Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: trudny wybor???

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

trudny wybor???

witam
    znajomy uparł sie na sony nexa i próbuję go przekonać do pena- starszego niż pl5 lub pm2 - do ok. 2000zl. czy jesteście tego samego zdania czy może lepszy nex ??? chodzi o aparat do użytku domowego - raz impreza , raz plener .
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale dlaczego nie nex? Soniacze są dobre, wiec podaj może dlaczego ma nie kupować nexa. Skoro mu sie podoba... Tym bardziej, że peny trzeciej serii nie są cudem świata i ja na pewno bym tego nie kupił bo jest dużo lepszych w tym momencie na rynku.
    PS do wymienionych zastosowań to dobry kompakt wystarczy.
    ***Olympus Stylus 1s***

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odp: trudny wybor???

hehehe

Jeśli masz przekonywać ideologicznie to bez sensu Chcesz przekonać żeby nie brał NEXa a nie wiesz dlaczego to tez bez sensu

Dla mnie nexy są brzydkie jak kupa. Szklarniowo bardziej mnie przekonuje MTF. Tylko to co przekonuje mnie nie musi przekonywać innych

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Ale dlaczego nie NEX? zwłaszcza że starsze NEXy można wyrwać za naprawdę małe pieniądze na wyprzedażach końcówek a było nie było nawet w tych najstarszych matryce nie ustępują (ok, ustępują, ale bardzo niewiele) nowym konstrukcjom Olympusa a są wyraźnie lepsze niż te w starszych PENach

ps. to tego za grosze można wyrwać dwie sigmy 19 i 30 mm /2,8. Do NEXa jak znalazł,
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam myślałem że umieszczenie tego tematu na forum " firmowym " olympusa jest uzasadnione.
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

wiesz, Forum Olympusclub to miejsce gdzie marka aparatu nie jest najważniejsza, jest tu kilku zapalonych zwolenników Fuji, kilku zwolenników Nikonów...

Piszesz że chcesz namawiać znajomego do starszego PENa. Moim (i pewnie wielu osób) to błąd. Nowsze konstrukcje są nieco droższe ale znacznie, znacznie lepsze i znając różnicę trudno namawiać kogokolwiek do zakupu starszego aparatu. No chyba że używanego i bardzo tanio. Wydawanie 2 koła już chyba się mija z celem...

A jeśli miałbym zachwalać, dostarczyć argumentów za systemem m4/3? to przede wszystkim obiektywy - jest ich trochę a niektóre są bardzo zacne

pozdrawiam
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

oT jeszcze dodam do puli NX20 od samsunga

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar kris12
    Mieszka w
    KRAKÓW
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

witam
    przy zakupie pena sprzedawca mówił o przewadze matrycy aps-c nad ta w pl3 , jednocześnie wskazujac przewage "szkieł" i autofocusa w olympusie. co zatem warto kupić w cenie do 2000zl waszym zdaniem ?
    pl3 + Panasonic 14-42 II

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

matryca w nexach jest naprawdę dobra, af jest wolniejszy, i to widocznie. jeżeli chodzi o zdjęcia to bardziej mi się podobają z nex. ale zarówno nexy jak i peny trzyma się beznadziejnie. jaakbym miał kupić taniego bezlusterkowca to wybrałbym panasa g3. miałem go i miałem również epl3 i epm1. nawet bym sie nie zastanawiał nad olkami. w g3 lepsze trzymanie i guzikologia i wg mnie lepszy obrazek, lepsze wysokie iso. tylko tak jak pisałem wcześniej, koledze nie potrzeba wymiennych obiektywów doo wymienionych zastosowań, kompakt wystarczy. w zdecydowanej większości jest tak, że ktoś sobie myśli, że jak zmieni aparat na lustro lub bezlusterkowca, to zacznie robić lepsze zdjęcia. i to jest guzik prawda.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kris2345245245 Zobacz posta
    witam
    znajomy uparł sie na sony nexa i próbuję go przekonać do pena- starszego niż pl5 lub pm2 - do ok. 2000zl. czy jesteście tego samego zdania czy może lepszy nex ??? chodzi o aparat do użytku domowego - raz impreza , raz plener .
    Matryca w nexach (nawet tych całkiem pierwszych) jest o wiele lepsza niż w penach starszych od epl5/epm2. Z drugiej strony oferta firmowej optyki jest o wiele lepsza w m43. Nie wiem co zamierza kupować dalej twój znajomy, ale jeśli chce poprzestać na kicie, to nie ma sensu kupować starego pena, nex będzie jednak lepszy.

Żeby nie było, sam stojąc przed podobnym wyborem wybrałem m43, tyle że właśnie epl5. U mnie zdecydowało to że nie stać mnie na szkła Sony, oraz możliwość sterowania bezprzewodowego błyskiem w epl5. Gdyby nie kwestie finansowe to pewnie jakoś przebolałbym ten brak wireless i wybrałbym nex-6 z Sony 18-55, 10-18 oraz CZ 24 1.8.
    Zapraszam do albumu i galerii