Strona 12 z 37 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 362

Wątek: RAW

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    @Syd
    Zmień algorytm w RawTherapee z EAHD na HPHD (w opcjach, 'demosaicing').

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    @salvadhor
    w mojej wersji domyślnie jest HPHD. Aż boję się pomyśleć co by było przy EAHD.
    Szukając "szybkiej przeglądarki RAWów" znalazłem właśnie na http://404.g-net.pl/?p=327 opis RawTherapee tylko, że w treści było napisane "_NIE_ mała i szybka przeglądarka" dlatego pomyślałem, że jest gdzieś coś szybszego bo do obróbki nie mam w zasadzie zastrzeżeń (choć i porównania jak narazie).

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Kod:
    dcraw -e
    W katalogu z rawami. Wyciąga miniaturki* zapisane w RAWie. Super do przeglądania.

RAW jest do obróbki, nie do przeglądania.

*nie sugerowac się nazwą, bo mają one rozdielczośc 1280*1024, albo 1600*1280 ;p
    Z tego co widzę ten sam efekt można osiągnąć używając IrfanView z linii poleceń. Jednak konwertowanie trwa a mi nie o to chodzi. Najprościej robić zdjęcia RAW+JPG, jednak efekt jest niestety odwrotnie proporcjonalny do wielkości karty /mam kompleks małej karty/
    Przy robieniu samych RAWów po powrocie z 'sesji' (jakie brzydkie słowo-sesja-aż się scyzoryk w kieszeni otwiera) chcę je poprzeglądać, żeby sprawdzić czy np są ostre/doświetlone itp. Może jest coś szybsze od Therapee? np. żeby otwierało RAWa w okienku i w miarę powiększania doczytywałoby informacje z pliku (jak np. w HD View)?

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    FastStone Image Viewer, wygodna przeglądarka.
    Szybkość myślę że ok.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie,
    To nie żadne konwertowanie, tylko wyciągnięcie zapisanych jpegów z rawa! (robienie raw+jpg nie ma sensu bo w rawie jpg i tak jest) i trwa dwie-trzy sekundy!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    dzięki Wam za pomoc!
    Co do dcraw to wyciąganie JPG to bardzo dobry pomysł (skoro już tam są)
    a z tego co widzę, na tym właśnie bazuje FastStone Image Viewer, tyle, że rozmiar z dcraw to 1600x1200 a na FastStone 1625x1225.
    Ciekawe....
    W takim wypadku jak to jest, że wszystkie RAW zajmują dokładnie tyle samo (po za tymi z użyciem opcji NOISE REDUCTION), skoro mają w sobie JPGi, które jak wiadomo znacznie odbiegają od siebie rozmiarami.. czyli nie jest to taki sobie osobny JPG, lecz "porządny" RGB-owo zdefiniowany JPG
    Dzisiaj robiłem zdjęcia RAW+JPG. Porównując 2 JPGi, z których jedno zdjęcie było wykonane bez redukcji szumów a drugie z redukcją (czas 60s) oba zdjęcia wyszły mniej więcej tak samo (nie licząc martwych pikseli). Porównując je z FastStone Image Viewer (wyciągnięte z RAWów) różniły się od siebie znacznie jasnością...
    Nasuwa się pytanie - czy z RAWami jest jak z kobietami? do końca nigdy nie można ich rozgryźć?

dobranoc!

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    SYD: ja używam irfan view i u mnie tak samo szybko jak dżotpegi sie otwierają rawy. - calkiem to logiczne: Irfan vie nie odczytuje całego pliku tylko fragment - ten w ktorym jest miniatura (ta 1600x1200). Nie wiem więc skąd masz problem.

Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    SYD: ja używam irfan view i u mnie tak samo szybko jak dżotpegi sie otwierają rawy. - calkiem to logiczne: Irfan vie nie odczytuje całego pliku tylko fragment - ten w ktorym jest miniatura (ta 1600x1200). Nie wiem więc skąd masz problem.
    świetnie!! postawiłem haczyk w opcjach wyświetlania tylko miniatur zapisanych wewnątrz plików w zakładce Plugins i działa!!! dzięki

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    nie łyka niestety rawów z E-510
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    >> tyle, że rozmiar z dcraw to 1600x1200 a na FastStone 1625x1225.

Jedyna poprawna odpowiedź to: 1600x1200

>> W takim wypadku jak to jest, że wszystkie RAW zajmują dokładnie tyle samo (po za tymi z użyciem opcji NOISE REDUCTION), skoro mają w sobie JPGi, które jak wiadomo znacznie odbiegają od siebie rozmiarami.. czyli nie jest to taki sobie osobny JPG,

To jest taki normalny, osobny JPG ale zawarty w ORF. Można z ORFa wydłubać tego JPG i zapisać bez jakikolwiek zmian, poprawek itp.
    ORF składa się (dla E-330) z nagłówka i danych z matrycy. oba te elementy zajmują stały obszar. JPG jest w nagłówku. Cześć nagłówka jest niewykorzystana i się marnuje ale i tak zajmuje swoje na karcie.

>> lecz "porządny" RGB-owo zdefiniowany JPG

???

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów