Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 80

Wątek: Wybór Przyzwoitego szerokokątnego obiektywu do micro 4:3

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Odświeżę temat...
    Mam m.zuiko 9mm 8.0 (dekielek pseudofisheye), Panasa 20mm 1.7, 14-42 IIR i m.zuiko 40-150(kit), zamerzam dorzucić 45 1.8 albo Sigmę 60 2.8 do portetów.
    Nie używam 14-42II R z uwagi na jakość+ciemność...jakoś nie chce mi się go zakładać.

Panasa 20 1.7 traktuję obecnie jako podstawowe szkło jednak brakuje mi szerokości w sensownej jakości...i niskiej cenie. Czy istnieje coś takiego na m43?
    M.zuiko 9-18 za drogi i niezbyt potrzebny w przypadku kompletowania stałkowej szklarni...
    M.zuiko 12 2.0 za drogi...
    12-40 za duży i za drogi...
    Chciałbym wydać max 1000zł i być zadowolonym...tzn. używać tego obiektywu.
    Do czego u mnie szeroki kąt? Głównie codzienna fotografia domowa, street i landcape'y.

Po odsianiu wielu propozycji został mi Panas 14mm 2.5...tani i wg. recenzji naprawdę niezły(słabsze boki i dystrosja). No i nie jest najszersze...ale to byłbym w stanie jeszcze zaakceptować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Samyang 8mm tyle że fisheye.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Ostatnio zakupiłem Samyanga 12/2 jako tanią alternatywę dla m.Zuiko 12/2 i muszę przyznać, że jestem zadowolony. Na matrycy 4/3 dystorsja w zasadzie nie dokucza, winietowanie też niewielkie, ostrość od brzegu do brzegu bardzo dobra.
    Jedynie po światło z racji dużej, wypukłej soczewki robi się kolorowo. Osłona przeciwsłoneczna pomaga. Ostrzenia ręcznego nie ma się co bać - ustawienie na nieskończoność sprawdza się w 99% sytuacji
    W moim wątku zdjęciowym jest trochę jesiennych zdjęć zrobionych tym obiektywem.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Poczytam o Samyangu i obejrzę sample. W sumie manual przy tej szerokości to nie jest wielki problem. Zawsze szerzej niż Panas 14...lepsze światło i lepsza jakość obrazowania?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Panasa nie miałem i nie wiem jakie zdjęcia robi - to inny obiektyw. Światło i ogniskowa to raz, gabaryty to dwa.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Rozważ Samyanga 7.5mm Fish-Eye i program do prostowania zdjęć. Obiektyw optycznie świetny za umiarkowane pieniądze, przy prostowaniu w komputerze masz całkiem spory wpływ na końcowy wygląd zdjęcia co też czasem się przydaje. Minusy to koniecznosć poświecenia czasu na prostowanie zdjęć, wrażliwość na flary i bliki (cecha chyba wszystkich obiektywów Fish-Eye), brak możliwości stosowania filtrów i pełna manualność (aczkolwiek to ostatnie przy tak szerokim kącie nie boli). Niektórzy pewnie jeszcze wytkną straty jakości przy prostowaniu, ale dla mnie jest to argument dyskusyjny - wprawdzie straty będą, ale z drugiej strony ten Samyang dzięki świetnej ostrości rysowania daje materiał wejściowy doskonałej jakości i sumaryczny efekt może być nie gorszy albo i nawet lepszy niż zdjęcia bez obróbki z obiektywu ze skorygowaną beczką.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Mam 10/2,8 i od dzisiaj 12/2,0 Samyanga, jutro mam nadzieję jck go przestrzeli na tablicy i będę miał porównanie do 12/2 Olka, 12-60, 12-40 i 12-50. wnioskami się chętnie za dni kilka podzielę.

Próbowałem prostować obrazki z 7,5, nie odpowiada mi to, że tracę prawie połowę kadru. Jeżeli już to sensownym jego użyciem dla mnie jest ustawienie horyzontu w połowie kadru (z odległymi planami) i skonstruowanie kadru z prostym krzyżem (pion, poziom) dokładnie w centrum

Olkowa 12 nie odpowiada mi z powodu zbyt silnego jak dla mnie rozciągania obrazu w rogach.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 17.11.15 o 18:10
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Myślałem już wcześniej o fishu 7,5 Samyanga ale nie chce mi się bawić w prostowanie a co wazniejsze na szeroki kąt i foto landscape'ow muszę mieć możliwość użycia filtru polaryzacyjnego lub szarych. Mam je w wersji kołowej o dobrej jakości więc nie chciałbym ich zmieniać. Czy może ktoś ma Panasa 14 2,5? Jest tani. Na amazonie ma b.dobre opinie. Obcojezyczni recenzenci też ok. Może nie ma rewelacji jak z 20 1.7(cena/jakość) ale też jest dobrze. Ciekawe jak w porównaniu z kitem ustawionym na 14mm...

@apz porównanie mile widziane

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Ja korzystam z Panasa 14/2.5 i nie mam mu nic do zarzucenia. Nie jest tak ostry i kontrastowy jak 20/1.7, ale wiele mu wg mnie nie brakuje. Za to jest wyraźnie lepszy od kita (porównywałam z 14-42 EZ), sczególnie jeśli chodzi o krawędzie. Poza tym waga i rozmiar po prostu rozkłada na łopatki Wolałabym szerzej i jaśniej, ale na Olka 12/2 mnie nie stać, a Samyang jednak jest wiele większy i cięższy, nawet jeśli pominąć kwestię braku AF. Jak chcesz, mogę zrobić jakieś testy przy okazji.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Witam. realnasty jak u Pani te panasy współpracują z olkiem, chodzi o af.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid