Strona 45 z 51 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 503

Wątek: Jarmark staroci

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Wypasiona Sprzedałeś ją?

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Niestety tak.
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Bardzo dziekuje wszystkim za gratualcje i czytanie moich wypocin dot. aparatow, ktorych juz nikt nie uzywa.

Mam wrazenie, ze ostatnio troche zawlaszczylem sobie wątek Wojtka, jednak mam nadzieje, ze Wojtek nie ma mi tego za złe.

Watek Praktici bede jeszcze kontynuowal np. pokazujac Praktice produkowana dla wojska.

Jednak dzis chcialem przedstawic inny rarytasik.
    Wiadomo, ze Zorki piersze i drugie byly wyposazane w obiektywy Industar 22, bedace jeszcze raz przeliczonym obiektywem Industar 10 oznaczanym jako FED 5cm f/3.5. Ten z kolei powstal na bazie Elmara 5cm f/3.5 i choc na schemacie sa identyczne to w rzeczywistosci nie sa juz tak podobne do siebie jesli chodzi o wlasnosci optyczne.
    W latach 30-tych jasnym standardem do Leici byl Summar 2/50. Wystepowal w ogromnej wiekszosci w tubusie chowanym, ale rarytasem kolekcjonerskim jest niezwykle rzadki Summar 2/50 w sztywnej oprawie (niechowany).
    Wrocmy jednak do Industara 22. Jak doskonale pamietamy wystepowal on w oprawie chowanej. Ale nie tylko. Niewiele osob wie, ze przez rok produkowano go takze w oprawie sztywnej. Ponizej przyklad takiego wlasnie zorkowskiego sztywnego Industara 22.

Przepraszam, ze troche chaotrycznie pisze. Jesli kogos interesuja pewne poruszone tu kwestie to temat moge rozwinac.

Na pierwszym zdjeciu wczesny chowany Industar 22 (od prezentowanej wczesniej Zorki) oraz sztywny Industar 22.

Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Dzis w szafie znalazlem schowana Yashike T2.Bateria nawet zadzialala.Pare pstrykow na pusto ....i Trzeba by gdzies nowa baterie kupic i film jakis.
    Ja do mojego Altixa film i tez podzialam.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Bardzo dziekuje wszystkim za gratualcje i czytanie moich wypocin dot. aparatow, ktorych juz nikt nie uzywa.

Mam wrazenie, ze ostatnio troche zawlaszczylem sobie wątek Wojtka, jednak mam nadzieje, ze Wojtek nie ma mi tego za złe.

Watek Praktici bede jeszcze kontynuowal np. pokazujac Praktice produkowana dla wojska.

Jednak dzis chcialem przedstawic inny rarytasik.
    Wiadomo, ze Zorki piersze i drugie byly wyposazane w obiektywy Industar 22, bedace jeszcze raz przeliczonym obiektywem Industar 10 oznaczanym jako FED 5cm f/3.5. Ten z kolei powstal na bazie Elmara 5cm f/3.5 i choc na schemacie sa identyczne to w rzeczywistosci nie sa juz tak podobne do siebie jesli chodzi o wlasnosci optyczne.
    W latach 30-tych jasnym standardem do Leici byl Summar 2/50. Wystepowal w ogromnej wiekszosci w tubusie chowanym, ale rarytasem kolekcjonerskim jest niezwykle rzadki Summar 2/50 w sztywnej oprawie (niechowany).
    Wrocmy jednak do Industara 22. Jak doskonale pamietamy wystepowal on w oprawie chowanej. Ale nie tylko. Niewiele osob wie, ze przez rok produkowano go takze w oprawie sztywnej. Ponizej przyklad takiego wlasnie zorkowskiego sztywnego Industara 22.

Przepraszam, ze troche chaotrycznie pisze. Jesli kogos interesuja pewne poruszone tu kwestie to temat moge rozwinac.

Na pierwszym zdjeciu wczesny chowany Industar 22 (od prezentowanej wczesniej Zorki) oraz sztywny Industar 22.

Planistigmacie-> absolutnie nie mam Ci za złe i wdzięczny jestem za przekazywanie cennych i nieznanych mi wcześniej informacji w temacie aparatów(przede wszystkim dalmierzy). Do tej pory bardziej w stronę mieszków zerkałem ale trochę się to zmieniło. O istnieniu Industara w sztywnej oprawie pojęcia nie miałem i jest to dla mnie zaskoczenie. Nie widziałem też Zorki z takim "sztywniakiem". Zaraziłeś mnie trochę tymi "leicopodobnymi" aparatami i skromna rodzina Zorek powiekszyła się o Zorkę ze stosunkowo niskim numerem seryjnym w wersji eksportowej. To ta w środku.

Miałem z nią trochę kłopotu bo kupiłem jako 100% sprawną ale okazało się że migawka rozjeżdża się pokazując negatyw. Sprzedawca okazał się uczciwy i na jego koszt dokonana została naprawa a przy okazji czyszczenie i kompleksowy przegląd.

Chyba zapakuję film i zobaczę jak to w praniu wychodzi.

---------- Post dodany o 10:12 ---------- Poprzedni post był o 10:03 ----------

voovoo2->świetnie. Kupiłem za parę złotych na pchlim targu we Wrocławiu coś takiego:

Zablokowana dźwignia naciągu, wylana bateria, sparciałe uszczelki, rozkalibrowany dalmierz i brud. Dwa wieczory i wszystko działa. Kupiłem przede wszystkim ze względu na bardzo chwalony obiektyw z dziurskiem 1,7. Pewnie robiłeś tą Yashiką zdjęcia. Chciałbym zapytać czy warto zapakować do niej film ?

---------- Post dodany o 10:13 ---------- Poprzedni post był o 10:12 ----------

Ostatnio edytowane przez wojtek1234 ; 25.01.15 o 11:15

urzyszkodnik
    Gość
    Nie miałem nigdy tej Jaśki, ale znam kogoś kto miał i chwalił.
    Pakuj film

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Fajna Zorka, lubie te klony Leici wygladajace niemal identycznie jak pierwowzor.

Zeby nie ograniczac sie tylko do leicopodobnych dzis dla Ciebie Wojtku miechowiec. Bergheil Voigtlaender'a. Prezentowales juz wspanialaego zielonego Bergheila w tym watku (u mnie na str. 6). Postanowilem wiec przypomniec tekst Wojtka dodajac troche od siebie. W kazdym swoim poscie staram sie przemycic jakas ciekawostke oprocz informacji encyklopedycznych. Tu jako ciekawostke (o ktorej zreszta wspomnial Wojtek) podam mocowanie obiektywu.
    Standardowo w miechowcach migawka z obiektywem byla mocowana pierscieniem, ktory odkrecalo/przykrecalo sie od srodka aparatu.
    Mocowanie bagnetowe jest nam znane z naszych cyfrowek, a tym ktorzy pamietaja jeszcze czasy analogowe z aparatow manualnych i analogow AF. Wczesniej dominowalo mocowanie gwintowe M42 oraz M39. Ale bagnetowe mocowanie obiektywow bylo juz Bergheilu w 1912 r. Na ostanim zdjeciu widac zdjety obiektyw co odslonilo bagnet aparatu jak i obiektywu. Produkowano tez do Bergheila obiektywy wymienne o roznych ogniskowych.
    Tu prezentuje zwyklego czarnego Bergheila z Heliarem.

Cytat Zamieszczone przez wojtek1234 Zobacz posta
    Voigtlander to prawdopodobnie najstarsza firma zajmująca się fotografią. Przedsiębiorstwo zostało założone w 1756 roku przez Johanna Christopha Voigtlandera w Wiedniu. W 1849 roku powstaje nowy oddział w Brunszwiku gdzie przeniesiono siedzibę firmy. Przez parę lat Voigtlander był liderem nowych technologii, które - jak się później okazało – dały efekt w postaci powszechnie stosowanych rozwiązań technicznych. To właśnie Voigtlander wprowadził na rynek w 1960 roku obiektyw typu zoom oraz aparat kompaktowy z wbudowaną lampą elektroniczną w 1965 roku. Produkty firmy Voigtlander cieszyły się wyjątkowym uznaniem. Ale może przejdźmy do sedna sprawy …
    Model Bergheil produkowany był w latach 1912(14)-1936. W zależności od formatu płyty(4,5x6/6,5x9/9x12/10x15) aparaty posiadały różną wielkość. W wersji podstawowej obowiązywał kolor czarny skóry mieszka i pokrycia aluminiowej skrzynki. Jednakże w pewnych okresach czasu produkowane były serie aparatów o odmiennej kolorystyce. Najbardziej cenionym przez kolekcjonerów jest jedyny oficjalny model „DeLuxe” niekiedy zwany modelem „Luxus”. Wersja ta dotyczyła tylko i wyłącznie Bergheila 4,5x6(„Baby”) produkowanego w latach 1923-1927. Przepiękny jasnobrązowy mieszek i nieco ciemniejszy brąz pokrycia skrzynki. Do tego jeszcze pozłacane elementy metalowe, stylizowane okucia i wiele innych „smaczków”. Cudo! To stosunkowo rzadko spotykany model a ceny dobrych egzemplarzy poza moim zasięgiem. Po 1930 roku przez krótki okres czasu Bergheila 9x12 produkowano w wersji „zielonej” a wersja 6,5x9 „zzieleniała” w latach 1932-1934. I właśnie tego modelu właścicielem stałem się parę tygodni temu. Pigment zielony barwiący skórę stosowaną do produkcji posiadał pewną właściwość - czas i warunki zewnętrzne powodowały zmianę barwy skóry z „normalnie” zielonej na zieleń w głębokiej czerni. Na pierwszy rzut oka niektóre zielone egzemplarze wydają się prawie czarne. Tak jest i w przypadku mojego egzemplarza. Co prawda były właściciel bezsensownie poprawił oryginalność koloru ale po paru wieczorach dokopałem się do właściwego koloru . Modele w kolorze zielonym znane są również pod nazwą „Deluxe” co jest nieco mylące ale tak to się przyjęło i bardzo często to co zielone Bergheila to „DeLuxe”.
    ... Ten mieszkowiec budzi zachwyt. Delikatny ale bardzo solidny. Wszystko na swoim miejscu. Zwarta, mocna konstrukcja ale i delikatna. Żadnych luzów i zacięć. No i te smaczki . Piękne dwie spirytusowe poziomice w kolorze rubinowym (w pełni sprawne bo nikt do trunku się nie dobrał) do pionowego i poziomego kadru. Jedna umieszczona w śrubie regulacyjnej przesuwu poziomego obiektywu a druga w śrubie wysuwu mieszka ! To robi wrażenie. Regulacja pozioma i pionowa obiektywu – śrubowa na jednej osi. Mosiężna płytka z danymi do ekspozycji dla przypisanej do tego formatu ogniskowej obiektywu 10,5cm, celownik z wysuwaną ramką w celu uniknięcia paralaksy. Ten aparat ma swój styl. ...

Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

| OlyJedi Awatar wojtek1234
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    No toś skarb nam przedstawił . Nie wiem tak do końca dlaczego ale mam ogromny sentyment do tego aparatu. Sprawiłeś mi dużą przyjemność .

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No to fajnie, ze Ci sie podoba. Wiec jeszcze jeden miechowiec dla Ciebie.

Voigtländer Avus to seria miechowcow produkowana przez firme Voigtländer & Sohn AG, Braunschweig, w latach 1913 do 1935.
    Aparaty te byly produkowane w roznych formatach zarowno pionowych jak i poziomych. Wyposazone byly w podwojny wyciag miecha oraz migawke Ibsor lub Compur zarowno A jak i B. Montowano do nich trojsoczewkowe Voigtar'y albo czerosoczewkowe Skopary (konstrukcja typu Tessar).
    Sa dwie teorie skad wziela sie nazwa Avus. Pierwsza, ze pochodzi od nazwy toru wyscigowego w Berlinie. Druga, ze pochodzi od Aktiengesellschaft Voigtländer Und Sohn.
    Tu prezentuje najpopularniejszego Avus'a Voigtländer'a produkowanego w latach 1927-35 formatu 9 x 12 cm ze wspomnianymi Compurem B oraz obiektywem Skopar.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Echhh...
    Pomacał bym
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo