G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ostatnio edytowane przez And.N ; 16.12.15 o 22:39
Ja sobie tego RAW-a nie stworzyłem, wymyśliłem. Jeśli coś z nim jest nie tak, to nie z mojej winy.
Może ten z postu #74 jest odpowiedni ? Wnioski, spostrzeżenia, mam takie same. Przy wyzerowanych suwakach odszumiania i wyostrzania w LR i DxO obrazek niewiele się różni.
To chyba rozwiąże problem:
Data "powstania" ORF w tym przypadku to data jego zapisania na dysku komputera, ściągacza.Kod:File Name : P1010016.ORF Directory : C:/Users/Sab/Downloads File Size : 17 MB File Modification Date/Time : 2015:12:17 10:24:10+01:00 File Access Date/Time : 2015:12:17 10:23:59+01:00 File Creation Date/Time : 2015:12:17 10:24:05+01:00 File Permissions : rw-rw-rw- File Type : ORF File Type Extension : orf MIME Type : image/x-olympus-orf Exif Byte Order : Little-endian (Intel, II) Image Width : 4640 Image Height : 3472 Bits Per Sample : 16
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Ad 1. Jaki ma sens to pytanie, skoro w drugim dałeś sobie odpowiedź? No, chyba,że nie mogłeś sobie odmówić złośliwości.
Ad 2. Odpowiedź masz tutaj.
https://forum.olympusclub.pl/threads...t=#post1158809 #570
Przypomnę. Brałeś tam aktywny udział, z właściwą sobie dociekliwością.
Ad 3. To swoiste kuriozum w którym wzajemnie sobie przeczysz. Warto mu się bliżej przyjrzeć.
Pytasz "Czy to są docelowe możliwości Zonera jeśli chodzi o usuwanie szumu ?" i odpowiadasz sam sobie "Jeśli tak to chyba przyznasz, że duża kasza na zdjęciach." Następnie: "Wolałbym zobaczyć możliwości docelowe usuwania szumu w Twoim wykonaniu i tylko z Zonera.", by dalej "Z kolei ja przyznam, że na drugim tego szumu kolorowego nie ma."
Z pytania 2. wynika, że przestudiowałeś sobie exify. Odpowiedz! Co przeszkodziło Ci wyciągnąć dwa i tylko dwa wnioski?
Wiedziałeś przecież, że oba zostały wywołane ZPS15 (Zoner Photo Studio 15) a różniły się tylko tym, co potwierdziłeś, że jeszcze raz zacytuję: "duża kasza na zdjęciach" i "na drugim tego szumu kolorowego nie ma". Doprecyzuję: na tym drugim usunąłem tylko szum kolorowy.
Wnioski zatem są następujące i pozwolę je sobie wyciągnąć za Ciebie:
1. Oba wycinki zostały wywołane tym samym programem,
2. Różniły się tylko stopniem odszumienia.
Ale ja Cię rozumiem. Wszak jak piszesz: "Jeśli tak to chyba przyznasz, że duża kasza na zdjęciach." i "Z drugiej strony jak pisałem wcześniej, jeśli takie są możliwości Zonera w usuwaniu szumu z tego RAW-a to słabo to wygląda w porównaniu do DxO czy LR. "
Jeśli tak, to wniosków wyciągnąć się nie da. Po co zatem się "dopytujesz?"
Ostatnio edytowane przez jck ; 18.12.15 o 23:11