Strona 61 z 130 PierwszyPierwszy ... 1151596061626371111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 1295

Wątek: Muminek na tropie...

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar gulasz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    365
    Moja galeria
    Wróbelki przecudne, zawsze z niecierpliwością czekam na ptasie kąpiele
    Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
    Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..

gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    I tak nie cierpię srok .... Jakby to był sympatyczny ptaszek to lud nie nazwałby go Sroka. Lota wszędzie i sro ka sie do!
    Wróbelki lubiem, Twoje pięknie pokazane.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    111
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    I tak nie cierpię srok ....
    Plus ja. I jest sporo prawdy w tym co wcześniej napisałeś. Prawda to, że srok jest coraz więcej. Ptaki na wolności ewoluują jak wszystko. Jedne radzą sobie lepiej inne mniej. Nie zgodzę się też z tezą iż ptaki zachowują się w kreślony sposób żeby przeżyć. Byłem kilka razy świadkiem jak sroka wywalała całe gniazdo wróbli na glebę wraz z pisklakami. Jestem przekonany, że zrobiła to tylko dla...no nie wiem czego. Zabawy? Podobne zachowanie widziałem też kiedyś wśród sójek. Te dwa gatunki mocno się wyspecjalizowały i nie tolerują innych gatunków. Obserwuję stado srok często z okna. Normalnie zrobiła się z nich banda. Małych ptaszków już prawie nie mam w pobliżu, ba nawet okoliczne koty się ich zaczynają bać. Sroka to bardzo ekspansyjny gatunek podobnie jak sójka.

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria
    Wróble piękne a szczególnie zdjęcie 235.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi Awatar grisza34
    Mieszka w
    tarnobrzeg
    Siła reputacji
    95
    Moja galeria
    cud miód ! kopalnia wiedzy a zdjęcia doskonałe świetnie rozwijasz swój wątek. dużo można się dowiedzieć pozdr

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Ciekawy wątek z pięknymi zdjęciami. Zasłużony plus poszedł
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Dziękuję za odwiedziny
    Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    To nie tylko kwestia sterylności...wymogi unijne, natenprzykład, nie pozwalają w gospodarstwach hodowlanych dopuszczać do gniazdowania jaskółek !!
    Cytat Zamieszczone przez ronin75 Zobacz posta
    No, tak bo jaskółka mogłaby na...robić do krowiego mleka podczas dojenia i wydelikaceni mieszkańcy ejwropy zapadniej mogliby się zatruć śmiertelnie takowym doprawionym mlekiem.
    Fakt, że jaskółki wyłapują muchy i inne owady, których larwy mogą pasożytować na bydle i doprowadzać do różnych chorób wpływających na zdrowie tegoż bydła (pośrednio też na jakość tego mleka) to już nie ma znaczenia. Ważne, że jakiś junijny pierdzistołek wymyślił kolejny "mądry" paragraf...
    Były już projekty by powstrzymać eksmisję polskich jaskółek, ale sprawa nie jest prosta. Znam kilku gospodarzy i wiem, że jaskółki mają się u nich całkiem dobrze, ale nie będę pisał o szczegółach...

Cytat Zamieszczone przez fazi75 Zobacz posta
    ...Byłem kilka razy świadkiem jak sroka wywalała całe gniazdo wróbli na glebę wraz z pisklakami. Jestem przekonany, że zrobiła to tylko dla...no nie wiem czego. Zabawy? Podobne zachowanie widziałem też kiedyś wśród sójek...
    To zachowanie typowe dla tych gatunków, sroka jest wszystkożerna i w pewnych sytuacjach staje się drapieżnikiem, niestety często dobiera się do gniazd mniejszych ptaków, wypija zawartość jajek i zjada młode pisklęta, tak było zawsze, tylko w ostatnich latach zwiększyła się ich populacja i plądrują na większą skalę.

Dzisiaj jedna z mniejszych sikor: modraszka, posiada charakterystyczną niebieską "czapeczkę" na głowie, stąd nazwa.
    Na zdjęciu nie jest zbyt intensywnie wybarwiona, ponieważ zdjęcia zrobiłem we wrześniu, w tym czasie ptaki nie mają jeszcze typowego wybarwienia, dodatkowo samica jest nieco bledsza od samca.

239.

Na zdjęciu modraszka starannie otwiera wyschnięte torebki wiesiołka i zjada cenne nasiona.
    240.

Z ciekawostek: jest rekordzistką w ilości zniesionych jaj w jednym lęgu, potrafi ich znieść nawet 19.

241.

Pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    ...
    Dzisiaj jedna z mniejszych sikor: modraszka, posiada charakterystyczną niebieską "czapeczkę" na głowie, stąd nazwa.
    Na zdjęciu nie jest zbyt intensywnie wybarwiona, ponieważ zdjęcia zrobiłem we wrześniu, w tym czasie ptaki nie mają jeszcze typowego wybarwienia, dodatkowo samica jest nieco bledsza od samca.

239.

Na zdjęciu modraszka starannie otwiera wyschnięte torebki wiesiołka i zjada cenne nasiona.
    240.

Z ciekawostek: jest rekordzistką w ilości zniesionych jaj w jednym lęgu, potrafi ich znieść nawet 19.

241.

Pozdrawiam
    Uładzone, wyczesane, wyizolowane jak zwykle. Śliczne sikoreczki, żal by było czasem tu nie zaglądac....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    19 jajek, gdzie ta malizna to mieści ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    19 jajek, gdzie ta malizna to mieści ?
    W gnieździe.
    Foty z ptaszkiem ekstra.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów