Mam 12-40, wiem o pierścieniu, ale te fotki akurat robiłem 45/1.8.
Co znaczy - niezależne? Warte są wysyłania im aparatu czy lepiej odesłać do sklepu i "niech się martwią" ?W Polsce tylko niezależnie, a Olympusa w Czechach i Hiszpanii
Mam 12-40, wiem o pierścieniu, ale te fotki akurat robiłem 45/1.8.
Co znaczy - niezależne? Warte są wysyłania im aparatu czy lepiej odesłać do sklepu i "niech się martwią" ?W Polsce tylko niezależnie, a Olympusa w Czechach i Hiszpanii
PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
do sklepu nie ma sensu - oni i tak wyślą do serwisu Olka. Tylko pośrednik i dodatkowy czas. Słałbym do producenta i tyle. 2 tygodnie i będzie z powrotem. Tylko pamiętając przygody z serwisem dobrze obfotografowałbym aparat przed spakowaniem.
Jeżeli na MF jest okej i potrafisz dobrze ustawisz ostrość a AF wariuje na przynajmniej 2 różnych obiektywach to ja bym słał. Spróbuj z fotografowaniem linijki z ustawionym centralnym (najmniejszym) punktem AF.
Jeszcze tak z głupia frant się zapytam - matryca czysta? Żadnych paproszków, smug itp?
To wygląda tak, że puszka ostrzy dobrze, szybko, celnie. Jak tylko docisnę spust i pojawia się zdjęcie to widać na gotowej focie, że ostrość już jest gdzie indziej. Nie wiem, może to ma też związek z odległością ostrzenia od obiektu? Gdyby coś było z aparatem to czy ostrość nie powinna być spieprzona niezależnie od odległości do obiektu? Wszystkie zdjęcia powinny być chyba złe? Dobrze myślę?Jak ostrzysz przez monitor są te same problemy?
Czyli gdzie? Do Japonii?Słałbym do producenta i tyle.
A jak ten punkt zmniejszyć? W E-M5 I miałem ustawiony taki malutki punkcik do ostrzenia. Był z tym jakiś myk pamiętam, w trybie manualnym na "lupie" pomniejszyłem go prawie do punktu. W E-M5 II ten myk nie działaSpróbuj z fotografowaniem linijki z ustawionym centralnym (najmniejszym) punktem AF
OLYMPUS POLSKA SERWIS APARATÓW FOTOGRAFICZNYCH
Tel. +48 22 366 00 66
Infolinia techniczna 00800 6710 8300
infolinia serwisowa 00800 6710 8400
Tam się dowiesz jak wysłać do serwisu
Ostatnio edytowane przez jkr ; 2.06.16 o 13:24
Nie, do serwisu producenta oczywiście. Zgłoszenie przez stronę Olympusa i kurierem do nich
Nie pamiętam dokładnie, zdaje się strzałka w lewo (wybór punktu AF), potem info i potem chyba strzałki góra/dół albo kółka. Jednymi się zmienia wybór detekcji twarzy (wł, wył, priorytet oka itp) a innymi wielkość pola AF. W pewnym momencie przełącza się na siatkę z mniejszymi punktami.A jak ten punkt zmniejszyć? W E-M5 I miałem ustawiony taki malutki punkcik do ostrzenia. Był z tym jakiś myk pamiętam, w trybie manualnym na "lupie" pomniejszyłem go prawie do punktu. W E-M5 II ten myk nie działa
U mnie po update coś się porobiło ze stabilizacją. Nie trzyma dłuższych ogniskowych w pionie. ZD40-150 przy 150mm i czasach 1/200 mam w 100% poruszone zdjęcia. Może to po update puszki coś się skopało jak u mnie.
Ostatnio edytowane przez dzemski ; 2.06.16 o 13:40
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
A da się wrócić do starszego firmware'u? Pewnie nieMoże to po update puszki coś się skopało jak u mnie.
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cam...tes/index.html
Uwaga:
Po wykonaniu aktualizacji w aparacie nie można przywrócić wcześniejszej wersji firmware'u.
Czyli raczej nie.
erol, ja zrobiłbym tak: instrukcja > kontakt z kimś kto ma taki aparat > serwis. Tak na odległość trudno jest ustalić przyczynę niesprawności.