Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 176

Wątek: Polska B

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Świetny dyptyk, szczególnie pierwsza fotka mówi najwięcej, druga ja dopełnia. Świetne symetryczne (może nie do końca, ale jednak) ujęcie figury Matki Boskiej, co w tego rodzaju ujęciach jest nawiązujące do przedstawień hieratycznych, np. w malarstwie ikon. Obraz nie zawiera ani odrobiny fałszu.
    Pzdr, TJ

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Dziękuję za miłe słowa!
    Cytat Zamieszczone przez rados Zobacz posta
    poprosiłbym o jakieś opisy
    Ok, w tym przypadku w zasadzie wszystko pokazują zdjęcia. Dodać mogę tyle, że zdjęcia zrobione w małopolskim Borzęcinie. Przyglądając się kapliczce zauważyłem jadącego rowerem mężczyznę, który uchylił czapkę przed kapliczką znajdującą się kilkadziesiąt metrów wcześniej. Postanowiłem go więc sfotografować, czasu było mało, ale wystarczyło żeby jakoś się ustawić. Zrobiłem trzy zdjęcia - na pierwszym widać przeżegnanie się, na trzecim uchylenie czapki, środkowe bez sensu . Zdjęcia w tym wątku generalnie będą mieć geotagi, zawsze więc można zobaczyć gdzie były robione.
    Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    ciekawy watek , mam nadzieje ze bedziesz konsekwentnie realizowal ,Michal jak sie dobrze rozejrzysz to i w miescie znajdziesz Polske B
    Postaram się być konsekwentny. W moim rozumieniu Polska B nie ma jakiś ścisłych granic terytorialnych, to również stan umysłu, przy czym nie traktuję tych określeń pejoratywnie. Sam mieszkam w Polsce B i jestem jej częścią .
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Świetny dyptyk, szczególnie pierwsza fotka mówi najwięcej, druga ja dopełnia. Świetne symetryczne (może nie do końca, ale jednak) ujęcie figury Matki Boskiej, co w tego rodzaju ujęciach jest nawiązujące do przedstawień hieratycznych, np. w malarstwie ikon. Obraz nie zawiera ani odrobiny fałszu.
    Dziękuję za komentarz i odwiedziny! Twoje opisy Tadeuszu zawsze czytam z uwagą i przyjemnością!
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Obecny, wiesz że będę Ci kibicował
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Karol, moja genealogia, to Polska B, słowem wiocha.
    Karol opisałeś historię zdjęcia z kapliczką. Podziwiam refleks, nieustanną gotowość oraz fantastyczną mobilizację w tym najważniejszym momencie. Takie zdjęcie, to okazja jedyna na 100 lat (zakładam,. ze nie jest inscenizacją). By złapać taki moment trzeba mieć w głowie wiele rzeczy na raz. Najpierw przedstawić sobie, że okazja się zbliża i za chwile minie, a więc pełna mobilizacja. Najważniejsze, to trafić z kadrem. Już sama ta czynność wymaga niesamowitego przeliczania w głowie.
    Jak niedawno dowiedziałem się od okulistów, to najbardziej rozbudowanymi ośrodkami w mózgu są ośrodki widzenia, analizy i interpretacji obrazów oraz koordynacji zachowań wynikających z analizy obrazów. Jedni twierdzą, ze zajmują one co najmniej 20 % mózgu, inni, że właściwie, to więcej jak połowę, bo większość bodźców płynie od wzroku i są one niezwykle szczegółowe, trudne do analizy. Musza to być niezwykle szybkie analizy.

Opisywać świat na kartce papieru, czy przy klawiaturze można minutami, godzinami, z przerwami i bez na dodatkowe myślenie. A złapać taką okazję, wykorzystać ja, to angażuje się co najmniej połowa mózgu i to z niesamowitą szybkością.
    Tak się mówi, że dobre zdjęcie, to być we właściwym miejscu i nacisnąć spust we właściwym momencie. Niestety, to tylko metafora. W rzeczywistości trzeba mieć głowę, dużo, a nie coś tylko, w głowie oraz trochę szczęścia. I wychodzi taka fotka, jak z tym gościem na rowerze na tle kapliczki przydrożnej. Jest w nim statyka (figura w kapliczce) oraz dynamika - sam obraz roweru, to ruch, a przedramię rowerzysty do siebie, to znak krzyża w trakcie kreślenia.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Świetnie zacząłeś, będę tu zaglądać
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Tadeusz - ponownie dziękuję za cenny komentarz i ciekawe uwagi. Oczywiście zdjęcia nie są inscenizowane i nie będzie takich w tym wątku, ponieważ nie uprawiam takiej fotografii. Nie będzie też "cudowania" w programach graficznych. Będą sytuacje i miejsca, gdzie byłem jedynie świadkiem, przechodniem, często aparat mając na wszelki wypadek...
    Kolejne zdjęcie nieco lżejsze, takie weekendowe... .

3.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5010969.JPG
Wyświetleń:	670
Rozmiar:	259,5 KB
ID:	174854
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Fajny hejnalista.
    Widok dość częsty w ostatnich czasach, nawet w "Polsce A".
    Ostatnio edytowane przez henry1 ; 20.05.16 o 18:54
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    /.../
    Kolejne zdjęcie nieco lżejsze, takie weekendowe... .
    3.
    Można rzec: klasyka, Panie, klasyka.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Dobre fota...
    Ostatnio edytowane przez ajan ; 20.05.16 o 21:34
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    zaczęło się ciekawie, dwie wrzuty, obie świetne