Zapomniałeś o kilku bardzo ważnych aspektach obróbki. Dobrze naświetlony RAW zawiera z których można kreować dzięki programom. Pozwala na to sprytne selektywne działanie tychże programów. Od wiedzy i umiejętności zależy jaki będzie efekt finalny. Czy taki jaki sobie z grubsza zaplanowałeś. Czy taki jak wyjdzie. Wiele zdjęć przerzuciłem ostatnimi czasy, i wiem teraz, że podobny efekt można uzyskać na kilka sposobów. Ale nie wszystkie te sposoby nie dają dobrego , czy najlepszego wizualnego efektu. Krótko mówiąc trzeb wiedzieć do czego i kiedy używać poszczególnych suwaków.
Kolejną sprawą jest niedoceniany monitor. A to on pozwala dobrze edytować zdjęcia. Tak aby inni na swoich ekranach, nie musieli oglądać wynaturzonych dziwolągów z zaburzonymi poziomami, kolorami, WB i diabli wiedzą czym jeszcze. Kupuje się często sprzęt za dziesiątki PLN, a żałuje się 3tyś na lepszy monitor.
Oświetlenie stanowiska pracy, które bardzo mocno wpływa na efekt końcowy. Mam na myśli jasność i temperaturę barwową światła padającego na nasz ekran.
Kiedyś toczyłem dyskusje z innym amatorem fotografii że te nasze zdjęcia są całkiem inne mimo robienia ich podobnym sprzętem w tym samym czasie. I co się okazało gdy zaczęliśmy obrabiać zdjęcia na tym samym kompie. Zdjęcia moje i jego były niemal identyczne co do koloru i WB. Pominę inne różnice wynikające z upodobań i doświadczenia.
To są najważniejsze przyczyny różnic w zdjęciach, plus nasze upodobania. Nie doszukiwałbym się nie wiadomo czego.
Co do Twoich zdjęć widzę dużą różnicę, pomiędzy tymi z dziś i sprzed tygodnia. Nawet bym powiedział bardzo dużą. Więc masz powód do zadowolenia, a my chyba też![]()

Odpowiedz z cytatem