Strona 38 z 40 PierwszyPierwszy ... 283637383940 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 391

Wątek: M.ZUIKO DIGITAL 17mm/F1.8

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Bzdurą jest tego nie sprawdzenie. Mi robił tak panaleica, mz25mm i w sumie robi każdy obiektyw tylko jeden głośniej drugi ciszej i tylko w specyficznych warunkach.

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------

Wsluchaj sie w inne obiektywy a potem sie wypowiedz...
    Niestety powielanie bzdury jest głupotą.
    Po co piszesz,powtórzę jeszcze raz bzdury,które nic nie wnoszą??
    Najpierw sprawdź do czego służy redukcja migotania a później radź.....

Redukcja migotania NIE MA NIC WSPÓLNEGO z odgłosem jaki wydaje obiektyw.
    Moja 17 ( odesłana już do Olympusa) terkotała jak traktor. Zarówno słyszalna była podczas nagrywania jak i na samym filmie. Dźwięk, który psuje cały film.
    Inne szkła Olka sprawdzone przeze mnie, w tym dwie inne 17, 25, 75 i kitowy 14 42 są niesłyszalne..........z wyjątkiem 45,gdzie z obiektywu podczas nagrywania dobiega delikatny szum.
    Jednak już na samym filmie nie ma żadnych zakłóceń w dźwięku.
    Jak odeślą szkło to napiszę co było przyczyną.
    Bawenie się w ustawienia redukcji migotania NIC NIE ZMIENIA w żadnym w/w przypadku.
    pozdr.
    R/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Moja 17 też trochę terkocze. Szczególnie w C-AF, jak zgubi ostrość. Jako, że na filmach mi nie zależy, to to oleję, zresztą już jest po gwarancji, jednak to terkotanie nie jest głośne, natomiast na filmie słyszalne. Do E-M1 chcę kupić zewnętrzny mikrofon, więc liczę, że to problem wyeliminuje. Mam tylko nadzieję, że z czasem układ AF się nie popsuje.

---------- Post dodany o 23:41 ---------- Poprzedni post był o 23:17 ----------

Test robiłem na em5. Teraz z ciekawości podpialem pod em1 4.0 , wlaczylem af-c, nagrywanie i cisza. Wszystko jest ok. Em1 w trybie af-c nie zmienia tak chaotycznie ostrości jak em5.

---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post był o 23:41 ----------

Aktualizowaliscie swoje do nowego softu? To może mieć wplyw. Nowy soft w obiektywie i em1 i cisza, a ze starym em5 klekot.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Na pewno zależy to od konkretnego modelu obiektywu. Podłączałem trzy 45 i każda umiarkowanie "mruczy" podczas nagrywania ale na filmie absolutna cisza. Natomiast tak jak wspomniałem wcześniej, z trzech 17, tylko jedna klekotała jak wściekła. Słychać klekot z kilkunastu cm od obiektywu a na filmie to już porażka. Inne pracowały bezszelestnie.
    Jak ktoś nagrywa w MF to problemu nie dostrzeże,a raczej nie usłyszy
    Dla mnie jest to wada nieakceptowalna.

Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Zobacz sobie jak 20mm 1.7 Panasonic "mruczy" - to jest dopiero koszmar. (tzn pomijając sam fakt tego że AF na filmach działa jakby chciał a nie mógł)

Tak czy inaczej jak się wsłuchasz to wszystko mruczy. Nawet AF w 12-40 lekko.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robertos102 Zobacz posta
    Na pewno zależy to od konkretnego modelu obiektywu. Podłączałem trzy 45 i każda umiarkowanie "mruczy" podczas nagrywania ale na filmie absolutna cisza. Natomiast tak jak wspomniałem wcześniej, z trzech 17, tylko jedna klekotała jak wściekła. Słychać klekot z kilkunastu cm od obiektywu a na filmie to już porażka. Inne pracowały bezszelestnie.
    Jak ktoś nagrywa w MF to problemu nie dostrzeże,a raczej nie usłyszy
    Dla mnie jest to wada nieakceptowalna.
    Jaki soft, jaki aparat?

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robertos102 Zobacz posta
    Niestety powielanie bzdury jest głupotą.
    Po co piszesz,powtórzę jeszcze raz bzdury,które nic nie wnoszą??
    Najpierw sprawdź do czego służy redukcja migotania a później radź.....

Redukcja migotania NIE MA NIC WSPÓLNEGO z odgłosem jaki wydaje obiektyw.
    Moja 17 ( odesłana już do Olympusa) terkotała jak traktor. Zarówno słyszalna była podczas nagrywania jak i na samym filmie. Dźwięk, który psuje cały film.
    Inne szkła Olka sprawdzone przeze mnie, w tym dwie inne 17, 25, 75 i kitowy 14 42 są niesłyszalne..........z wyjątkiem 45,gdzie z obiektywu podczas nagrywania dobiega delikatny szum.
    Jednak już na samym filmie nie ma żadnych zakłóceń w dźwięku.
    Jak odeślą szkło to napiszę co było przyczyną.
    Bawenie się w ustawienia redukcji migotania NIC NIE ZMIENIA w żadnym w/w przypadku.
    pozdr.
    R/
    Czyli tego nie sprawdziłeś! Do czego służy redukcja migotania wiem doskonale - przy robieniu zdjęć do niczego Dziwne że wczesniej kika osób zaplusowało to rozwiązanie uznając je za skuteczne.
    Przy włączonej redukcji migotania obiektyw wciąż zmienia ułożenie listków przysłony i to one wydają ten tyrkoczący dźwięk.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Czyli tego nie sprawdziłeś! Do czego służy redukcja migotania wiem doskonale - przy robieniu zdjęć do niczego Dziwne że wczesniej kika osób zaplusowało to rozwiązanie uznając je za skuteczne.
    Przy włączonej redukcji migotania obiektyw wciąż zmienia ułożenie listków przysłony i to one wydają ten tyrkoczący dźwięk.
    Ja jak pisałem nie mam redukcji migotania w em5 i tyrkocze, w em1 mam włączoną i jest dużo lepiej.

Awatar robertos102
    Mieszka w
    Kazimierz Biskupi
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Jaki soft, jaki aparat?
    em10, softu sprawdzić teraz nie mogę.
    Ta terkocząca 17 sprawdzana była jeszcze na em5 i terkotanie również było.

Sprawdzałem i nic to nie daje.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zamiast ujadać jak przekupki na bazarze wystarczy przeczytać (w tym samym wątku zresztą):
    https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1140406

Niżej jest nawet „rozwiązanie” — Serwis.
    Obiektyw nadałem przez kuriera w piątek, dziś (następny piątek) mam go z powrotem.
    W formularzu naprawy napisano, cytuję:
    "Product / Silnik AF / nie działa prawidłowo / zostały wymienione".
    Usterka przedstawiana w poprzednich postach została usunięta.
    https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1145432

| OlyJedi Awatar WUJEK MARO
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wsluchaj sie w inne obiektywy a potem sie wypowiedz...
    Przyznam, że wsłuchiwanie się w dźwięk obiektywów nie jest moim hobby. A i szkła dzisiaj, w Mikołajki jakby takie ciuchutkie...
    Dobrze, że nie mamy obowiązku wsłuchiwania się w podobne wywody.
    Full speed ahead!