cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Zaktualizowałem Darktable do 3.8.0 i nic. Zresztą na ich stronie gdzie wymieniono obsługiwany sprzęt, to OM-1 nie ma jeszcze.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Rawy z OM-1 na ten moment oficjalnie otwiera ten nowy OM workspace do pobrania ze strony OM i Capture One (o tym napisano na Facebooku w grupie m43)
To wiemy, ale one (programy) są be
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ot ciekawostka - konwersja do *.dng
Czyli wielka czarna d**abodzio@domek2:~$ raw2dng /home/bodzio/Pobrane/om_system_om_1_01.orf
Starting conversion: "/home/bodzio/Pobrane/om_system_om_1_01.orf
- parsing raw file...
/home/bodzio/Pobrane/om_system_om_1_01.orf: Unexpected end of file
--> Error! (LibRaw-error while unpacking rawFile: Input/output error)![]()
https://www.youtube.com/watch?v=oEwqMsPXrAg
Od 11:15 porównanie wysokich czułości ze starszymi modelami. Szum podobno, detale lepsze.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A czego się spodziewałeś Bogdan?
Należy zwrócić uwagę na to o czym wspomniałeś. Zdjęcia nie są jednakowo naświetlone. Na zdjęciach z tablicami rejestracyjnymi widać wyraźnie szwindelek.Lewa fotka jest dużo jaśniejsza. Czarne cyfry i czarny prostokąt pod cyframi na ramce tablicy rejestracyjnej wyraźnie się różnią w obu zdjęciach.
Jak można porównywać szczegółowość albo detal, przy takiej różnicy poziomu czerni decydującej właśnie o postrzeganiu detalu i kontrastu.
Bardzo kreatywny test.
Mz różnice mogą zniknąć, gdy naświetlimy identycznie zdjęcia w obu puszkach.
O reszcie nie można nic powiedzieć, bo jakość tego filmu pozostawia wiele do życzenia.