Fajny wątek, można się uczyć na cudzych błędach.![]()
Zawsze taniej niż na własnych.![]()
Fajny wątek, można się uczyć na cudzych błędach.![]()
Zawsze taniej niż na własnych.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Cieszy mnie to, że się dobrze bawicie i uczycie, ale nie powiem i ja mam korzyść z tej nauki.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
13
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Spsułem, można krytykować.![]()
Ja bym tego tak nie ujął. Zwróć uwagę, że w wodzie panują iście piekielne czernie.
To książkowy przykład obróbki w "dobrej wierze" na laptopie. Jak nie na laptopie, to na ekranie z TNem ....
Ten ekran ma upośledzone wyświetlanie koloru żółtego i zielonego. Pokazuje je jako mniej nasycone i ciemniejsze. Patrząc na taki monitor zauważamy. że obraz jest zaniebieszczony. Gdy chcemy na nim edytować obraz, musimy skompensować deficyt kolorów poprzez dodanie w nadmiarze żółtego i zielonego. Samo dodanie tych kolorów to jeszcze pół biedy. Aby zmusić taką matrycę do pokazania tego co byśmy chcieli, musimy jeszcze zwiększyć nadmiernie jaskrawość tych kolorów. I w finalnym efekcie mamy jesień Czarnobyla. Jedyną winą osoby edytującej obrazy na takim czymś jest to, że robi to na takim padle..... i trwa w tym udając, że nie ma tematu.
Henry, widzę Twoje starania w ujarzmieniu żółtaczki... Jest lepiej niż poprzednim razem, ale mimo to obraz jest za kolorowy i przejaskrawiony. Zapewniam Cię, że nie uda Ci się nad tym zapanować. Miłego gonienia króliczka życzę![]()
Marek61, dzięki.
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Ja z kolei wyrzeźbiłem takie "cóś".
Drogi autorze, mogłeś jeszcze spokojnie zwiększyć czas o pół działki. Jeszcze nie byłoby przepałów, a łatwiej by Ci było łapać balans pomiędzy cieniami i światłami. MFT mają matryce o małej dynamice i dobrze jest naświetlać zdjęcia maksymalnie do prawej strony histogramu. Jak tego nie będziesz robił, to zdjęcia nie będą miały blasku. Będą szare, smutne i okupione trudem i znojem przy ich edycji.
I jeszcze jedno.... za mocno mz ciągniesz cienie. Obraz to paleta świateł i kolorów. Cień i światło są równoważnymi elementami obrazu.
...
Usunąłem słoneczną poświatę.![]()
Teraz mniej słońca.
A matrycę mam IPS jakby co.![]()