Strona 14 z 100 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    A czego się spodziewaliście?

Teoretycznie mógłby on składać zdjęcia o zwiększonej dynamice z klatek 5.22 mpix
    lub HDR'y z klatek
    2.32 mpix -co ma raczej mały sens.

Taki Hi Res z rąsi o zwiększonej dynamice z klatek 5mpix miałby rozdzielczość z 12mpix.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Wszelkiej maści HDRy i składanki nie zawsze dobrze wyglądają. Nawet prawie zawsze.
    Ja rozumiem że każdy by chciał mieć aparat do wszystkiego, ale akurat pomimo wielu dobrych stron MFT, szumy i detal nie są atutem tego sprzętu.
    Za przeproszeniem z lustra za 3 kPLN otrzymuje się więcej w tej materii nic nie robiąc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Farensbach
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    177
    Moja galeria
    Śledzenia gwiazd dzięki ruchom matrycy niestety chyba nie ma. Szkoda.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cudów w obrazowaniu się nie spodziewam,
    ale jest postęp w: szybkości (fps), czułości i ilości pól AF, stabilizacji, trybach wideo, zakresie ISO, wyświetlaczach, uszczelnieniach, pojemności aku,
    Mało?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Oddałbym ten cały postęp za cud w obrazowaniu
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Cudów w obrazowaniu się nie spodziewam,
    ale jest postęp w: szybkości (fps), czułości i ilości pól AF, stabilizacji, trybach wideo, zakresie ISO, wyświetlaczach, uszczelnieniach, pojemności aku,
    Mało?
    Mało. Od pewnego momentu ilość fps nie ma znaczenia , ilość punktów AF też specjalnie nie robi różnicy, tryby wideo - to nie kamera, to aparat, nie używam, zakres ISO to nie to samo co jakość obrazu przy wysokim ISO tylko chwyt marketingowy, nie wiem o jakim postępie w uszczelnieniach piszesz (w porównaniu z M1X którego używam), a pojemność akumulatora też jest gorsza bo jest tylko jeden a w M1X mam dwa.
    Jak na flagowiec dla mnie to krok do tyłu.
    Przy czym wcale nie mówię że to zły aparat, tylko konfrontuje szumne zapowiedzi z rzeczywistością.
    Miałem go kupić, ale jednak będzie drugi M1X w takim razie.
    Z mojego punktu widzenia jedyne usprawnienie to lepszy EVF - to miła rzecz, ale bez wpływu na zdjęcia. No i "lepszy" w sensie "lepszy niż poprzednio w Olympusie", bo był tragiczny, a teraz jest powiedzmy ze średniej półki u konkurencji.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Wszelkiej maści HDRy i składanki nie zawsze dobrze wyglądają. Nawet prawie zawsze.
    Ja rozumiem że każdy by chciał mieć aparat do wszystkiego, ale akurat pomimo wielu dobrych stron MFT, szumy i detal nie są atutem tego sprzętu.
    Za przeproszeniem z lustra za 3 kPLN otrzymuje się więcej w tej materii nic nie robiąc.
    Nic dodać, nic ująć, sama prawda panie

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Oddałbym ten cały postęp za cud w obrazowaniu
    Ja bym bez żalu zapłacił $3000 za aparat taki jak M1X z matrycą 24 mpx BSI + lepszy wizjer, chociażby taki jak w G9 lub Sony A7III.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 19.02.22 o 02:35

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Jak widać każdy ma inne preferencje. Np dla nie fps ma znaczenie dopiero gdy jest duży. Jak body oferuje 5 czy 8 fps to i tak robię pojedyncze ujęcie usiłując wstrzelić się w moment. Fps ma znaczenie kiedy to są wartości od kilkunastu wzwyż.
    Matryca BSI powinna poprawić szumy i to całkiem sporo (1 EV?). na zaprezentowanych zdjęciach ciężko to ocenic.
    Kluczowy jest AF, a to chyba sporo poprawiono.
    Niepotrzebnie narzekacie.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Np dla nie fps ma znaczenie dopiero gdy jest duży. Jak body oferuje 5 czy 8 fps to i tak robię pojedyncze ujęcie usiłując wstrzelić się w moment. Fps ma znaczenie kiedy to są wartości od kilkunastu wzwyż.
    Mój obecny aparat Olympusa robi 18 lub 60 w zależności od ustawień, i autentycznie więcej nie jest mi potrzebne - a fotografuję przyrodę w ruchu. Już przy 18 fps przy fotografii seriami mam tyle udanych zdjęć że większość czasu spędzam kasując setki prawie identycznych, ostrych zdjęć zrobionych ułamek sekundy po sobie i nie mogąc się zdecydować które lepsze. Czy ktoś widzi praktyczne zastosowanie 50fps, w dodatku kiedy nowy OM-1 ma mniejszy bufor niż poprzednik i w zasadzie nie da się z tą prędkością fotografować bo naciśnięcie migawki powoduje natychmiastowe zapchanie bufora (pomijając już że nie ma to sensu)? To oficjalne dane, bufor w OM-1 ma 90 klatek, czyli poniżej 1 sekundy przy tych reklamowanych 120 fps, czy niecałe 2s przy 50 fps. Trzeba było zainwestować i zrobić bufor na 600 zdjęć, wtedy faktycznie, na kilka sekund serii by starczyło, a tak?
    Za chwilę Canon albo Sony zrobią aparat który będzie miał 500 fps, tylko po co to komu

Lepszy AF to zawsze fajnie, jestem za, pytanie czy faktycznie jest lepszy i jak bardzo, bo M1X daje mi 95% trafionych zdjęć przy fotografii ptaków z automatycznym śledzeniem obiektu.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Niepotrzebnie narzekacie.
    Nie wiem czy to narzekanie, czy demonstrowanie niezadowolenia w kontekście swoich oczekiwań. Każdy ma inne potrzeby, czekałem na ten aparat i miałem zamiar go kupić jako następcę M1X, ale z punktu widzenia tego co i jak fotografuję nowy aparat wydaje się nie być tego wart.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 19.02.22 o 04:15

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    M_a_g a nie przesadzasz czasem? Po co komu krowa jak m1x ważąca 1kg jak można mieć jedynkę o wadze 0,6kg? OM1 to złożenie najlepszych funkcji m1mark3 i m1x. I nowa matryca za cenę 10tys.zł Do tej pory atrakcyjnym body było m1mark2 za cenę poniżej 4tys.zł. Mark3 było trochę za drogie bo "eeee ta sama stara matryca". Tu jakiś chyba postęp i nowa cena. Pytanie czy warto kupić OM1 za 10tys.czy R6 za 11,5tys.zł, czy A7 3 za 8,5tys.zł, A7r3 za 11tys.zł, A7 4 za 13,5tys.zł czy też Z6 2 za 10,5tys.zł lub Z7 2 za15 tys.zł a może w końcu S5 za 8 tys.zł albo jakieś tam Fuji za ileś tam (sorry Fuji nie ogarniam )? Mamy wybór i mamy topowe aparaty. Może nawet zrobią m1x mark 2. Pytanie z jakiego punktu będziemy startować. Ja poczekam na testy. I zbieram na OM1, bo startuję z poziomu m10mark 2.Bo m1mark3 będzie raczej za droga, a kupno używanego m1m2 albo nówki m5m3 ze starą matrycą jest raczej średnim interesem mimo wszystko. Czyli om1 do tego szkło12-100f4 albo para 12-40mark2 i 40-150f4 zaspokaja potrzeby na długo. Do tego macro 60 g2,8 i ewentualnie jakieś małe stałki olka lub sigmy. Zestaw kieszonkowy o dobrych parametrach jak na hobby amatorskie. Tak wiem hobby za 20tys.zł ale można kupić tańsze auto. Gdybym miał m1mark2 lub 3 czy też m5m3 to nie wiem czy bym wymieniał... raczej to kwestia zadowolenia z tych modeli do rodzaju robionej fotografii. Ale patrząc na net robi się trochę ruch w używanych modelach i ofertach giełdowych więc chyba coś jest narzeczy. Dla mnie też OM1 przedłużył życie całego systemu o jakieś minimum 5 lat. A mógł go zabić...
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To jest dobre podsumowanie.Ja nie jestem "targetem" {takie modne słowo}}} dla powyzszego modelu, ale sie cieszę, że taki korpus powstał, znajdzie swoich nabywców, którzy w nim znajdą to, czego potrzebują.Dobrze, że powstają nowe obiektywy do już istniejących i że jest ruch, który podtrzyma system mikro 4/3 na jeszcze jakis czas.
    Ciekawie o OM1 rozpisują sie na niektórych forach w kontekscie nie tyle hardwaru co softwaru zaimplementowanego i poprawy JPEGu prosto z puszki itd.{zastosowanie AI}.