Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 277

Wątek: fretoportrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Trochę odjechaliśmy od głównego tematu, zaraz pomyślę o czymś bardziej fotograficznym
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    220
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Trochę odjechaliśmy od głównego tematu, zaraz pomyślę o czymś bardziej fotograficznym
    Nie myśl, nie trać czasu tylko wstawiaj kolejne zdjęcia
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Na zakończenie tematu teł mały bonus. Głównie dla talibów
    Czasem zdarza się w życiu mężczyzny taka sytuacja, że na jednym boku wisi torba ze sprzętem foto, przy drugim stoi piękna kobieta, a słońce świeci jak szalone. Ten idylliczny obrazek psują tylko nieprzyjazne okoliczności przyrody, dookoła jakieś śmieci, nieużytki itp. Co robić (z fotograficznego punktu widzenia)? Najprostsze wyjście, to podpiąć jasną stałkę i rozmyć paskudne tło. Niby proste, ale nie każdy to lubi, nie każdy chce i nie każdy ma odpowiednie szkiełko pod ręką. Pozostaje wyjście numer dwa, czyli zdjęcie studyjne z białym tłem . Tym razem bez użycia blendy. Ustawiamy się tak, żeby modelka była w cieniu, a tło w pełnym słońcu i najzwyczajniej je przepalamy:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG0152x1050x2.jpg
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	326,7 KB
ID:	184130

Zdjęcie nieco ocenzurowane ze względu na szacunek dla regulaminu i uczuć niektórych forumowiczów.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Fret, nie myślałeś, żeby zrobić tu na forumie, rodzaj poradnika(tutoriala w tym pogańskim języku) dla ludu?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    ...

Jak sobie patrzę na forum Oly w wersji "sami swoi", to chyba bym wolał bana niż taką przyszłość Oly klubu...
    Nie do końca każdy z nas ma swój wpływ na rzeczoną przyszłość.

A ponarzekać to każdy potrafi.
    Przecież zachowałeś się konstruktywnie wrzucając te portrety, a teraz narzekasz, że towarzystwo masz nie takie jak dusza Twa pragnie.

Też czekam na więcej...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zdjęcie na czarnym tle zdecydowanie się wybiją nad białe
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...
    Przecież zachowałeś się konstruktywnie wrzucając te portrety, a teraz narzekasz, że towarzystwo masz nie takie jak dusza Twa pragnie.

...
    Miło mi, że doceniłeś moje konstruktywne zachowanie Co do reszty, to zaszło drobne nieporozumienie. Towarzystwo na tym forum bardzo mi odpowiada .

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Fret, nie myślałeś, żeby zrobić tu na forumie, rodzaj poradnika(tutoriala w tym pogańskim języku) dla ludu?
    Myślałem, z naciskiem na "rodzaj" . Marzy mi się raczej jakiś aktywny wątek, a nie poradnik w formie monologu. Gdyby się zebrała grupa chętnych na zimowe eksperymenty z domowym studiem, to możemy startować

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Zdjęcie na czarnym tle zdecydowanie się wybiją nad białe
    Mają tylko taką wadę, że czarne tło lubi trochę więcej przestrzeni niż białe. W małych pomieszczeniach łatwiej jest uzyskać białe
    Ostatnio edytowane przez fret ; 28.10.16 o 09:26

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    zdjęcia piękne, te jasne mają w sobie dużo lekkości i świeżości a to jedno ciemne mocno przykuwa uwagę. Właśnie ono mi się chyba najbardziej spodobało. Mógłbyś coś więcej napisać? To błysk czy światło ciągłe, parasolka to jak rozumiem rozkładany softbox (biały)? Mi nieco brakuje błysku w oku, można by to jakoś dodać za pomocą drugiej lampy, ewentualnie jakiegoś źródła światła na który patrzyłaby modelka?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Błysk, parasolka dokładnie taka: https://mitoya.pl/parasolki-softboxy...box-101cm.html

Z tym źródłem światła na które patrzy modelka, to jest moim zdaniem śliska sprawa. W jasnych zdjęciach to jeszcze uchodzi, ale w ciemnych jest to dla mnie sprzeczne z logiką. W ciemnym pokoju nikt nie patrzy na żarówkę, tylko raczej na to, co ona oświetla. Od strony estetycznej pewnie masz rację. Poza tym zwróć uwagę, że tematem ostatnich wpisów są zdjęcia w trudnych warunkach lokalowych z minimum sprzętu. Przy czarnym miałem do dyspozycji powierzchnię nie większą niż 2x3m.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    fret
    trudne warunki lokalowe z minimum sprzętu - coś dla mnie

mam nadzieję, że nie porzucisz znów wątku na kolejne pół roku tylko będziesz w miarę regularnie umieszczał tu podobne wpisy jak ostatnio. Zdecydowanie wolę to niż przeliczanie ekwiwalentów.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów