9-18 z dużego systemu przez przejściówkę. Jest wolny na m4/3 ale w 100% trafny AF. no i do 1000 zł powinieneś kupić.
https://drive.google.com/file/d/0B1g_yYsu03PnUzRyVmljZ2txNk0/view?usp=sharing
9-18 z dużego systemu przez przejściówkę. Jest wolny na m4/3 ale w 100% trafny AF. no i do 1000 zł powinieneś kupić.
https://drive.google.com/file/d/0B1g_yYsu03PnUzRyVmljZ2txNk0/view?usp=sharing
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
ja wychodze z założenia że nie po to się przesiada na micro żeby kupować słoiki z dużego systemu![]()
generalnie jest jeszcze PANASONIC 15 f/1.7 trochę droższy i większy od PANASA 20 ale też widocznie szybszy no i szerszy![]()
jeśli chodzi o PANASA 20 f/1.7 bardzo fajne szkiełko - ale faktycznie z jego minusów - trochę wolny AF ma
niemniej cieszę się że go kupiłam![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
@realnasty prośba o rzetelny test Panasa. No i fotki w pełnej rozdzielczości. Pewnie kita dla porównania już nie posiadasz...
U mnie sytuacja wyglada podobnie a wybór jest determinowany przez finanse. Wolalbym szerzej 2mm ale to znacznie drozej. 9-18 z 4/3 za duże i wolne. Sammy 12 duży i manualny. 12 m.zuiko straszna cena zważywszy na jakość...
A Panas 14 2.5...cenowo super.
może test optycznego Ci wystarczy
ja tam lubię ich testy, te które czytałam były ciekawie zrobione![]()
ale ja się nie znam![]()
Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś SAM...
Życie jest zbyt krótkie by przejmować się porażkami..
gulasz się szlaja - za królikami, po górach, Kambodża'17, Kolumbia'18, Islandia'22
Ja Panasa 14/2.5 mam i wg mnie test optycznych pokrywa się z rzeczywistością, co do szkła to najbardziej przeszkadza w nim silna winieta, no i jak dla mnie o wiele za wąskie, więc prędzej czy później pójdzie ode mnie do ludzi...
Miałem kiedyś Panasa GF2 z 14 f/2,4 i obiektyw nie grzeszył ostrością. Jest chyba spory rozrzut jakościowy pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami, bo opinie są bardzo różne.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Aż będę musiał się przyjrzeć dokładnie fotkom, mój na pewno jest słabszy niż Olek 25 1.8 i ostrzejszy niż zoom 12-50 (fakt, że to raczej żadna sztuka![]()
Sztuka z testów na optycznych strasznie mydli po lewej stronie więc coś może być na rzeczy. Na zagranicznych review fotki wyglądają o niebo lepiej. Może sytuacja podobna jak ze slawetnym Tamronem 17-50 2.8
Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że w jednym rodzaju obiektywu mogą trafić się różne sztuki, a może do tych tańszych przy produkcji mniej jest kontroli?
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid