Strona 47 z 51 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 503

Wątek: Jarmark staroci

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Zastanawia mnie ten dalmierz. Z tego co wiem, powinien mieć chyba dwa możliwie daleko oddalone od siebie okienka skierowane w stronę motywu od którego mierzymy odległość. Tymczasem widze tylko jedno okienko na dole i skierowany w stronę oka fotografa okular na górze dalmierza.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Bo jest odwrotnie zalozony na aparat. Zaklada sie go tak samo jak lampe blyskowa na sanki. To srebrne kolko powinno byc od strony fotografujacego.
    Ostatnio edytowane przez Planistigmat ; 17.02.15 o 16:16
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Dzięki za wyjaśnienie! Dopiero teraz zauwayłem na tzrecim zdjeciu w dolnej, zacienionej części światłomierza drugie okienko.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Watek jakos przycichł. Chcialem wiec pokazac aparat, ktory wiekszosc z nas doskonale zna. Zenit TTL byl kiedys moim marzeniem, ale mialem tylko Zenita E. To fakt, ze dzieki niemu, odczytujac warunki ekspozycji przed kazdym zdjeciem, nauczylem sie ustalac na oko warunki ekspozycji z dokladnosci do 1/2 EV, jednak w uzyciu byl starsznie uperdliwy. Potem utracilem te umiejetnosc. Ale wracajac do Zenita, TTLka byla moim marzeniem. Przy ktorejs z wizyt Papieża w Polsce wyruszylem na łowy do sklepow foto aby zdobyc wymarzony aparat. Wiadomo przy takich okazjach rzucali troche towaru do sklepow. Trafilem Zenita 12XP w Fotoptyce na Marszalkowskiej. Prawie wszystkie Zenki, ktore przyszly do sklepu dnia poprzedniego sprzedano jeszcze w dniu przyjecia ich do sklepu, ale 7 szt. zostawiono na zapleczu bo byly bez papierow. Wyciagnieto je jak juz bylem w kolejce i tylko patrzylem czy do mnie "dojdą". Udalo sie - kupilem, ale musialem dnia nastepnego pojechac po owe papiery.

Dzis prezenuje bardzo fajna wersje Zenita TTL z kieszonka na jeden bok od pudelka filmu, ktory jest w aparacie. W kieszonce jest rowniez tabelka pozwalajaca przeliczyc jednostki czulosci fimu: GOST-DIN-ASA.
    Zarowno aparat jak i obiektyw wykonano w Krasnogorsku. Wiekszosc Heliosow pochodzila z innej wytworni.

Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Planistigmacie dzieki za Bergheila . Nie wiem co w nich jest takiego ale jest to "coś" co bardzo lubię.

Marku Leica przepięka!

Pomyślałem sobie, że jakbyśmy tak wspólnie swoje staruchy zagonili w jedno miejsce to całkiem niezłe muzeum by powstało ).

Trochę podziało się u mnie i raczej stroniłem od komputera. Jest jeszcze sporo do pokazania ale i czas na to mamy.

A na dzisiaj przeróbka Zenita. Ot tak dla zabawy .

Pozdrowienia dla wytrwałych zbieraczy

Wojtek

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zenit Limited Version, albo Zenit Luxus, albo Zenit Gold.
    Fajna ta przerobka.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Ferrari Zenit
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Miałem Zenita EM - obiektyw Helios świetny był - jasny i ostry. A do tego światłomierz - chyba Leningrad.
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Skoro wdepnęliście na temat Zenitów, to przedstawiam dwa:
    pierwszy, z dzisiejszego spaceru na giełdę :

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3013075_0046.jpg
Wyświetleń:	383
Rozmiar:	958,4 KB
ID:	142161

i drugi:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3013076_0047.jpg
Wyświetleń:	392
Rozmiar:	961,0 KB
ID:	142162

Ten drugi to nie pomyłka, najpierw była Minolta X 300, a potem Seagull i tak samo Zenit . Kto ciekaw albo nie wierzy, niech sprawdzi
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Sepi19, pomyśleć, że korpus Zenita TTL zostawiliśmy w jakiejś kanjpce, podczas spaceru...