Dlugo sie zastanawialem i wybralem jednak 17/1.8 dla mojego E-PL7![]()
Dlugo sie zastanawialem i wybralem jednak 17/1.8 dla mojego E-PL7![]()
Ostatnio edytowane przez waruga ; 9.03.15 o 12:08
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Cześć,
Tak się szczęśliwie złożyło, że dzisiaj ja również dołączyłem do grona posiadaczy tego obiektywu.
Ale oprócz zrobienia kilku pstryków kontrolnych , to jeszcze nie udało mi się nim tak na dobre "pobawić" . Może jutro .
Natomiast mam pytanie techniczne, o to jaki pierścień redukcyjny wybrać do tego szkiełka.
Mam w arsenale filtry UV i polaryzacyjne zakupione wcześniej do obiektywu kitowego 37mm oraz do zooma 58mm i nie wiem które będą lepsze. Wolałbym iść w średnicę mniejszą czyli 46mm --> 37mm , ale mam obawę czy takie zmniejszenie średnicy nie ograniczy światła zbyt mocno.
Może ktoś doradzi ?
--------------------------------------------------
W plecaku:
PEN E-PL3 + 14-42 mm f/3.5-5.6 II R + 45 mm f/1.8 + 40-150mm f/1:4.0-5.6 R + 17mm f/1.8
Wybacz ale nie nadążam masz filtry na średnice 37 i 58 i pytasz jaki pierścień redukcyjny kupić?
OM-D
Obawiałbym się czy stosowanie filtru o średnicy 37mm (poprzez redukcję) w obiektywie o średnicy 46mm nie spowoduje powstawania winiety na zdjęciach. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam to sprawdził przed zakupem redukcji. Po prostu przyłóż filtr 37mm do obiektywu i wykonaj zdjęcie.
Sam mam redukcję 58 na 52mm (takie mam filtry) ale to tylko 6mm różnicy i do innego obiektywu (mZD40-150), a ogniskowa też może mieć znaczenie na ewentualne powstanie winiety.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
17mm to dość szeroki kąt widzenia. W/g mnie po zastosowaniu redukcji zmniejszającej 46->37mm i filtra 37mm winieta praktycznie pewna.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Zatem nie pozostaje nic innego jak redukcja z większej średnicy na obiektywową, mniejszą ( z 58mm na 46mm).
Zaraz poszkukam sobie takowej w e-sklepach...
--------------------------------------------------
W plecaku:
PEN E-PL3 + 14-42 mm f/3.5-5.6 II R + 45 mm f/1.8 + 40-150mm f/1:4.0-5.6 R + 17mm f/1.8
Nie wiem ile razy można powtarzać - wyłącz redukcję migotania w korpusie. Te samą przywarę ma 25mm, 17mm jak i leica 25mm. Raz mocniej raz mniej ale zawsze![]()