Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Wątek: G5 czy E-PL5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piskorski Zobacz posta
    weź pod uwagę zawyżanie przez Olympusa podawanego ISO o mniej więcej 1EV - co niweluje tę przewagę.
    proszę Cię... ileż można.

Prócz tego w panasonicu masz dużo lepiej działający tryb video niż w dowolnym olku. Działa w czasie filmowania AF (może ustawić go poprzez dotknięcie ekranu)
    A w E-M10 nie działa? Może mam jakąś specjalną sztukę?

Dobry wybór, Panasoniki serii G mają w MFT mz najlepszy stosunek jakości do ceny.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    proszę Cię... ileż można.

A w E-M10 nie działa? Może mam jakąś specjalną sztukę?

Dobry wybór, Panasoniki serii G mają w MFT mz najlepszy stosunek jakości do ceny.
    Dla mnie sprawa jest niezwykle prosta.
    Fotografuje zawsze w RAWach. Ustawione ISO 400 w Panasonicu GH1 i M10 (takie dwa korpusy miałem jednocześnie).
    Zawsze światłomierz M10 pokazywał 1-1.5EV mniej od tego w GH1.
    Nie obchodzi mnie to, że nie ma sposobu określania ISO jednego dla wszystkich producentów. Dla mnie ważne są efekty przy określonym świetle.

Co do AFu. Czy w Twoim M10 AF - nie CAF - który przeskakuje i myszkuje w jedną i w drugą stronę, ale SAF działa ?
    U mnie działał tylko przed rozpoczęciem nagrywania.
    Do tego w M10 w czasie nagrywania video nie działa focus peaking co dodatkowo nie ułatwiało sprawy z ustawieniem ostrości.
    Ostatnio edytowane przez piskorski ; 7.01.15 o 13:13

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Dla mnie sprawa jest niezwykle prosta.
    Fotografuje zawsze w RAWach. Ustawione ISO 400 w Panasonicu GH1 i M10 (takie dwa korpusy miałem jednocześnie).
    Zawsze światłomierz M10 pokazywał 1-1.5EV mniej od tego w GH1.
    Nie obchodzi mnie to, że nie ma sposobu określania ISO jednego dla wszystkich producentów. Dla mnie ważne są efekty przy określonym świetle.
    https://forum.olympusclub.pl/threads...szukuje-na-ISO

wniosek mogę wysnuć taki, że różnicy pomiędzy Olkiem a Panasem jest ok. 2EV ale po korekcie oprogramowania współpracującego z aparatem (ORF) zostaje jej 1EV. Przy tych samych parametrach światłomierze ZAWSZE pokazywały mi takie same wartości (z chwilowymi odchyłkami 1/3EV).

Co do AFu. Czy w Twoim M10 AF - nie CAF - który przeskakuje i myszkuje w jedną i w drugą stronę, ale SAF działa?
    U mnie działał tylko przed rozpoczęciem nagrywania. [/QUOTE]
    Tak, działa cały czas. Mogę podczas nagrywania wideo zmieniać punkt AF dotykając ekranu. W Twoim egzemplarzu tak nie było?

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Tak, działa cały czas. Mogę podczas nagrywania wideo zmieniać punkt AF dotykając ekranu. W Twoim egzemplarzu tak nie było?
    Nie. Nie działał. Na pewno tak było z moim ukochanym 20/1.7.
    A działa Ci zmiana parametrów ekspozycji w czasie nagrywania i jej korekta ?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Nie. Nie działał. Na pewno tak było z moim ukochanym 20/1.7.
    Nie jestem w 100% pewien, ale wydaje mi się, że z moją 20-tką AF też działał dotykowo jak ze wszystkimi innymi szkłami.

A działa Ci zmiana parametrów ekspozycji w czasie nagrywania i jej korekta ?
    nie, tego nie miałem ani w G3 ani w GF3 ani nie mam w E-M10. Jednak rzadko używam filmowania, więc małe ma to dla mnie znaczenie. Na pewno w Olku przydałby się też focus peeking, 50fps i lepszy bitrate, ale są za to świetna stabilizacja w korpusie i krzywe, których brakuje w Panasonikach.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No i trochę się zdziwiłem po zgraniu fotek na kompa. Przyzwyczajony byłem przy e-pl1 i e-620, że muszę robić w Rawach bo te puszki jakoś dziwnie wywoływały i musiałem grzebać później w LR. W Panasie odrazu ustawiłem RAW, zrobiłem parę fotek. Podczas fotografowania byłem zachwycony, bardzo szybko działał AF (w porównaniu z poprzednimi aparatami) i o niebo lepiej radzi sobie AF w słabszym świetle. Na wyświetlaczu fotki eleganckie, ładnie naświetlone, kolorki żywe, naturalnie odwzorowane. Zrzucam na kompa, odpalam LR a tu zonk. Blade, ciemne i nijakie. Kręcę suwakami, kombinuję i du... i nic. Nie mogę dojść do wyglądu fotki zbliżonego z tym przedstawionym na wyświetlaczu. Pomyślałem - wywołam fotkę tak jak puszka chce w aparacie (w e-pl1 się dało), szukam, szukam nie widze nigdzie w menu.
    Teraz mam zagadkę, czy to monitor kompa kantuje czy wyświetlacz czy ja zupełnie źle manipuluję suwakami. Zmiana aparatu zbiegła się ze zmianą laptopa więc nie wykluczam też błędu tego drugiego. Chyba muszę podpiąć drugi monitor, ew. TV przez HDMI.

Faktycznie, dużo przyjemniej się nagrywa G5, nie ma takiego ograniczenia czasowego jak E-Pl1, kit tak nie brzęczy przy ustawianiu AF. Obiektyw jest bezgłośny.

To mój pierwszy aparat z poziomicą. Nie miałem pojęcia, że to aż takie przydatne narzędzie.
    Ostatnio edytowane przez lisu84 ; 7.01.15 o 19:16
    G5 | S19/2,8 | S30/2,8 | S60/2,8 | MZD 25/1,8 | MZD 45/1,8 dwa kity | nissin i40

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Nie wiem jak w G5, ale w mojej G3 ekranik pod względem kolorystycznym nie oddawał właściwej kolorystyki i nasycenia. To taka przypadłość raczej wszystkich ekraników w aparatach. Odnośnie LR - stawiam na monitor, jak wspomniałeś o jego zmianie. RAWów nigdy w puszcze nie wywoływałem. Jak już jesteśmy przy JPG to silnik w G3 dawał naprawdę fajny JPG.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lisu84 Zobacz posta
    No i trochę się zdziwiłem po zgraniu fotek na kompa. Przyzwyczajony byłem przy e-pl1 i e-620, że muszę robić w Rawach bo te puszki jakoś dziwnie wywoływały i musiałem grzebać później w LR. W Panasie odrazu ustawiłem RAW, zrobiłem parę fotek. Podczas fotografowania byłem zachwycony, bardzo szybko działał AF (w porównaniu z poprzednimi aparatami) i o niebo lepiej radzi sobie AF w słabszym świetle. Na wyświetlaczu fotki eleganckie, ładnie naświetlone, kolorki żywe, naturalnie odwzorowane. Zrzucam na kompa, odpalam LR a tu zonk. Blade, ciemne i nijakie. Kręcę suwakami, kombinuję i du... i nic. Nie mogę dojść do wyglądu fotki zbliżonego z tym przedstawionym na wyświetlaczu. Pomyślałem - wywołam fotkę tak jak puszka chce w aparacie (w e-pl1 się dało), szukam, szukam nie widze nigdzie w menu.
    Teraz mam zagadkę, czy to monitor kompa kantuje czy wyświetlacz czy ja zupełnie źle manipuluję suwakami. Zmiana aparatu zbiegła się ze zmianą laptopa więc nie wykluczam też błędu tego drugiego. Chyba muszę podpiąć drugi monitor, ew. TV przez HDMI....
    Cóż można na to odpowiedzieć mając tylko słowa, a nie zdjęcia, czy choćby jednego RAW-a
    Na początek rób może w opcji RAW+jpg. Powiem, prawie nigdy nie zastanawiałem się nad różnicą pomiędzy wyświetlaczem, a tym co wyświetlane jest na ekranie monitora. Jeden powód to, że 90% zdjęć robię przy użyciu wizjera (w sumie może i to samo jeśli chodzi o kolorystykę), dwa to raczej normalne zjawisko, że wyświetlacz aparatu "podbija" nieco kontrast, kolory. Szczególnie będzie większa różnica jeśli chodzi o surowy plik RAW, który wymaga "wywołania". JPG będzie bardziej zbliżony do tego co była na wyświetlaczu, wizjerze. Spore znaczenie może mieć też jak piszesz to co wyświetla Ci ekran laptopa. Taki "problem" w G1 jest mi obcy.
    Zapodaj może plik RAW, ten ładnie naświetlony z żywymi kolorami (na wyświetlaczu) jak wspominałeś (jeśli to nie jakieś prywatne zdjęcie). Będzie można wtedy coś więcej powiedzieć.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Już wybrałeś, więc po ptokach.
    Wracając do E-620 jestem w stanie wywołać Ci perfekcyjnie RAWa o ISO 1250 - kwestia podejścia do pliku i programu wywołującego.
    Ale już wybrałeś. Miałem zamiar zaproponować Ci E-PL7
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Już wybrałeś, więc po ptokach.
    Wracając do E-620 jestem w stanie wywołać Ci perfekcyjnie RAWa o ISO 1250 - kwestia podejścia do pliku i programu wywołującego.
    Ale już wybrałeś. Miałem zamiar zaproponować Ci E-PL7
    Dobrze wybrał
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Uprawnienia umieszczania postów