Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 139

Wątek: DxO vs LR vs Photivo

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    ... I możesz wyjaśnić co by mi tu z tego i na co mogło się przydać?
    Skoro prosiłeś o pełnego jpega to chyba w jakimś celu ?, czy ot tak sobie bez żadnego celu ?
    Teraz prosisz o:
    Czy możesz zobrazować zrzutem z ekranu jak wywoływałeś RAW'a. I sekwencje czynności aż do przejścia do edytora?
    Nawet jak wstawię te zrzuty odpowiedź pewnie będzie podobna jak wyżej, więc nie wstawię.
    Mogę co najwyżej napisać całe "wywołanie" polegało jedynie na manipulowanie suwakami odszumiania i wyostrzania. Dokładnie jak w LR i DxO (oczywiście wartosci suwaków w każdym programie inne, to chyba wiadome, wole jednak napisać).
    W ZPS15 - red. szumu 75 ; red. szumu kolorowego 100. Wyostrzenie: siła 140 ; promień 1,3 ; próg 4. Po tych zmianach przeszedłem do Edytora aby zrobić kropa i zapisać do jpg.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 19.12.15 o 23:35
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Skoro prosiłeś o pełnego jpega to chyba w jakimś celu ?, czy ot tak sobie bez żadnego celu ?
    Teraz prosisz o:

Nawet jak wstawię te zrzuty odpowiedź pewnie będzie podobna jak wyżej, więc nie wstawię.
    Mogę co najwyżej napisać całe "wywołanie" polegało jedynie na manipulowanie suwakami odszumiania i wyostrzania. Dokładnie jak w LR i DxO (oczywiście wartosci suwaków w każdym programie inne, to chyba wiadome, wole jednak napisać).
    W ZPS15 - red. szumu 75 ; red. szumu kolorowego 100. Wyostrzenie: siła 140 ; promień 1,3 ; próg 4. Po tych zmianach przeszedłem do Edytora aby zrobić kropa i zapisać do jpg.
    Zadziwiająca jest ta niechęć do współpracy oraz łatwość stawiania i udawadniania swej postawionej tezy.

A przy bogato ilustrowanym starannie opracowanym dowodzie niecheć do jego analizy, takie polskie chciałabym a boję się?
    I najchetniej drobne uszczypliwiwości w stronę współrozmówców.
    Gratuluję metody rozmowy....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ...A przy bogato ilustrowanym starannie opracowanym dowodzie niecheć do jego analizy, takie polskie chciałabym a boję się?
    Dowodzie na co ? Chyba nie na to :
    LR (ACR) da Ci zawsze wyostrzanie od olka i jego odszumianie z urzędu, tak ma to zaszyte. Po powyłączaniu tego w aparacie w DxO decydujesz o ich mocy sam.
    I to jest ta podstawowa różnica między tymi wywoływarkami...
    Z prostej przyczyny, RAW od Panasonica, a nie od Olympusa użyty.

Ta Twoja teza o wpływie ustawień w aparacie:
    Weż rawa z aparatu z możliwie wyzerowanymi parametrami przed zrobieniem zdjęcia, może zobaczysz różnicę...
    chyba też upadła po teście przeprowadzonym przez kol. szafir51 w poście #42
    Jego końcowy wniosek:

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Moje wnioski:
    Odnosząc zdjęcia wywołane Lightroomem i DCRawem do plików jpeg z aparatu wnioskuję, że ustawienia odszumiania i wyostrzania w aparacie nie przekładają się na pliki wywoływane Lightroomem (ani DCRawem). ...
    Jeszcze na koniec rozwinięcie nieco (dodany OV3) mojego postu # 74 z zamieszczonym tam linkiem do RAW-a z OMD-EM5 (co do którego nie ma już żadnych wątpliwości). Kropy 1:1 z całkowicie wyłączonym odszumianiem w programach (PSE użyty do uzyskania kropa)

DxO:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympus_om_d_e_m5_06_DxO.jpg
Wyświetleń:	298
Rozmiar:	811,6 KB
ID:	164059 LR: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympus_om_d_e_m5_06_LR4.jpg
Wyświetleń:	312
Rozmiar:	744,5 KB
ID:	164057 OV3:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympus_om_d_e_m5_06_OV3.jpg
Rozmiar:	676,1 KB
ID:	164058

Nie widzę aby LR dał tu odszumianie od olka. Tym razem ja opieram się na praktyce, a Ty teoretyzujesz.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 20.12.15 o 15:12

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Że się spytam bez złośliwości, czy Wy macie jeszcze czas na robienie zdjęć....?
    Obdzieracie fotografie ze wszystkiego co przez lata było jej domeną...Nutki romantyzmu , swoistej nieobliczalności, po prostu radochy z wykonania fajnego zdjęcia.

Praca u podstaw. Kuweta , wywoływacz, utrwalacz, fenal... i od początku fotografia. Może ambitniej: kolor, filtracja, dobór ręczny filtrów , znowu "maczanie" w chemikaliach.., suszenie w suszarce, a może na szybie w oknie.. Itd, itp.
    A Wy odczłowieczacie fotografię, jakby zdjęcie robił aparat, program a nie człowiek.
    Źle się bawicie...
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Dowodzie na co ? Chyba nie na to :

Z prostej przyczyny, RAW od Panasonica, a nie od Olympusa użyty.
    Zapomniałeś? mam swoje rawy z G1 - strzelasz jak kulą w płot...

