kończąc wywód na temat tego programu napisze tylko tyle -> wygląda ze jest fajny ale bardzo żałuję ze go zainstalowałem(od 2godzin próbuje wywołać kilkaset zdjęć)
kończąc wywód na temat tego programu napisze tylko tyle -> wygląda ze jest fajny ale bardzo żałuję ze go zainstalowałem(od 2godzin próbuje wywołać kilkaset zdjęć)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Ja go uzywalem bardziej jako ciekawostke zeby wiedziec co sie zmienilo, ale powiem ze jednak jest to wciaz niedopracowana wersja. Po kilku dniach nie moglem otworzyc zadnego RAWa bo wywalalo program. Pomogla reinstalka, ale to nieladnie swiadczy o programie. Dobrze wrozy na przyszlosc, ale jednak jakos dzisiaj i teraz dziwnie mi sie z nim działa.
...był Olek jest A6000
Słuchajcie, wszystkie dobrego mieć nie można - body dobre, obiektywy jeszcze lepsze, za to soft ... hmmm ... taki sobie (dobrze, że chociaż FW jest super dopracowanyZamieszczone przez kisi
) Na szczęście jest tak dużo programów do RAWów, że każdy coś wybierze
Dla mnie OS ma 1 niezaprzeczalną zaletę - uruchomienie NR. Gdyby działał szybko, to bym pewnie przestał rozglądać się za innymi
![]()
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Z ciekawości zainstalowałem Olympus Studio 2,01 i zostałem mile zaskoczony. Obsługa jest jednakowa jak OM-2,03, ale program oferuje o wiele więcej możliwości. Pokazuje przepały i głębokie cienie. Interfejs wzbogacono o dwie zakładki (krzywa tonalna i ustawienia zaawansowane) z funkcjami niedostępnymi w OM (np. precyzyjne wyostrzanie).Zamieszczone przez Jeronimo
Komputer to HP DC7700 z Intel CORE 2 Duo E-6400 i 2GB RAM, kartą ATI X-1300 i dwoma HD 80 i 500GB. Szybkość ładowania 300 miniaturek z katalogu to ok. 5s.
Spróbowałem zbiorowego wywołania 150 RAW'ów ze zmianą kilku parametrów wraz z NR i wynik jest porównywalny z OM-2,03. Cała operacja z zapisem do JPG'ów w najwyższej jakości i pełnej rozdzielczości trwała 8m,23s. Te same pliki ze zmianą tych samych parametrów (bez NR) OM zapisał w czasie 8m,16s, więc różnicy nie widać. Przez ponad godzinę zabawy z programem nie miałem żadnych problemów.
Czasami pracuję równocześnie z kilkoma otwartymi aplikacjami, ale w przypadku OS i OM nie jest to możliwe. Po prostu otwarty OS blokuje uruchomienie OM. W żadnym przypadku nie powoduje to jednak zawieszenia programu.
Teraz przez miesiąc potestuję OS-2,01. Zobaczę, czy bedzie sprawiał jakieś problemy.
Pozdrawiam.
Jeżeli ktoś używa RawTherapee, to pojawiła się nowa wersja : http://www.rawtherapee.com/forum/viewtopic.php?t=307
Co prawda, to 2.2 Beta (czyli może działać niestabilnie) - ale u mnie pod Linuksem od dwóch godzin mieli raw'y i problemów nie zgłasza.
Co nowego w tej wersji ? Obsługa ICM, podświetlanie przepaleń, podstawowe dane exif w okienku podglądu, funkcja 'last photo' (ustawienia z poprzednio obrabianego zdjęcia), oraz kilka innych i standardowe, poprawki błędów.
Polecam! (wersja dla Linuksa i Windowsa).
Wprawdzie RawShooter essentials nie czyta zdjęć z mego aparatu (wyślietla je na różowo) ale wykorzystywałam go do obróbki zdjęć czarno-białych, gdzie po desaturacji nie miało to znaczenia. Do tej pory niemiałam problemów, aż nagle po wczytaniu zdjęcia, po kilku sekundach pojawiają mi się dziwne kropy/szumy, nijak nie da się ich zlikwidować
Spójrzcie na screena: (chodzi mi o te niebieskie cienie dookoła postaci). Co to może być?
Od niedawna dziobie sobie przy pomoc RT na Linuksie i mam jeden problem... Nie zauwazylem, zeby istniala funkcja wyeksportowania zdjecia w rozdzielczosci mniejszej niz pierwotna. Przeoczylem cos?Zamieszczone przez salvadhor
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Nie ma takiej opcji, ten program nie służy do pomniejszania. Do tego celu lepiej użyć Gimpa.Zamieszczone przez Eddie
Fuji S5 Pro
Jaki jest szybki program do przeglądania RAWów?
Obecnie używam Adobe Lightroom 1.0, do którego narazie nie jestem przekonany,
Raw Shooter Essentials 2006 - wyświetla miniatury ale po powiększeniu wszystko jest różowe
Raw Therapee 2.2 - dobre do obróbki, niestety zdjęcia długo się ładują
irfanview- choć świetna przeglądarka, niestety RAWy otwierają się koszmarnie długo (ok.20x wolniej niż JPGi); z miniaturami jest to samo
zależy mi wyłącznie na prędkości bo do obróbki mam (j.w.)
ktoś miał ten problem co ja z Essentials?
W katalogu z rawami. Wyciąga miniaturki* zapisane w RAWie. Super do przeglądania.Kod:dcraw -e
RAW jest do obróbki, nie do przeglądania.
*nie sugerowac się nazwą, bo mają one rozdielczośc 1280*1024, albo 1600*1280 ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.