cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
dzięki fret za wskazówki dotyczące portretów jak na małej, ciasnej powierzchni mojego M coś zrobić w kierunku niskobudżetowego portretu, muszę tylko modela/kę poszukać![]()
fotki się podobają ze wskazaniem na czarne tło![]()
Karol + Olek + kilka szkiełek
Nadrobiłem zaległości...czekam na dalsze wywody i przykłady !! Czarny też kilka razy obiecał szkolenie ze strobingu zrobić :-/
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Mam tę zaletę, że niczego nie obiecuję, a jak proponowałem spotkanie w Wawie, to nie było chętnychTylko forum i bez obietnic, póki będzie żarło, to nie zdechnie
![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Ostatnio edytowane przez apz ; 31.10.16 o 11:12 Powód: fota.; literówka
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Bardzo się cieszę, że zdjęcia się podobają. Mam też świadomość, że większa w tym zasługa modelek niż moja. Drobny problem polega na tym, że raczej bym nie chciał, żeby ten wątek ograniczał się do oglądania ładnych dziewczyn, bo tego typu wątków/miejsc w internecie jest mnóstwo. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie pozytywne oceny, ale chętnie wymienię je na jeden wpis kogoś, kto stworzył domowe studio, i moje wpisy/rady były dla niego inspirujące/przydatne. Z tego powodu nie każdy mój wpis będzie ilustrowany zdjęciem, czasem Wujek Dobra Rada będzie się zwyczajnie mądrzył. Sporą zaletą tych "mądrości" będzie to, że wszystkie zostały dokładnie sprawdzone w praktyce.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Pierwsza sprawa, to wybór lampki do błyskania. Ma być mocna i zasilana z czterech paluszków. Nic tak skutecznie nie zabija sesji jak nuda. Czekanie, aż lampka się naładuje? Zapomnij o fajnych zdjęciach, a już na sto procent zapomnij o kolejnej sesji z koleżanką, która się nieźle wynudziła na pierwszej. Nasz standardowy cel, to cztery paluszki i lampka pracująca na 1/4 mocy. TTL bardziej przeszkadza niż pomaga. HSS do niczego się nie przyda.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Pierwsza sprawa, to wybór lampki do błyskania. Ma być mocna i zasilana z czterech paluszków. Nic tak skutecznie nie zabija sesji jak nuda. Czekanie, aż lampka się naładuje? Zapomnij o fajnych zdjęciach, a już na sto procent zapomnij o kolejnej sesji z koleżanką, która się nieźle wynudziła na pierwszej. Nasz standardowy cel, to cztery paluszki i lampka pracująca na 1/4 mocy. TTL bardziej przeszkadza niż pomaga. HSS do niczego się nie przyda.[/QUOTE]
Jeśli pozwolisz...
Myślę ze to ważne ! Zaznaczmy "zasilana z czterech paluszków" !!! Dajmy spokój aku ! Cztery paluszki to 6V a cztery aku to 4,8V !! Jest różnica !
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
fret
wziąłem do serca twoje uwagi z mojego wątku dot. wyboru lampy i skreśliłem Meike ze względu na małą moc i długi czas ładowania. Zastanawiałem się nad FL36, ale właśnie te 2 paluszki nie wzbudziły mojego zaufania. Zastanawiałem się też nad Yonguno 560, ale trafiła się okazja na Metza 44 AF-1. Mocy wystarcza, ładuje do pełna <3 sekund a sterowanie RC z wbudowanej w E-M10 lampki działa pięknie. Na aparat też można założyć
Nie wiem czy miałbyś ochotę ilustrować swoje zdjęcia jakimś obrazkiem pokazującym ustawienie świateł, np. czymś takim.