Strona 11 z 37 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 362

Wątek: RAW

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    kończąc wywód na temat tego programu napisze tylko tyle -> wygląda ze jest fajny ale bardzo żałuję ze go zainstalowałem (od 2godzin próbuje wywołać kilkaset zdjęć)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja go uzywalem bardziej jako ciekawostke zeby wiedziec co sie zmienilo, ale powiem ze jednak jest to wciaz niedopracowana wersja. Po kilku dniach nie moglem otworzyc zadnego RAWa bo wywalalo program. Pomogla reinstalka, ale to nieladnie swiadczy o programie. Dobrze wrozy na przyszlosc, ale jednak jakos dzisiaj i teraz dziwnie mi sie z nim działa.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Ja go uzywalem bardziej jako ciekawostke zeby wiedziec co sie zmienilo, ale powiem ze jednak jest to wciaz niedopracowana wersja. Po kilku dniach nie moglem otworzyc zadnego RAWa bo wywalalo program. Pomogla reinstalka, ale to nieladnie swiadczy o programie. Dobrze wrozy na przyszlosc, ale jednak jakos dzisiaj i teraz dziwnie mi sie z nim działa.
    Słuchajcie, wszystkie dobrego mieć nie można - body dobre, obiektywy jeszcze lepsze, za to soft ... hmmm ... taki sobie (dobrze, że chociaż FW jest super dopracowany ) Na szczęście jest tak dużo programów do RAWów, że każdy coś wybierze Dla mnie OS ma 1 niezaprzeczalną zaletę - uruchomienie NR. Gdyby działał szybko, to bym pewnie przestał rozglądać się za innymi
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    kończąc wywód na temat tego programu napisze tylko tyle -> wygląda ze jest fajny ale bardzo żałuję ze go zainstalowałem (od 2godzin próbuje wywołać kilkaset zdjęć)
    Z ciekawości zainstalowałem Olympus Studio 2,01 i zostałem mile zaskoczony. Obsługa jest jednakowa jak OM-2,03, ale program oferuje o wiele więcej możliwości. Pokazuje przepały i głębokie cienie. Interfejs wzbogacono o dwie zakładki (krzywa tonalna i ustawienia zaawansowane) z funkcjami niedostępnymi w OM (np. precyzyjne wyostrzanie).

Komputer to HP DC7700 z Intel CORE 2 Duo E-6400 i 2GB RAM, kartą ATI X-1300 i dwoma HD 80 i 500GB. Szybkość ładowania 300 miniaturek z katalogu to ok. 5s.

Spróbowałem zbiorowego wywołania 150 RAW'ów ze zmianą kilku parametrów wraz z NR i wynik jest porównywalny z OM-2,03. Cała operacja z zapisem do JPG'ów w najwyższej jakości i pełnej rozdzielczości trwała 8m,23s. Te same pliki ze zmianą tych samych parametrów (bez NR) OM zapisał w czasie 8m,16s, więc różnicy nie widać. Przez ponad godzinę zabawy z programem nie miałem żadnych problemów.

Czasami pracuję równocześnie z kilkoma otwartymi aplikacjami, ale w przypadku OS i OM nie jest to możliwe. Po prostu otwarty OS blokuje uruchomienie OM. W żadnym przypadku nie powoduje to jednak zawieszenia programu.
    Teraz przez miesiąc potestuję OS-2,01. Zobaczę, czy bedzie sprawiał jakieś problemy.

Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Jeżeli ktoś używa RawTherapee, to pojawiła się nowa wersja : http://www.rawtherapee.com/forum/viewtopic.php?t=307

Co prawda, to 2.2 Beta (czyli może działać niestabilnie) - ale u mnie pod Linuksem od dwóch godzin mieli raw'y i problemów nie zgłasza.

Co nowego w tej wersji ? Obsługa ICM, podświetlanie przepaleń, podstawowe dane exif w okienku podglądu, funkcja 'last photo' (ustawienia z poprzednio obrabianego zdjęcia), oraz kilka innych i standardowe, poprawki błędów.

Polecam! (wersja dla Linuksa i Windowsa).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Wprawdzie RawShooter essentials nie czyta zdjęć z mego aparatu (wyślietla je na różowo) ale wykorzystywałam go do obróbki zdjęć czarno-białych, gdzie po desaturacji nie miało to znaczenia. Do tej pory niemiałam problemów, aż nagle po wczytaniu zdjęcia, po kilku sekundach pojawiają mi się dziwne kropy/szumy, nijak nie da się ich zlikwidować
    Spójrzcie na screena: (chodzi mi o te niebieskie cienie dookoła postaci). Co to może być?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	screen_123.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	28,0 KB
ID:	2255  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    Jeżeli ktoś używa RawTherapee, to pojawiła się nowa wersja : http://www.rawtherapee.com/forum/viewtopic.php?t=307

Co prawda, to 2.2 Beta (czyli może działać niestabilnie) - ale u mnie pod Linuksem od dwóch godzin mieli raw'y i problemów nie zgłasza.

Co nowego w tej wersji ? Obsługa ICM, podświetlanie przepaleń, podstawowe dane exif w okienku podglądu, funkcja 'last photo' (ustawienia z poprzednio obrabianego zdjęcia), oraz kilka innych i standardowe, poprawki błędów.

Polecam! (wersja dla Linuksa i Windowsa).
    Od niedawna dziobie sobie przy pomoc RT na Linuksie i mam jeden problem... Nie zauwazylem, zeby istniala funkcja wyeksportowania zdjecia w rozdzielczosci mniejszej niz pierwotna. Przeoczylem cos?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Od niedawna dziobie sobie przy pomoc RT na Linuksie i mam jeden problem... Nie zauwazylem, zeby istniala funkcja wyeksportowania zdjecia w rozdzielczosci mniejszej niz pierwotna. Przeoczylem cos?
    Nie ma takiej opcji, ten program nie służy do pomniejszania. Do tego celu lepiej użyć Gimpa.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jaki jest szybki program do przeglądania RAWów?
    Obecnie używam Adobe Lightroom 1.0, do którego narazie nie jestem przekonany,
    Raw Shooter Essentials 2006 - wyświetla miniatury ale po powiększeniu wszystko jest różowe
    Raw Therapee 2.2 - dobre do obróbki, niestety zdjęcia długo się ładują
    irfanview- choć świetna przeglądarka, niestety RAWy otwierają się koszmarnie długo (ok.20x wolniej niż JPGi); z miniaturami jest to samo

zależy mi wyłącznie na prędkości bo do obróbki mam (j.w.)
    ktoś miał ten problem co ja z Essentials?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Kod:
    dcraw -e
    W katalogu z rawami. Wyciąga miniaturki* zapisane w RAWie. Super do przeglądania.

RAW jest do obróbki, nie do przeglądania.

*nie sugerowac się nazwą, bo mają one rozdielczośc 1280*1024, albo 1600*1280 ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów