Strona 17 z 109 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1083

Wątek: Zdjęcia jotkaera (jkr)

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Odnośnie zdjęcia nr 8 to rzeczywiście niebo było do kitu, ale jak tak patrzę na Wasze zdjęcia ogólnie to powiem szczerze, że mam mieszane uczucia. Liczyłem na klony, a tu wstawiły 4 osoby i te zdjęcia się różnią, nie biorę pod uwagę kadrowania. ZRÓŻNICOWANIE nie wiem z czego wynika: wizji, użytego programu, umiejętności etc.Oczywiście nic do Was nie mam za uwagi wręcz jestem wdzięczny, w końcu trochę ruszyłem suwakami i myśleniem, zbyt długo skupiałem uwagi na dokumentacji. Jednak tak jak każdy patrzę na obraz własnymi oczami i jedne zdjęcia mi się podobają inne nie.
    Daję dwie wersje, sam na żadną nie mogę się zdecydować, czekam na uwagi
    Zapomniałeś o kilku bardzo ważnych aspektach obróbki. Dobrze naświetlony RAW zawiera z których można kreować dzięki programom. Pozwala na to sprytne selektywne działanie tychże programów. Od wiedzy i umiejętności zależy jaki będzie efekt finalny. Czy taki jaki sobie z grubsza zaplanowałeś. Czy taki jak wyjdzie . Wiele zdjęć przerzuciłem ostatnimi czasy, i wiem teraz, że podobny efekt można uzyskać na kilka sposobów. Ale nie wszystkie te sposoby nie dają dobrego , czy najlepszego wizualnego efektu. Krótko mówiąc trzeb wiedzieć do czego i kiedy używać poszczególnych suwaków.
    Kolejną sprawą jest niedoceniany monitor. A to on pozwala dobrze edytować zdjęcia. Tak aby inni na swoich ekranach, nie musieli oglądać wynaturzonych dziwolągów z zaburzonymi poziomami, kolorami, WB i diabli wiedzą czym jeszcze. Kupuje się często sprzęt za dziesiątki PLN, a żałuje się 3tyś na lepszy monitor.
    Oświetlenie stanowiska pracy, które bardzo mocno wpływa na efekt końcowy. Mam na myśli jasność i temperaturę barwową światła padającego na nasz ekran.
    Kiedyś toczyłem dyskusje z innym amatorem fotografii że te nasze zdjęcia są całkiem inne mimo robienia ich podobnym sprzętem w tym samym czasie. I co się okazało gdy zaczęliśmy obrabiać zdjęcia na tym samym kompie. Zdjęcia moje i jego były niemal identyczne co do koloru i WB. Pominę inne różnice wynikające z upodobań i doświadczenia.
    To są najważniejsze przyczyny różnic w zdjęciach, plus nasze upodobania. Nie doszukiwałbym się nie wiadomo czego.

Co do Twoich zdjęć widzę dużą różnicę, pomiędzy tymi z dziś i sprzed tygodnia. Nawet bym powiedział bardzo dużą. Więc masz powód do zadowolenia, a my chyba też

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Wygląda na to, że będę musiał pomóc monitorowi zepsuć się na amen.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Niezależnie od WB, brakuje MZ wyrazistości. Zdjęcia są nieostre i brak kontrastu.
    Nie traktuj tego jako złośliwość, ale brak wyrazistości/ostrości to pierwsze co mi się rzuciło tu w Twojej obróbce. Te dwa ostatnie zdjęcia jkr są wystarczająco ostre, ale jak kto lubi. Kontrast na pierwszej wersji jest większy, dla mnie akurat w wersji 2 był wystarczający.

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    ...Kolejną sprawą jest niedoceniany monitor. A to on pozwala dobrze edytować zdjęcia. Tak aby inni na swoich ekranach, nie musieli oglądać wynaturzonych dziwolągów z zaburzonymi poziomami, kolorami, WB i diabli wiedzą czym jeszcze. Kupuje się często sprzęt za dziesiątki PLN, a żałuje się 3tyś na lepszy monitor. ...
    Pod tym podpisuję się rękami i nogami. Kupuje się drogie szkiełka (nierzadko jeden obiektyw kosztuje tyle co w miarę przyzwoity monitor) niby dla lepszych zdjęć, które później obrabia się na matrycy TN laptopa czy taniego monitora i zazwyczaj wychodzi to źle lub bardzo źle.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 10.06.20 o 18:33
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jestem za wersją 2. Co bym zmienił, to ocieplił nieco to zdjęcie (balans bieli) i barwy byłyby wówczas bardziej naturalne.
    Coś w ten deseń:

Wygląda to faktycznie lepiej. Nie jest już tak sterylnie "zimno", ale osobiście nie poszedłbym tak daleko bo chmurki wpadły w zbyt ciepły żółtawy ton. Ewentualnie dobrałbym WB osobno dla góry i dołu zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Niezależnie od WB, brakuje MZ wyrazistości. Zdjęcia są nieostre i brak kontrastu.
    Poruszałem suwaczkami tak
    Załącznik 223428
    i wydaje się lepiej.

Nie za bardzo Cię potrafię zrozumieć co chcesz "powiedzieć". Zwiększanie kontrastu nie zwiększa wyrazistości Aby pokazać jak największą ilość szczegółów musisz raczej zmniejszyć kontrast i odpowiednio operować światłami i cieniami w skali lokalnej i globalnej. Korzystanie z clarity to kolejny mz tutaj błąd. Bo to jest specyficzne mikro wyostrzenie . I jeśli w kadrze nie będzie małych detali, to od biedy to przejdzie. Ale tu na liściach i trawie clarity produkuje mnóstwo białych obwódek na każdym wyostrzonym elemencie rozjaśniając je nadmiernie. Otrzymujemy finalnie nienaturalną świecącą radioaktywną zieleń wyglądającą jak jakaś papka . .
    A samo polecanie używania filtru clarity uważam za niedźwiedzią przysługę. Błędów obróbki nie naprawi się tym wynalazkiem .

MZ kontrast jest wystarczający. Jedyną rzeczą która może tu pomóc to popracowanie nad mikro kontrastami. Aby uwypuklić cienie pomiędzy liśćmi i naturalny efekt wygaszania światła trafiającego na przeszkody. To będzie najlepsze co można zrobić.
    Jasnym jest oczywiście, że to mój pogląd,

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Wygląda to faktycznie lepiej. Nie jest już tak sterylnie "zimno", ale osobiście nie poszedłbym tak daleko bo chmurki wpadły w zbyt ciepły żółtawy ton. ...
    Nie chcę się "kłócić", ale z tym żółtym tonem to chyba nieco przesadziłeś. Niezależnie od monitora, kalibracji, można to sprawdzić. Jest jeszcze coś takiego jak "pipeta"/próbnik w programie graficznym, gdzie można kliknąć na miejsce nas interesujące i odczytać składowe RGB. Biały/czarny/szary jest wtedy gdy te składowe RGB są sobie równe (lub niewielka odchyłka). Ton żółty to już całkiem inny stosunek wartości RGB. W mojej wersji na chmurkach te składowe RGB są prawie równe lub niewiele się różniące (polecam ściągnąć zdjęcie i sprawdzić), nie wiem skąd u Ciebie żółta tonacja na chmurach ( nie powinno jej być mz. jeśli monitor poprawnie wyświetla).
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 10.06.20 o 19:04

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Nie chcę się "kłócić", ale z tym żółtym tonem to chyba nieco przesadziłeś. Niezależnie od monitora, kalibracji (można to sprawdzić). Jest jeszcze coś takiego jak "pipeta"/próbnik w programie graficznym, gdzie można kliknąć na miejsce nas interesujące i odczytać składowe RGB. Biały/czarny/szary jest wtedy gdy te składowe RGB są sobie równe (lub niewielka odchyłka). Ton żółty to już całkiem inny stosunek wartości RGB. W mojej wersji na chmurkach te składowe RGB są prawie równe lub niewiele się różniące (polecam ściągnąć zdjęcie i sprawdzić), nie wiem skąd u Ciebie żółta tonacja ( nie powinno jej być mz. jeśli monitor poprawnie wyświetla).
    To jest oczywiste . Ale postrzeganie kolorów nie jest zdeterminowane wartościami je opisującymi. Co nie co mają w tym temacie do powiedzenia luminancja i kolory sąsiednie. Zrób takie doświadczenie. Zacznij zmieniać w "kolorze selektywnym" kolor, jasność i nasycenie trawy. Zobacz czy nie masz wrażenia, że kolor i jasność nieba również się zmieniają. samo zestawianie kolorowych kartek w różnych kolorach wpływa na postrzeganie tych barw. Sama kartka np. czerwona jest czerwona. Ale w towarzystwie kartki zielonej czerwień jakby się zmienia. Druga sprawa to to że porównuje się patrząc na te zdjęcia naprzemiennie. A to też powoduje śmieszne pogłębione wrażenie dziwnych kolorów.

No i oczywiście jest inna możliwość. Może to moje własne oprogramowanie szwankuje, i widzę to co chce widzieć . Wszystko możliwe, wszak z sugestią i takimi innymi nie da się wygrać.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Odnosiłem się tylko do chmur o których powiedziałeś, że mają żółtawą tonację w mojej wersji i z tym nie mogę się zgodzić (tu zaprzecza prosty próbnik RGB w programie graficznym).
    Uważam również, ze po korekcji WB (balansu bieli) zieleń i niebieski na niebie również wygląda lepiej (bardziej naturalnie) od wersji autora zdjęcia jkr., gdzie zielony jest zbyt "radioaktywny", a niebieski zaczyna wpadać w turkusowy.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 10.06.20 o 19:20

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Odnosiłem się tylko do chmur o których powiedziałeś, że mają żółtawą tonację w mojej wersji i z tym nie mogę się zgodzić.
    Uważam również, ze po korekcji WB (balansu bieli) zieleń i niebieski na niebie również wygląda lepiej (bardziej naturalnie) od wersji autora zdjęcia jkr., gdzie zielony jest zbyt "radioaktywny", a niebieski zaczyna wpadać w turkusowy.
    Mówisz o moim pierwszym zdjęciu cz tych ostatnich.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Mówię o tych ostatnich 8-ver.1 ; 8-ver.2.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Odnosiłem się tylko do chmur o których powiedziałeś, że mają żółtawą tonację w mojej wersji i z tym nie mogę się zgodzić.
    Sprawdziłem na Twoich chmurach pipetą i są miejsca zwłaszcza po prawej stronie kadru że kolor niebieski jest osłabiony do czerwonego około 6 % a zielonego 3%. Nie wiem czy to wystarczy aby dojrzeć zafarby. Ale skoro ponoć Gamma monitora rozjechana o 5 % już powoduje przebarwienia, to kto wie?

Ale nie przejmuj się tym aż tak bardzo. To było z mojej strony tylko spostrzeżenie , To nie był przytyk w Twoim kierunku. Myślę że programy też nie do końca dokładnie to przeliczają i w jakiś sposób zaokrąglają swoje wyliczeni. Stąd mogą pojawiać się takie rzeczy. Jedno zdjęcie otwierane w różnych programach mimo tej samej temperatury barwowej trochę inaczej wygląda. Więc nie widzę w tej materii problemu. Ma być wizualnie akceptowalne i tyle .
    Zresztą ile osób zobaczy tu o czym piszemy .