cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dzierzba pikna, ale slynniejszy z nabijania jest kuzyn gasiorka zwany srokoszem
Wrobelki tez niczego sobie.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Cytat z ekologia.pl:
---------Dlaczego wróbli jest coraz mniej? Zdaniem ornitologów największy wpływ na spadek liczebności wróbla w miastach może mieć mniejsza dostępność miejsc lęgowych.
– Wróble chętnie zakładają gniazda w szczelinach budynków, za rynnami, na poddaszach i stropodachach. W wyniku remontów i prac ociepleniowych takich miejsc jest coraz mniej. Z tego też względu w dzielnicach, gdzie dominuje starsze budownictwo wróbla spotkać możemy częściej. – informuje Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.
Niekorzystny dla wróbla jest także spadek dostępności pokarmu. Coraz mniej jest naturalnych trawników, gdzie rosłyby chwasty (np. komosa, włośnica, rdest), których nasionami żywią się wróble. Mniej jest także krzewów, które stanowią nie tylko miejsce schronienia – ale także miejsce zdobywania stawonogów, którymi karmią swoje młode. Znane są także prace naukowe, które wykazują związek pomiędzy małą liczbą wróbli a wysokim poziomem promieniowania radiomagnetycznego i hałasem miejskim.
Ile by tych krukowatych i innych dużych ptaków musiało by być, żeby spowodować aż tak widoczny spadek populacji wróbla w skali całego kraju? One i inne duże ptaki mają dzięki człowiekowi wyśmienity dostęp do pożywienia (odpadki żywnościowe w śmietnikach itd., itp.)
Poza tym wredny swym zachowaniem to może być człowiek. Ptaki czy jakiekolwiek inne zwierzęta takie nie są - one nie robią tego dla własnej przyjemności tylko żeby przetrwać, przeżyć, a nie żeby mieć radochę, że się kogoś/coś udupiło.
Definicja słowa wredny wg PWN:
PS. Krakman, to co napisałem nie jest personalnie skierowane do Ciebie - po prostu nie podoba mi się to nieszczęsne sformułowanie "wredny" i inne tego typu przypisania ludzkich zachowań w stosunku do zwierząt.taki, który jest pełen fałszu, podłości
---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post był o 19:06 ----------
Aha, poza tym dochodzi jeszcze konkurencja pokarmowa, czyli gołębie.
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Super dwie ostatnie seriea gąsiorek z oblechem rządzi.
Wróbli ostatnio trochę w mojej okolicy się pojawiło, może to skutek dokarmiania. Jakiś czas temu widywałem ju z tylko mazurki.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Miło mi, że zdjęcia się podobają.
Staram się pokazywać Wam te najciekawsze kadry i wiem, że można je zrobić jeszcze lepiej. Z wielu zdjęć pokazanych tutaj nie jestem do końca zadowolony, ale właśnie to niezadowolenie jest dla mnie bodźcem do kolejnego wyjścia na zasiadkę.
Trzeba pamiętać, że łatwo pomylić wróbla z mazurkiem, zwłaszcza z większej odległości, ale pocieszające jest to co piszesz.
Nie znam dokładnego składu materiałowego obiektywu, te zdjęcia zrobiłem ED 90-250 mm. Od kilku lat robię zdjęcia właśnie tym obiektywem i 50-200 mm, dodatkowo czasem podpinam konwerter EC-14, prawie nigdy EC-20.
Tutaj wiele wyjaśnił ronin75.
Niestety budynki są coraz bardziej "sterylne" i przez to mniej dostępne dla wielu gatunków ptaków, tutaj najlepszym rozwiązaniem jest zamontowanie odpowiednich budek lęgowych, już na etapie budowy. Tylko też trzeba się pogodzić z tym, że ptaki niestety brudzą w miejscach gniazdowania i to też stało się problemem.
Zgadza się, srokosz to prawdziwy oprawca.
Pozdrawiam
No, tak bo jaskółka mogłaby na...robić do krowiego mleka podczas dojenia i wydelikaceni mieszkańcy ejwropy zapadniej mogliby się zatruć śmiertelnie takowym doprawionym mlekiem.
Fakt, że jaskółki wyłapują muchy i inne owady, których larwy mogą pasożytować na bydle i doprowadzać do różnych chorób wpływających na zdrowie tegoż bydła (pośrednio też na jakość tego mleka) to już nie ma znaczenia. Ważne, że jakiś junijny pierdzistołek wymyślił kolejny "mądry" paragraf...![]()
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()
Na Twoich zdjęciach Muminku nawet szarobure wróbelki wyglądają przepięknie![]()
Zdjęcia super, a dodatkowo podobaja mi się twoje opisy. Dzięki.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
Ladne te Twoje foto-opowieści o drobnicy ptasiej, przyjemnie pooglądać...
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro