Świetne foty ptaków, podobają się.![]()
Świetne foty ptaków, podobają się.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
rzeczywiście kulik to ciekawy ptak ze względu na swój nieproporcjonalnie długi zakrzywiony dziób.
ostry kulik w locie - szacun. dla mnie to jak ostry bąk/bączek przelatujący między stawami. próbowałem wiele razy - same porażki
co do pliszki mogę potwierdzić, że potrafi tak usiąść że nie da się jej zrobić zdjęcia
lubię takie zdjęcia w naturalnym środowisku
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
zdjęcia kulików bomba!![]()
moje wątki 1. Malta i Gozo 2. Z łąk i pol...
Dziękuję za komentarze.
Nadejdzie taka chwila, że i Tobie się uda, czego życzę.
I ja takie uwielbiam, poniżej krzyżówka i kwitnący włosienicznik wodny.
277.
Na zakończenie kulika wilkiego, jeszcze kilka kadrów już w zwykłym świetle, niestety nie było ono sprzyjające podczas kolejnych zasiadek. Mam tylko nadzieję, że ptaki nas nie opuszczą i w kolejnym roku będą jeszcze pozować do zdjęć.
Dla zobrazowania wielkości tego ptaka, na zdjęciu poniżej kulik wielki i batalion.
278.
Jest to ptak wędrowny, który chętnie powraca na swoje lęgowisko.
W sprzyjających warunkach dożywa sędziwego wieku, nawet 30 lat.
279.
280.
281.
282.
Zasiadka na kulika zakończyła się miłą niespodzianką, nad czatownią usiadł rybołów ze swoją ofiarą. Spotykamy je regularnie na naszym terenie w czasie przelotów.
Rybołów żywi się rybami, na ofiary wybiera niewielkie sztuki, upolowanie wielkiej i silnej ryby mogłoby się dla niego źle skończyć, ponieważ szpony zaciskają się tak mocno, że ptak nie jest w stanie od razu uwolnić ofiary.
Niestety w kraju gniazduje tylko kilkadziesiąt par tego gatunku.
283.
Pozdrawiam
Rybołow rzadki ptak, znam go tylko z obrazków w albumach, a teraz i z Twojego wątku. Kulik i cała ta grupa przeszukiwaczy błota, to ciekawe ptaki.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Rewelacyjne kadry Marcin...281 bardzo mi przypadło do gustu. ..
Włosienicznik powiadasz....nie znałem tego, pierwsze widzę. Podobne do grążela. ..to ta sama rodzina ?
Ostatnio edytowane przez tropic ; 19.12.15 o 08:59
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
kulik i rybołów wysmakowane! a ten coś od włosów to znam, ale nie miałam pojęcia, że tak dziwacznie się nazywa![]()
"Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs
280 i 281 i jeszcze 282.
coś tam światło lekko zagrało.
rybołów bardzo fajny. słyszałem, że w krajach afrykańskich ten ptak jest wręcz pospolity.
u nas muszę przejechać 1/2 Polski żeby mieć szansę na spotkanie z nim
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Jak zwykle wielkie brawa!!! Świetna wrzutka!