Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: Wybór Przyzwoitego szerokokątnego obiektywu do micro 4:3

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heeros Zobacz posta
    Ta 25mm to masz na myśli jakiejś konkretnej firmy? Jakie warto byłoby rozważyć ewentualnie?
    A AF są dwie Lumix i Olympus, Manualnych zatrzęsienie: Voitglaender, KOWA, SLR, i dwa inne chińczyki oraz Samyang.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacunio Zobacz posta
    (...) 9-18/4.0-5.6 tani jak barszcz (...)
    Przepraszam za dociekliwość... Ile wynosi to "tanio jak barszcz"?

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Pewnie jakoś tyle co 12-40 PRO

Włączając się do dyskusji to polecam zdecydowanie 12-40 PRO. To bardzo uniwersalny obiektyw, swietnie wykonany i tak naprawdę z czasem autor wątku sprzeda 45mm f1.8 posiadając 12-40. Obniży to koszt zakupu 12-40 Osobiście obecnie używam tylko 12-40 i 40-150. Wystarczają mi. Świtatłosiły nie brakuje bo w pomieszczeniach jest lampa a na zewnątrz 2.8 z reguły wystarcza. Osobiście miałem 45mm i sprzedałem, mam teraz 17mm 1,8 i też kurcze nie używam... Jakoś mi wygodnie z tym 12-40.
    Pewnie, jak ktoś lubi stałki to pójdzie w tym kierunku bez dyskusji.
    Ja bym zakupił na miejscu autora 12-40 a ze stałkami poczekał bym aż pojawią się jeszcze jaśniejsze np z f1.0

Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    i tak naprawdę z czasem autor wątku sprzeda 45mm f1.8 posiadając 12-40. Obniży to koszt zakupu 12-40 Osobiście miałem 45mm i sprzedałem, mam teraz 17mm 1,8 i też kurcze nie używam... Jakoś mi wygodnie z tym 12-40.
    Pewnie, jak ktoś lubi stałki to pójdzie w tym kierunku bez dyskusji.
    Ja bym zakupił na miejscu autora 12-40 a ze stałkami poczekał bym aż pojawią się jeszcze jaśniejsze np z f1.0
    No raczej się z 45mm nie rozstanę, gdyż robię sesje portretowe z udziałem modelek, więc takie "szkło' idealnie sie w tym sprawdza Po prostu tak jak wspominasz, co kto lubi i pod jakiego typu zdjęcia potrzebuje. które najczęściej wykonuje. No ale nie wykluczam, że kiedyś zaszaleje i szarpnę sie na 12-40mm

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Za sporo poniżej tysiąca możesz kupić, chyba widziałem kiedyś oferty około 800zł z przejściówką na mikro w zestawie.

Siła reputacji
    11
    Moja galeria
    Słuchajcie nabyłem "szkło" G VARIO 12-32 mm f/3.5-5.6 ASPH. M.O.I.S. (używane) ale w bardzo dobrym stanie pod mojego olympusa omd E-M10 i ciekawi mnie dlaczego po wyłączeniu aparatu obiektyw nie chowa się do rozmiaru typowego "naleśnika", co może być powodem jak sądzicie?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Słuchajcie nabyłem "szkło" G VARIO 12-32 mm f/3.5-5.6 ASPH. M.O.I.S. (używane) ale w bardzo dobrym stanie pod mojego olympusa omd E-M10 i ciekawi mnie dlaczego po wyłączeniu aparatu obiektyw nie chowa się do rozmiaru typowego "naleśnika", co może być powodem jak sądzicie?
    Czy oczekujesz aby się sam schował? Jeśli tak to nie ma tak dobrze - musisz go sam ręcznie schować.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Może po prostu wymaga złożenia ręcznego przez np. obrót pierścienia?
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.03.15 o 22:17
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    bo nie ma silnika tylko jest składany/rozkładany ręcznie poprzez przekręcenie pierścienia?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    Trzeba przekręcić pierścień zoomu tak aby pokryły się znaczniki pozycji złożonej (kręcimy do oporu zgodnie ze wskazówkami zegara patrząc od czoła obiektywu).
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja