Strona 60 z 130 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1295

Wątek: Muminek na tropie...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Ja uważam m. inn, że to to wina większych ptaków, zwłaszcza srok (których kiedyś w mieście nigdy nie było), wredne, ogałacają bezbronne gniazda z młodych...
    Styropian na blokach. Dzięcioły sobie poradziły - wykuwają dziurę w elewacji i mają cieplutkie gniazdko. Wróbel tego nie potrafi.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Dzierzba pikna, ale slynniejszy z nabijania jest kuzyn gasiorka zwany srokoszem
    Wrobelki tez niczego sobie.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Styropian na blokach. Dzięcioły sobie poradziły - wykuwają dziurę w elewacji i mają cieplutkie gniazdko. Wróbel tego nie potrafi.
    Cytat z ekologia.pl:
    Dlaczego wróbli jest coraz mniej? Zdaniem ornitologów największy wpływ na spadek liczebności wróbla w miastach może mieć mniejsza dostępność miejsc lęgowych.

– Wróble chętnie zakładają gniazda w szczelinach budynków, za rynnami, na poddaszach i stropodachach. W wyniku remontów i prac ociepleniowych takich miejsc jest coraz mniej. Z tego też względu w dzielnicach, gdzie dominuje starsze budownictwo wróbla spotkać możemy częściej. – informuje Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.

Niekorzystny dla wróbla jest także spadek dostępności pokarmu. Coraz mniej jest naturalnych trawników, gdzie rosłyby chwasty (np. komosa, włośnica, rdest), których nasionami żywią się wróble. Mniej jest także krzewów, które stanowią nie tylko miejsce schronienia – ale także miejsce zdobywania stawonogów, którymi karmią swoje młode. Znane są także prace naukowe, które wykazują związek pomiędzy małą liczbą wróbli a wysokim poziomem promieniowania radiomagnetycznego i hałasem miejskim.
    ---------
    to wina większych ptaków, zwłaszcza srok (których kiedyś w mieście nigdy nie było), wredne, ogałacają bezbronne gniazda z młodych..
    Ile by tych krukowatych i innych dużych ptaków musiało by być, żeby spowodować aż tak widoczny spadek populacji wróbla w skali całego kraju? One i inne duże ptaki mają dzięki człowiekowi wyśmienity dostęp do pożywienia (odpadki żywnościowe w śmietnikach itd., itp.)
    Poza tym wredny swym zachowaniem to może być człowiek. Ptaki czy jakiekolwiek inne zwierzęta takie nie są - one nie robią tego dla własnej przyjemności tylko żeby przetrwać, przeżyć, a nie żeby mieć radochę, że się kogoś/coś udupiło.
    Definicja słowa wredny wg PWN:
    taki, który jest pełen fałszu, podłości
    PS. Krakman, to co napisałem nie jest personalnie skierowane do Ciebie - po prostu nie podoba mi się to nieszczęsne sformułowanie "wredny" i inne tego typu przypisania ludzkich zachowań w stosunku do zwierząt.

---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 19:06 ----------

Aha, poza tym dochodzi jeszcze konkurencja pokarmowa, czyli gołębie.
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Super dwie ostatnie serie a gąsiorek z oblechem rządzi.
    Wróbli ostatnio trochę w mojej okolicy się pojawiło, może to skutek dokarmiania. Jakiś czas temu widywałem ju z tylko mazurki.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Miło mi, że zdjęcia się podobają.
    Staram się pokazywać Wam te najciekawsze kadry i wiem, że można je zrobić jeszcze lepiej. Z wielu zdjęć pokazanych tutaj nie jestem do końca zadowolony, ale właśnie to niezadowolenie jest dla mnie bodźcem do kolejnego wyjścia na zasiadkę.

Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    Ale zauważyłem że głównie w miastach...po wsiach ich pełno !! Piękne fotki Marcin
    Trzeba pamiętać, że łatwo pomylić wróbla z mazurkiem, zwłaszcza z większej odległości, ale pocieszające jest to co piszesz.

Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Ja tylko w kwestii formalnej, wróbelki uchwycone "tym" obiektywem, znaczy się ze złota i platyny ?!
    Nie znam dokładnego składu materiałowego obiektywu , te zdjęcia zrobiłem ED 90-250 mm. Od kilku lat robię zdjęcia właśnie tym obiektywem i 50-200 mm, dodatkowo czasem podpinam konwerter EC-14, prawie nigdy EC-20.

Spieszmy się focić wróbelki - tak szybko odchodzą...
    Coraz ich mniej... Pamiętam letnie poranki z dzieciństwa gdy budziły mnie ich wrzaski za oknem... Teraz tego nie ma i wróbla ciężko uświadczyć w Krakowie....
    Ja uważam m. inn, że to to wina większych ptaków, zwłaszcza srok (których kiedyś w mieście nigdy nie było), wredne, ogałacają bezbronne gniazda z młodych...
    Tutaj wiele wyjaśnił ronin75.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Niestety budynki są coraz bardziej "sterylne" i przez to mniej dostępne dla wielu gatunków ptaków, tutaj najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie odpowiednich budek lęgowych, już na etapie budowy. Tylko też trzeba się pogodzić z tym, że ptaki niestety brudzą w miejscach gniazdowania i to też stało się problemem.

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Dzierzba pikna, ale slynniejszy z nabijania jest kuzyn gasiorka zwany srokoszem
    Wrobelki tez niczego sobie...
    Zgadza się, srokosz to prawdziwy oprawca.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    Niestety budynki są coraz bardziej "sterylne" i przez to mniej dostępne dla wielu gatunków ptaków, tutaj najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie odpowiednich budek lęgowych, już na etapie budowy. Tylko też trzeba się pogodzić z tym, że ptaki niestety brudzą w miejscach gniazdowania i to też stało się problemem.
    To nie tylko kwestia sterylności...wymogi unijne, natenprzykład, nie pozwalają w gospodarstwach hodowlanych dopuszczać do gniazdowania jaskółek !!
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tropic Zobacz posta
    wymogi unijne, natenprzykład, nie pozwalają w gospodarstwach hodowlanych dopuszczać do gniazdowania jaskółek !!
    No, tak bo jaskółka mogłaby na...robić do krowiego mleka podczas dojenia i wydelikaceni mieszkańcy ejwropy zapadniej mogliby się zatruć śmiertelnie takowym doprawionym mlekiem.
    Fakt, że jaskółki wyłapują muchy i inne owady, których larwy mogą pasożytować na bydle i doprowadzać do różnych chorób wpływających na zdrowie tegoż bydła (pośrednio też na jakość tego mleka) to już nie ma znaczenia. Ważne, że jakiś junijny pierdzistołek wymyślił kolejny "mądry" paragraf...
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Na Twoich zdjęciach Muminku nawet szarobure wróbelki wyglądają przepięknie

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Zdjęcia super, a dodatkowo podobaja mi się twoje opisy. Dzięki.
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Ladne te Twoje foto-opowieści o drobnicy ptasiej, przyjemnie pooglądać...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów