Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Wątek: Wybór Przyzwoitego szerokokątnego obiektywu do micro 4:3

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że w jednym rodzaju obiektywu mogą trafić się różne sztuki, a może do tych tańszych przy produkcji mniej jest kontroli?
    W tych drogich też różnie bywa i nie mam tu nawet na myśli Olympusa.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że w jednym rodzaju obiektywu mogą trafić się różne sztuki, a może do tych tańszych przy produkcji mniej jest kontroli?
    IMO obiektywy to zbyt skomplikowane konstrukcje, aby było możliwe wyprodukowanie 2 identycznych egzemplarzy Poniżej różnice w rozdzielczości kilku sztuk tego samego szkła:

Więcej na ten temat: http://www.lensrentals.com/blog/2013...o-perfect-lens

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Witam. realnasty jak u Pani te panasy współpracują z olkiem, chodzi o af.
    14 jak najbardziej w porządku. A 20 nie bez powodu zasłużyła na miano najwolniejszego AF w systemie. Chociaż mam wrażenie, że z każdym kolejnym body jest ciut lepiej :P (aktualnie OM-D E-M10 II)
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    realnasty

małe OT: jak E-M10 mark II w porównaniu do mark I?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    W tych drogich też różnie bywa i nie mam tu nawet na myśli Olympusa.
    Wielkie dzięki za otwarcie mi oczu na tę stronę medalu, ale chyba serwis powinien skorygować taką wadę, a swoją drogą czy dotyczy to też kompaktów, ale już mi się zdaje,że jestem naiwny.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za otwarcie mi oczu na tę stronę medalu, ale chyba serwis powinien skorygować taką wadę, a swoją drogą czy dotyczy to też kompaktów, ale już mi się zdaje,że jestem naiwny.
    Jeśli parametry obiektywu utrzymują się w określonych przez producenta granicach - serwis nie będzie nic korygował, bo nie jest to wada, tylko cecha. Nie ma możliwości wykonania dwóch dokładnie identycznych wyrobów - i dotyczy to nie tylko obiektywów, ale i znacznie prostszych produktów. Kup kilka niby jednakowych linijek i zacznij mierzyć ich długość - jeśli będziesz to robił odpowiednio dokładnie (może to wymagać dość specjalistycznych narzędzi), okaże się, że każda jest inna.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Jeśli parametry obiektywu utrzymują się w określonych przez producenta granicach - serwis nie będzie nic korygował, bo nie jest to wada, tylko cecha. Nie ma możliwości wykonania dwóch dokładnie identycznych wyrobów - i dotyczy to nie tylko obiektywów, ale i znacznie prostszych produktów. Kup kilka niby jednakowych linijek i zacznij mierzyć ich długość - jeśli będziesz to robił odpowiednio dokładnie (może to wymagać dość specjalistycznych narzędzi), okaże się, że każda jest inna.
    Ja wiem co to jest tolerancja, ale w obiektywie myślałem, że dotyczy to tylko soczewek, ich jakości, a nie ich osadzenia w obudowie obiektywu. Mój rozum podpowiadał mi, że ta sytuacja dotyczy tańszych, kitów a nie szkieł za kilka tysięcy, bo jak się nie zarabia na tym hobby to staje się ono bardzo drogie i z tego co było powiedziane wyżej kupując E-M5 + 12-40 PRO za ponad 6 tysięcy za całość mogę być nie do końca zadowolonym to może lepiej kupić stylusa1 i być zadowolonym bo przy najmniej wydało się mniej kasy a zdjęcia 15 x 20 będą takie same.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    12-40/2.8 i 40-150/2.8 to też kity

myślę, że duży rozrzut jakościowy dotyczy tańszych szkieł i takich konstrukcji jak te składane powerzoomy. Z Panasonikowym 14-42PZ też podobno nie najlepiej jeżeli chodzi o powtarzalność. Czytałem o ludziach którzy odsyłali swoje egzemplarze do sklepów, czytałem też opinie bardzo zadowolonych użytkowników.

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Coś za bardzo jestem przewrażliwiony, muszę dać na luz i przestać oglądać zdjęcia 1:1

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Ja wiem co to jest tolerancja, ale w obiektywie myślałem, że dotyczy to tylko soczewek, ich jakości, a nie ich osadzenia w obudowie obiektywu.
    Jednego i drugiego. Przy osadzaniu też występuje pewna tolerancja wymiarowa, przy ruchach soczewek związanych z ustawianiem ostrości i ogniskowej ustawienie położenia też następuje z pewną tolerancją (i to we wszystkich możliwych osiach - prowadnice też nigdy nie są idealnie równe).

Mój rozum podpowiadał mi, że ta sytuacja dotyczy tańszych, kitów a nie szkieł za kilka tysięcy,
    Przy droższych szkłach faktycznie można się spodziewać mniejszych rozrzutów jakości, ale istnieć zawsze będą.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)