Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: E-M5 II gubi ostrość?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Zaletą bezlusterkowców (w przeciwieństwie do lustrzanek) jest brak występowania tzw. BF i FF (Back Focus ; Front Focus). Tak po naszemu, BF to ostrzenie za ustawionym punktem ostrości, a FF to ostrzenie przed miejscem ustawieniem ostrości. Chyba jesteś pierwszym na forum, którego dotknął ten problem, a nie powinien. Nie wykluczam, że jest jak piszesz, ale to raczej serwis będzie potrzebny.
    Wcześniej zrób ten test na linijce jak pisał szafir51, najlepiej na najniższej przysłonie czyli f1.8 (w tym obiektywie 45mm) i z najmniejszym polem AF.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    W zasady problemy FF/BF w CDAF nie ma, ale jak aparat wysyła błędne dane do obiektywu to soczewki mogą się źle ustawić i będzie taki efekt. Spróbowałbym jeszcze na elektronicznej migawce.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    W zasady problemy FF/BF w CDAF nie ma, ale jak aparat wysyła błędne dane do obiektywu to soczewki mogą się źle ustawić i będzie taki efekt. ...
    Dlatego też napisałem iż nie wykluczam całkowicie, ale i z pierwszym takim opisanym przypadkiem w bezlusterkowcu się spotykam (jeśli się potwierdzi).
    Tak teoretyzując, to aparat może wysyła prawidłowe dane do obiektywu, a z jakiegoś powodu soczewki w obiektywie nie ustawiają się tak jak powinny. Chyba na razie (jak dobrze doczytałem) problem dotyczy jednego obiektywu 45/1.8.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Po powrocie w tym roku mojego E-M5 z serwisu gdzie wgrano mi najnowsze oprogramowanie nie bede juz robili zadnego update, bo nigdy nic nie wiadomo co moze sie wydarzyc....
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    Po powrocie w tym roku mojego E-M5 z serwisu gdzie wgrano mi najnowsze oprogramowanie nie bede juz robili zadnego update, bo nigdy nic nie wiadomo co moze sie wydarzyc....
    I tego powinniśmy się trzymać.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Oj tam, update firmware aparatu jest zazwyczaj wskazane Są poprawki i czasem nowe funkcje. Jeśli przynosiłoby jakieś złe skutki dotyczyłoby to tysięcy użytkowników i na to producent chyba by się nie odważył. Co najwyżej bardzo szybko powinna się pojawić następna wersja firmaware (z przeprosinami) poprawiająca ewentualne błędy w tej wcześniejszej.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Oj tam, update firmware aparatu jest zazwyczaj wskazane Są poprawki i czasem nowe funkcje. Jeśli przynosiłoby jakieś złe skutki dotyczyłoby to tysięcy użytkowników i na to producent chyba by się nie odważył. Co najwyżej bardzo szybko powinna się pojawić następna wersja firmaware (z przeprosinami) poprawiająca ewentualne błędy w tej wcześniejszej.
    Serwis to serwis. Moj E-M5 odmowil dzialania, poszedl do serwisu a mial juz kilka update...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    andtor2, samo wgrywanie nowego oprogramowania samo w sobie nie jest złe, ale w warunkach domowych może przynieść odwrotne skutki od zamierzonych.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Serwis to serwis. Moj E-M5 odmowil dzialania, poszedl do serwisu a mial juz kilka update...
    Za bardzo nie widzę związku z moją cytowaną wypowiedzią. To, że miał kilka update przecież nie gwarantuje, ze coś tam mu się spsuje (nawet mnie się zrymowało)
    Odmówił działania w związku z update oprogramowania ?, no nie chce mi się wierzyć. Wówczas tysiące innych E-M5 (może i dziesiątki tysięcy) także odmówiłoby działania. Większość użytkowników jednak aktualizuje oprogramowanie aparatu, tak sądzę, a może jestem w mylnym błędzie...
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    andtor2, samo wgrywanie nowego oprogramowania samo w sobie nie jest złe, ale w warunkach domowych może przynieść odwrotne skutki od zamierzonych.
    Bez przesady, a w jakich warunkach trzeba wgrywać ? laboratoryjnych ?, albo się wgra i ma być OK, lub na etapie wgrywania się zchrzani (np. wysiadła bateria w aparacie) i wtedy jest problem...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 2.06.16 o 17:22

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Za bardzo nie widzę związku z moją cytowaną wypowiedzią. To, że miał kilka update przecież nie gwarantuje, ze coś tam mu się spsuje (nawet mnie się zrymowało)
    Odmówił działania w związku z update oprogramowania ?, no nie chce mi się wierzyć. Wówczas tysiące innych E-M5 (może i dziesiątki tysięcy) także odmówiłoby działania. Większość użytkowników jednak aktualizuje oprogramowanie aparatu, tak sądzę, a może jestem w mylnym błędzie...
    Trudno mi odpowiedziec co i jak, wole jednak pozostac na serwisie i nie robic update