Strona 7 z 108 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 1074

Wątek: Zdjęcia jotkaera (jkr)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Co do panoram, krajobrazów to już wiem o co biega, a przynajmniej tak mi się wydaje.
    Wracając jeszcze do nr 3 to czy lepiej byłoby z mniejszą GO?
    Nie. Ale dla mnie jest za ciasno. Lepiej aby to drzewo było widoczne w jakimś kontekście.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Nie. Ale dla mnie jest za ciasno. Lepiej aby to drzewo było widoczne w jakimś kontekście.
    Uczę się dopiero.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Uczę się dopiero.
    Bogdanowi jest za ciasno, a mi się podoba. . A dlaczego? Bo dla mnie "aktorem" jest jasne ukwiecenie na drzewie, w opozycji do dramatycznego nieba. Reszta to tylko dodatki.

Przyjęło się, że krajobraz robi się z maksymalną GO, co nie znaczy że nie można bardziej otwierać szkła. Jednak mz trzeba z tego środka wyrazu artystycznego korzystać z umiarem w jakimś wyraźnym celu. Czasem wygląda to fajnie, a czasem potrafi taki zabieg wyglądać paskudnie.

Analogicznie zapytam się Ciebie, czy można mocniej przymykać szkła w portrecie???

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Bogdanowi jest za ciasno, a mi się podoba. . A dlaczego? Bo dla mnie "aktorem" jest jasne ukwiecenie na drzewie, w opozycji do dramatycznego nieba. Reszta to tylko dodatki.

Przyjęło się, że krajobraz robi się z maksymalną GO, co nie znaczy że nie można bardziej otwierać szkła. Jednak mz trzeba z tego środka wyrazu artystycznego korzystać z umiarem w jakimś wyraźnym celu. Czasem wygląda to fajnie, a czasem potrafi taki zabieg wyglądać paskudnie.

Analogicznie zapytam się Ciebie, czy można mocniej przymykać szkła w portrecie???
    Co prawda nie robię portretów, ale tendencja mówi im mniejsza GO tym lepiej.
    Zapytałem o GO w 3 bo gość na Facebooku zwrócił uwagę, że lepiej byłoby gdybym do 8 nie przymykał. Wiadomo, że krajobraz musi mieć dobrą głębię.
    Zauważyłem tu, że zdania są podzielone w temacie tych czterech zdjęć, a więc wniosek że każdy z nas odbiera inaczej. Jedno jest pewne muszę mieć więcej dyscypliny i bardziej przyłożyć się, to nie pomnik, aczkolwiek i tu jak otoczenie będzie ciekawie wyglądało to też będzie lepiej.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Ostrość na oczy ale nos już rozmazany?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ostrość na oczy ale nos już rozmazany?
    Nie pytaj mnie. Tu na forum niektórzy sugerowali używanie bodajże 200mm (FF)do portretów, było to wałkowane.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Zapytałem o GO w 3 bo gość na Facebooku zwrócił uwagę, że lepiej byłoby gdybym do 8 nie przymykał. Wiadomo, że krajobraz musi mieć dobrą głębię.
    Zauważyłem tu, że zdania są podzielone w temacie tych czterech zdjęć, a więc wniosek że każdy z nas odbiera inaczej. Jedno jest pewne muszę mieć więcej dyscypliny i bardziej przyłożyć się, to nie pomnik, aczkolwiek i tu jak otoczenie będzie ciekawie wyglądało to też będzie lepiej.
    Wydaje mi się, że obiektywy w systemie MFT Zmieniają zakres GO względem FF. Upraszczając, skoro ogniskową mnożysz x2 aby otrzymać ekwiwalent ogniskowej. To dla GO też następuje podobna zmiana.
    Czyli jeśli w FF ustawiona jest przysłona 8, to ekwiwalentem przysłony w MFT jest F16. I otrzymujesz zdjęcie z głębią ostrości jak dla obiektywu przymkniętego do 16. Więc trzeba uważać, aby nie wbijać się w przymykanie obiektywu, no może poza macro .
    Jeśli się mylę to proszę poprawić mnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ...
    ...
    Sporo zależy od wielkości zdjęcia. Jeśli to ma być odbitka 10x15 lub obrezek HD, to spokojnie przymykaj do 8. Przy dużych wydrukach pojawia się problem. Gdzieś tak od f/4 wraz z przymykaniem rośnie GO. ale maleje ostrość w punkcie ustawienia ostrości. Trzeba wybierać.

W portrecie jest jeszcze ciekawiej, wszyscy piszą o małej GO, że ją lubią lub nie, a tak naprawdę myślą o rozmyciu tła, które zależy od GO i ogniskowej. Fajnie jest mieć sporą GO, żeby nos był ostry i przyjemnie rozmyte tło
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Sporo zależy od wielkości zdjęcia. Jeśli to ma być odbitka 10x15 lub obrezek HD, to spokojnie przymykaj do 8. Przy dużych wydrukach pojawia się problem. Gdzieś tak od f/4 wraz z przymykaniem rośnie GO. ale maleje ostrość w punkcie ustawienia ostrości. Trzeba wybierać.

W portrecie jest jeszcze ciekawiej, wszyscy piszą o małej GO, że ją lubią lub nie, a tak naprawdę myślą o rozmyciu tła, które zależy od GO i ogniskowej. Fajnie jest mieć sporą GO, żeby nos był ostry i przyjemnie rozmyte tło
    Dyfrakcja jest nieubłagana. Dlatego trzeba używać innych obiektywów do różnego rodzaju zdjęć. Krajobrazy lepiej mi się robi starszymi ciemniejszymi szkłami, bo dają najostrzejszy obraz dla F ca. 5.6 i dyfrakcja degraduje obraz powyżej F 8. Ale mimo to nie przeceniałbym roli dyfrakcji. Jej wpływ nie jest taki duży jak się powszechnie uważa. Ważniejszy jest styl obróbki i zadbanie o mikrokontrast.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Ważniejszy jest styl obróbki i zadbanie o mikrokontrast.
    Dokładnie. Choć w tej panoramie niebo na wiele nie pozwoliło. Takie jakieś rozmemłane było. Jedynie trochę baranków na górze.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||