Ta Twoja teza o wpływie ustawień w aparacie: chyba też upadła po teście przeprowadzonym przez kol. szafir51 w poście #42
    Jego końcowy wniosek:

Jeszcze na koniec rozwinięcie nieco (dodany OV3) mojego postu # 74 z zamieszczonym tam linkiem do RAW-a z OMD-EM5 (co do którego nie ma już żadnych wątpliwości). Kropy 1:1 z całkowicie wyłączonym odszumianiem w programach (PSE użyty do uzyskania kropa)

DxO:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympus_om_d_e_m5_06_DxO.jpg
Wyświetleń:	298
Rozmiar:	811,6 KB
ID:	164059 LR: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympus_om_d_e_m5_06_LR4.jpg
Rozmiar:	744,5 KB
ID:	164057 OV3:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympus_om_d_e_m5_06_OV3.jpg
Rozmiar:	676,1 KB
ID:	164058

Nie widzę aby LR dał tu odszumianie od olka. Tym razem ja opieram się na praktyce, a Ty teoretyzujesz.
    Oby upadła, tablicę mam wciąż jeszcze w budowie, więc nie naglacy w terminach mój własny test poczeka.... Mam niejasne przekonanie, że ustawienie wyostrzania w plikach Olympusa jest zapisywane w RAW i jest dziedziczone w czasie wywoływania. I ma wpływ na wynik obróbki (głównie jakośc szumu). Chciałbym się mylić....

Znowu uciekasz od zasadniczych rozważań...
    Ciekawym powodów, niezwykle aktywny spamer ma tak niewiele do pokazania dowodów w kwestii swojego eksperymentu?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 20.12.15 o 19:58
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Zapomniałeś? mam swoje rawy z G1...
    (Chyba nie więcej ode mnie ) I co w związku z tym?, różnią się wyglądem w LR(ACR) i DxO (poziomem szumu, ostrości, gdy się wyzeruje te suwaki w obydwu programach) ?
    Mam niejasne przekonanie, że ustawienie wyostrzania w plikach Olympusa jest zapisywane w RAW i jest dziedziczone w czasie wywoływania.
    Zgadza się, ale jest "dziedziczone" tylko w wywoływarce firmowej OV3.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 20.12.15 o 20:35

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    (Chyba nie więcej ode mnie ) I co w związku z tym?, różnią się wyglądem w LR(ACR) i DxO (poziomem szumu, ostrości, gdy się wyzeruje te suwaki w obydwu programach) ?
    Przez głowę mi nie przeszło by to sprawdzać - pozbyłem sie kłopotu wraz z aparatem. Nie ma to dla mnie żadnego praktycznego znaczenia. W przeciwieństwie do ew. znaczenia tego elementu w twojej fotografii

Zgadza się, ale jest "dziedziczone" tylko w wywoływarce firmowej OV3.
    I prawdopodobnie są wprowadzone jakieś ustawienia w produktach Adobe wraz z korekcją cyfrową. OV3 nigdy nie użyłem do wołania rawów. Nie mam zdania.... Ale dotąd tego nie dowiodłem lub nie wykluczyłem.

No my tu gadu-gadu a jck nadal czeka na zrzuty...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 20.12.15 o 22:02

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Przez głowę mi nie przeszło by to sprawdzać...
    Mnie też.
    Dopiero po Twoim wpisie, iż LR (ACR) różni sie tym od DxO, że bierze pod uwagę ustawienia olkowe w puszce odszumiania/wyostrzania i stosuje je do wywołanego RAW-a.
    Wtedy przyjrzałem się dokładniej i nic takiego nie stwierdziłem. Nie tylko ja zresztą. Dokładniej sprawdził to szafir51.

No my tu gadu-gadu a jck nadal czeka na zrzuty...
    Jest jakiś sens wrzucać zrzut ekranowy ustawienia pięciu suwaków (których podałem wartości). Bez przesady...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 20.12.15 o 22:38

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

.
    Prosiłem i proszę, ponieważ nie wgląda to tak jak mówisz. Wygląda to tak, że RAW'a w ZPS15 ani żadnym innym nie obrobiłeś.

Bez przesady...
    Możesz to sobie jeszcze przemyśleć. Zawsze można się wycofać.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Prosiłem i proszę, ponieważ nie wgląda to tak jak mówisz. Wygląda to tak, że RAW'a w ZPS15 ani żadnym innym nie obrobiłeś.
    Skoro tak, to wstawię te zrzuty ekranu, ale to i tak nic nie zmieni. Przecież dopiero teraz mogłem otworzyć te RAW-y w ZPS15, czyż nie tak ?
    "Masz rację" cały czas "oszukiwałem", nawet nie mam zainstalowanego Zonera

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ORF_1.jpg
Wyświetleń:	340
Rozmiar:	798,0 KB
ID:	164119 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ORF_2.jpg
Wyświetleń:	288
Rozmiar:	821,9 KB
ID:	164120

Żadnym innym, znaczy także w LR ani w DxO ?

Wiesz, zależy jeszcze co się rozumie przez obróbkę bo może i masz racje.
    Tu jak pisałem (chyba kilka razy) chodziło o takie manipulowanie suwakami odszumiania i wyostrzania aby uzyskać możliwie dobry efekt to znaczy jak najmniejszy szum przy jeszcze dobrym zachowaniu detalu.

W razie co, to pokaż na tym drugim (nieszajsowatym) RAW-ie jak powinna wyglądać prawidłowa obróbka (tylko z Wywoływarki RAW czyli Zonera, bo to porównujemy). Wystarczy przed i po. Może być tylko krop 1:1.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 21.12.15 o 22:14