wyjścia w las są jedniowe, nie muszę nosić przy sobie całego dobytku na dwa tygodnie wyjazdu.

Dzieki za zdjecia, widzialam tylko porownanie 2 dzieciolow, ale troche czasu nie zagladalam. Odleglosc byla ta sama? Fakt-w jakosci roznica widoczna bez okularow.
    Tak, odległość taka sama albo bardzo podobna.
    Co do jakości to na forum to jeszcze nic - zrób sobie prawoklik na zdjęcie z 500F4L i otwórz jako całość w nowym oknie, zoom 100%.
    A i to jeszcze nic - bo zdjęcie zmniejszyłem na potrzeby internetu o ponad połowę - oryginał jest 8000px na dłuższym boku...

Mieszka w
    Valence FR/Kourou (Gujana Francuska)/Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Dzieki. Ciekawe.
    Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad porzuceniem systemu, badz wejsciem w drugi, wiec chociaz to OT to dla mnie baardzo przydatne.
    Dlatego-nie zrozumcie mnie zle, dla mnie wazne sa nie narzekania, ale uzasadnione wybory. Potem jakos to sobie czlowiek przelozy na wlasne potrzeby.
    Ostatnio edytowane przez canimo ; 21.03.22 o 21:11

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    PS. Obejrzałem Twojego flickera - wydaje mi się że do takich zdjęć powinnaś rozważyć PL100-400, moja córka chodzi z tym po lesie (na G9) i ma bardzo dobre rezultaty. Fakt, jasne szkło to nie jest, ale stabilizacja działa dobrze, jest lekkie, więc nawet jaki jest mało światła to bez windowania ISO na czasach 1/50 jak zwierzak zastygnie w bezruchu da się coś ustrzelić.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Ale się widzę miotasz w tych systemach , Canon zły ( w sumie nie wiem dlaczego) , micro okazuje się jednak be bo nie ta jakość. Odkrycie , że konwerter x2 to jednak gorzej od jasnej stałki L canona ,nono . Gdzieś chcesz wyłuskać 200g , a używasz w micro takiej cegły jak M1x , w sumie nie wiem po co , aby mieć grip lepszy??? Rozumiem jeszcze jak ktoś foci dużo , ptactwa w ruchu , to AF pewnie ok , ale Ty robisz statyczne. Do tego idealne rozwiązanie EM1 , czy nawet nowy EM5 i 300 pro , waga takiego zestawu do poniżej 2kg .

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Dzieki. Ciekawe.
    Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad porzuceniem systemu, badz wejsciem w derugi, wiec chociaz to OT to dla mnie przydatne.
    No jeżeli ciągle ma to być coś dość małego, i ceny Cię nie przerażają (a chyba nie to siedzisz w Olympusie więc Cię stać to sam ostatnio zastanawiałem się nad opcją Fuji z obiektywem FUJINON XF100-400mmF4.5-5.6 R LM OIS WR.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Ale się widzę miotasz w tych systemach , Canon zły ( w sumie nie wiem dlaczego) , micro okazuje się jednak be bo nie ta jakość. Odkrycie , że konwerter x2 to jednak gorzej od jasnej stałki L canona ,nono . Gdzieś chcesz wyłuskać 200g , a używasz w micro takiej cegły jak M1x , w sumie nie wiem po co , aby mieć grip lepszy??? Rozumiem jeszcze jak ktoś foci dużo , ptactwa w ruchu , to AF pewnie ok , ale Ty robisz statyczne. Do tego idealne rozwiązanie EM1 , czy nawet nowy EM5 i 300 pro , waga takiego zestawu do poniżej 2kg .
    Czy możesz jakoś w miarę poprawnie złożyć zdanie lub dwa aby było wiadomo o co Ci chodzi? To powyżej to zlepek różnych słów bez ładu, i składu, sensu brak. Kto tu pisał o konwerterze 2x? Bo ja nie, i nikt inny chyba też nie, ja nie widziałem w każdym razie. Kto pisał że Canon jest zły - bo ja na pewno nie... Ochłoń trochę i zacznij od nowa, na chwilę obecnę ocenia z wypracowania niedostateczna A ponoć to ja mieszkam za granicą i mam problemy z językiem Polskim

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Patrzyłem na Twoję stronę, i do jakich zabawnych wniosków doszedłeś . Ale zapewne teraz Z9 spełni swoją rolę , jestem tego pewien. I kto nam będzie teraz pisał , na co wydał swoje tysiące dolarów??

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Teraz to "no excuses".

...
    Chyba że jednak EOS R3 lepszy.

Mieszka w
    Valence FR/Kourou (Gujana Francuska)/Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    O kurde, Panowie, PAX. Starczy ze Putin bombarduje swoje duchowe zrodlo-rus kijowska.
    Ja juz wypilam jakies winko, ale wy chyba tez.
    Cenie obu, i niezle foty robicie, dacie rade sie dogadac na spokojnie.

Testosteron?
    Jak ktos che miec 3 firmy i 2 systemy to chyba moze?

Co do gripa to niestety zgadzam sie z Roberto. Do 300 nie jest (dla mnie ) niezbedny. Jednak soft w Xie tez jest chyba troche ciekawszy, wiec jesli ktos woli nosic gripa, bo nie ma daleko-czemu nie. No i ludzie maja rozne przyzwyczajenia, rozna anatomie. Po prostu warto uswiadomic co jest dla kogo, do jakich warunkow. A jak sie wezmie Xa do reki, to nie wydaje sie taki ciezki, wiem, probowalam.

Ciezko te kursory roznych funkcji dokladnie uplasowac, by dokonac wyboru.
    Wiec zamiast prac sie mokrymi nrecznikami po mordzie zamiescie wiecej zdjec. A ja sobie obejrze i pomarze, ze zrobie podobnej jakosci.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Ja juz wypilam jakies winko
    -Tak bez okazji?