Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 85

Wątek: G5 czy E-PL5

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lisu84 Zobacz posta
    (...) Wrzucam Rawa do poznęcania się. (...)
    Załącznik 138635
    W jakim celu konwertujesz do DNG?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Pewnie by utracić część danych, Zapewne nie odpalił jeszcze wołarki z płytki. O ile pamiętam Panas swoją dodaje.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    EM5 plus 45/1.8 w fotojokerze nawet jakby był
    W Radomiu był kit + 45 mm coś koło 4000 zł. Napisałem, że wolałbym dopłacić i kupić tego omd

Ja konwertuję? LR mi skonwertowało samo, zaraz wrzucę prosto z karty.
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    a czy w przypadku robienia w RAW wyświetlacz nie pokazuje podglądu (jpega) zaszytego w pliku RAW? U mnie po zaimportowaniu pliku do LR najpierw przez sekundę pokazywany jest plik wyglądający jak jpeg (nasycenie, czernie itp) a dopiero po chwili pojawia się "wyprany", goły plik raw.
    Wrzuć oryginalne pliki RW2 + jepg z puchy, zobaczymy.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ..Jeśli uda się Wam to wywołać, żeby wyglądało normalnie porównam z tym co mi pokazuje laptop. Póki co zmieniłem w puszce na JPG.
    Powiem niczego niepokojącego nie widzę w tym pliku co przesłałeś. Musisz się liczyć z tym, ze zdjęcia z wbudowana lampa błyskową "piękne" kolorystycznie nie będą. Póki co zmień jednak na RAW+JPG. Będziesz mógł porównać surowy plik RAW w LR z tym co "wyprodukuje" aparat (jpg). Zawsze tez przy trudniejszych warunkach z RAW-a można sporo poprawić.

Tak na szybko w LR:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1000286.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	617,7 KB
ID:	138636
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wrzuć oryginalne pliki RW2 + jepg z puchy, zobaczymy.
    Wtedy był tylko RAW ustawiony

Musisz się liczyć z tym, ze zdjęcia z wbudowana lampa błyskową "piękne" kolorystycznie nie będą
    Zdjęcie zrobione z Nissinem i40 (+ stofen + 45 stopni w górę). Na szybko strzelone bo kolejka dzieci i rodziców stała do fotki przy szopce.

Twoja fotka wygląda troszkę lepiej niż moje wypociny (zasługa obróbki) ale nie tak dobrze jak na lcd panasa. Zapisuję Twoją fotkę i będę sprawdzał na różnych monitorach.
    Póki co RW2
    http://sendfile.pl/pokaz/105746---srm0.html
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Wtedy był tylko RAW ustawiony

Zdjęcie zrobione z Nissinem i40 (+ stofen + 45 stopni w górę). Na szybko strzelone bo kolejka dzieci i rodziców stała do fotki przy szopce.

Twoja fotka wygląda troszkę lepiej niż moje wypociny (zasługa obróbki) ale nie tak dobrze jak na lcd panasa. Zapisuję Twoją fotkę i będę sprawdzał na różnych monitorach.
    Póki co RW2
    http://sendfile.pl/pokaz/105746---srm0.html
    Widać każda telewizja kłamie. A na poważnie wczytaj się w ustawienia monitora, może będziesz mniej zdziwiony i po drugie pomyśl o kalibracji swego monitora, może w jej braku przysłowiowy pies jest pogrzebany...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    po drugie pomyśl o kalibracji swego monitora
    Wiem, że powinienem robić to regularnie ale urządzenie do kalibracji to trochę zbyt duży wydatek dla takiego amatora jak ja.

I wszystko jasne. Podłączyłem telewizor przez HDMI (tyż panas ) Zdjęcia wyglądają porównywalnie z wyświetlanymi przez aparat. Nawet mój jpg wygląda podobnie jak Andtora.

Pokręcę trochę w ustawieniach karty graficznej. Chociaż trochę poprawię wyświetlanie na monitorze. Będę się trochę wzorował na tym zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez lisu84 ; 7.01.15 o 22:01

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ...Ja konwertuję? LR mi skonwertowało samo, zaraz wrzucę prosto z karty.
    Przy imporcie do LR z karty pamięci zaznacz Copy (pewnie miałeś Copy as DNG). Osobiście najpierw zdjęcia (RAW +JPG) zrzucam na dysk twardy i wtedy dopiero importuje, wskazując lokalizację (karta wyjęta z czytnika czy też odłączony aparat od kompa). Wówczas powinna być aktywna opcja Add: (masz już na dysku i nie chcesz kopiować)

klik:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	import.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	7,0 KB
ID:	138638

...Zdjęcie zrobione z Nissinem i40 (+ stofen + 45 stopni w górę). Na szybko strzelone bo kolejka dzieci i rodziców stała do fotki przy szopce...
    Mi "tak na szybko" wyglądało na wbudowaną. Trudno tak od razu ocenić.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.01.15 o 22:16
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a czy da się wyciągnąć zaszyty jpg?

Uprawnienia umieszczania postów