Ten ma jakis dziwny obiektyw : 2,8/52 i napis N61 oraz rosyjskie logo FED i numer seryjny jak mniemamPozdrawiam i dziekuję za porady.
Ten ma jakis dziwny obiektyw : 2,8/52 i napis N61 oraz rosyjskie logo FED i numer seryjny jak mniemamPozdrawiam i dziekuję za porady.
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
Mam też takie coś co własnoręcznie wyremontował nasz forumowy kolega Czmielek
Piekny obiektyw..MC
No piekna Zorka, w swietnym stanie. To pozniejszy wypusk. Zwroc prosze uwage, ze napis Zorkij jest tloczony, a nie grawerowany jak w mojej zaprezentowanej tu Zorce, numer seryjny masz juz z tylu i najprawdopodobniej 2 sruby z tylu mocujace gorny dekiel (moja ma jeszcze 3). Z rzeczy, ktorych nie widac to element widoczny po otworzeniu dolnego dekla - taka matalowa ramka w ktora sa wlozone walki z roletami i do ktorej sa przykrecone kolka zebate - u Ciebie jest odlewana. W mojej Zorce ta ramka jest z blachy. W Twojej ten odlewany element jest znacznie precyzyjniej wykonany i trwalszy niz w mojej.
Wszystko jest w najlepszym porzadku. Z tego co pamietam to wszystkie Industary 61 sa lanatanowe (N61, o ktorym piszesz to odwrocone "N" czyli ruskie "I" pochodzace od slowa Industar) Tylko potem dodano tam literki Ł/D, czyli byl Industar 61 Ł/D. Informacja o tym, ze wszystkie I-61 sa lantanowe wymaga potwierdzenia. Jednak juz troche zapomnialem tej wiedzy.
Swietna Praktica Super TL. Podobno nie do zamordowania. Mam znajomego w bylym fabrycznym zakladzie Pentacona w Warszawie. Jak tam pojade to sporo opowiada mi o roznych aparatach, jak sa zrobione, najczestszych usterkach itp. Mowil, ze Praktica Super TL (szmaciana migawka o poziomym oczywiscie przebiegu) jest znacznie lepsza konstrykcyjnie i trwalsza od tych pozniejszych popularnych z metalowa migawka o pionowym przebiegu.
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
O!Dziękuję, człowiek uczy się całe życie. Dzięki za informacje.
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Czarne skrzynki
1.
Tak nazwałem swoje aparaty charakteryzujące się specyficznym „pudełkowym” kształtem o bardzo prostej i niskobudżetowej konstrukcji. W zasadzie plan budowy skrzynek był bardzo podobny. To prostopadłościenna obudowa z wizjerami (z reguły były to dwa lustrzane wizjery do kadrów poziomych lub pionowych) i z pokrętłem przesuwu filmu. W komorze, do której można było dotrzeć otwierając tylną pokrywę z czerwonymi oczkami lub przednią płytę z obiektywem(jedno o czasami dwa „szkiełka”) umieszczony był metalowy wkład, do którego ładowano film (z reguły 120 lub 620). Pod płytą przednią aparatu montowany był zmyślny mechanizm migawki i przysłony( jeśli występował) a niekiedy dodatkowe szkiełko soczewkowe pełniące rolę elementu nastaw odległości. Ale może zajrzyjmy do środka.
2.
Jak widać cały pokazany mechanizm składał się z kilku blaszanych elementów współpracujących ze sobą za pomocą sprężystych drucików a za przysłonę robiła przesuwna blaszka z otworkami o różnej średnicy.
Przyznam, że zaniedbałem swoje skrzynki. Leżały(nieopisane) zapomniane w pudle ale myślę, że warto pokazać parę sztuk wzbogacając ten wątek w jeszcze jeden typ aparatów a i przy okazji odkurzyć je.
Zeiss Ikon Box Tengor 54/2 to aparat produkowany w latach 1934-1939. Obsługiwał format 6x9 przy pomocy obiektywu Goertz Frontar Achromat. Wartość przysłon to 11 i 22 (przesuwana blaszka z dwoma otworkami za szkłem obiektywu. Zakres ostrzenia ustawiany za pomocą ruchomej soczewki za otworkiem przysłony: 1-3m i od 3m do nieskończoności. Czasy : ok1/25s i B. Dwa wizjery w górnej i bocznej płycie aparatu umożliwiały wybór kadru.
3.
Agfa Box 44 produkowana była przez przez AGFA Camerawerk Munchen w latach 1932-38. Aparat dla wszystkich oferowany w promocji. Bardzo prosta budowa. Skrzynka z grubej tektury pokryta płótnem. Płyta tylna i przednia z metalu. Blaszka pełniąca rolę migawki usytuowana przed szkłem „obiektywu” o ogniskowej 10cm. Przysłona stała 11. Brak regulacji związanej z odległością. Czas ok 1/30 sek i B. Dwa wizjery ale z matowym szkłem. I nic tu więcej nie ma.
4.
Kodak Box 620 – produkt Kodak AG, format 6x9. Aparat produkowany był w latach 1936-1939.
Posiadał trzy otwory przysłon oznaczone na obudowie małą, średnia i dużą kropką. Podejrzewam, ze odpowiadały one przysłonie 11,16,22 ale pewności nie mam.Czas ok.1/30 i B. W tym modelu pojawia się gwint na wężyk spustowy. Brak ustawień odległości. I jeszcze dwa wizjery. To wszystko.
5.
Kodak Six 20 Brownie C produkowany przez Kodak LTD w Londynie (1946-1951). Posiadał tylko jedną jedyną możliwość ingerencji użytkownika w ustawienia ekspozycji. Był to czas 1/25 lub B. Obiektyw o ogniskowej 10cm i niezmienny otwór przysłony 11. Bardzo prosta obsługa.
6.
Certo Doppel Box z wyglądu jawi się nieco bardziej wypasioną skrzynką. Aparat ten produkowany przez Certo Camera Werk Drezno obsługiwał dwa formaty:4,5x6 i 6x9. Specjalna wkładka wewnątrz komory aparatu umożliwiała zmianę formatu za pomocą przesuwnej ramki. Pokrętlo na bocznej płycie było za tą zmianę odpowiedzialne. Różnej wielkości dziurki w blaszce przesuwanej dźwignią odpowiadały przysłonom 11, 16, 22 . Czasy: ok.1/25, B i Z. Ostrzenie w dwóch zakresach: 2-5m i 5 do nieskończoności przy pomocy dodatkowej soczewki. Prezentowany model pochodzi z ok 1935 roku.
7.
8.
Altissa Box jest aparat średniego formatu wykonany przez Altissa Camera Werk Drezno i wprowadzony na rynek 1951 roku. Migawka działała w zakresie 1/25s i B a do wyboru były dwie wartości przysłon;8 i 16. Obiektyw Altissar Periskop 8 cm składał się z symetrycznej względem otworu przysłony pary pojedynczych elementów optycznych. Na uwagę zasługuje duży, jasny wizjer. To ładna i oryginalna skrzyneczka odbiegajaca nieco swoja odmiennością o prezentowanych poprzedników.
9.
Jeżeli macie uwagi do opisu czy też dodatkowe informacje na temat prezentowanych modeli to zapraszam do ich ujawnienia
Pozdrawiam.
Wojtek
Ostatnio edytowane przez wojtek1234 ; 11.01.15 o 15:17
Swietne aparaty. Ostatni najświetniejszyFajne zwięzłe opisy.
O tak. Bardzo fajne i trafiłyby na moją półkę coby oko cieszyć ale problem jest: półek brak![]()