Trochę odjechaliśmy od głównego tematu, zaraz pomyślę o czymś bardziej fotograficznym![]()
Trochę odjechaliśmy od głównego tematu, zaraz pomyślę o czymś bardziej fotograficznym![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Na zakończenie tematu teł mały bonus. Głównie dla talibów
Czasem zdarza się w życiu mężczyzny taka sytuacja, że na jednym boku wisi torba ze sprzętem foto, przy drugim stoi piękna kobieta, a słońce świeci jak szalone. Ten idylliczny obrazek psują tylko nieprzyjazne okoliczności przyrody, dookoła jakieś śmieci, nieużytki itp. Co robić (z fotograficznego punktu widzenia)? Najprostsze wyjście, to podpiąć jasną stałkę i rozmyć paskudne tło. Niby proste, ale nie każdy to lubi, nie każdy chce i nie każdy ma odpowiednie szkiełko pod ręką. Pozostaje wyjście numer dwa, czyli zdjęcie studyjne z białym tłem. Tym razem bez użycia blendy. Ustawiamy się tak, żeby modelka była w cieniu, a tło w pełnym słońcu i najzwyczajniej je przepalamy:
Zdjęcie nieco ocenzurowane ze względu na szacunek dla regulaminu i uczuć niektórych forumowiczów.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Fret, nie myślałeś, żeby zrobić tu na forumie, rodzaj poradnika(tutoriala w tym pogańskim języku) dla ludu?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Zdjęcie na czarnym tle zdecydowanie się wybiją nad białe![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Miło mi, że doceniłeś moje konstruktywne zachowanieCo do reszty, to zaszło drobne nieporozumienie. Towarzystwo na tym forum bardzo mi odpowiada
.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Myślałem, z naciskiem na "rodzaj". Marzy mi się raczej jakiś aktywny wątek, a nie poradnik w formie monologu. Gdyby się zebrała grupa chętnych na zimowe eksperymenty z domowym studiem, to możemy startować
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Mają tylko taką wadę, że czarne tło lubi trochę więcej przestrzeni niż białe. W małych pomieszczeniach łatwiej jest uzyskać białe![]()
Ostatnio edytowane przez fret ; 28.10.16 o 09:26
zdjęcia piękne, te jasne mają w sobie dużo lekkości i świeżości a to jedno ciemne mocno przykuwa uwagę. Właśnie ono mi się chyba najbardziej spodobało. Mógłbyś coś więcej napisać? To błysk czy światło ciągłe, parasolka to jak rozumiem rozkładany softbox (biały)? Mi nieco brakuje błysku w oku, można by to jakoś dodać za pomocą drugiej lampy, ewentualnie jakiegoś źródła światła na który patrzyłaby modelka?
Błysk, parasolka dokładnie taka: https://mitoya.pl/parasolki-softboxy...box-101cm.html
Z tym źródłem światła na które patrzy modelka, to jest moim zdaniem śliska sprawa. W jasnych zdjęciach to jeszcze uchodzi, ale w ciemnych jest to dla mnie sprzeczne z logiką. W ciemnym pokoju nikt nie patrzy na żarówkę, tylko raczej na to, co ona oświetla. Od strony estetycznej pewnie masz rację. Poza tym zwróć uwagę, że tematem ostatnich wpisów są zdjęcia w trudnych warunkach lokalowych z minimum sprzętu. Przy czarnym miałem do dyspozycji powierzchnię nie większą niż 2x3m.
fret
trudne warunki lokalowe z minimum sprzętu - coś dla mnie![]()
mam nadzieję, że nie porzucisz znów wątku na kolejne pół roku tylko będziesz w miarę regularnie umieszczał tu podobne wpisy jak ostatnio. Zdecydowanie wolę to niż przeliczanie ekwiwalentów.