Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Filtr połówkowy - szary

| OlyJedi Awatar KoValus
    Mieszka w
    Kraków NH
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Filtr połówkowy - szary

Jako, że ostatnio najwięcej moich zdjęć to różne "widoczki" postanowiłem zainwestować w filtr połówkowy.
    Prosiłbym o polecenie co warto kupić, może niekoniecznie z najwyższej półki, ale dobrej jakości.
    Fotografuje różnymi obiektywami (Oly 12-50, Yashica 50mm, 135mm) więc fajnie jakby była dobra dostępność adapterów
    do różnych średnic.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria
    połówkowy to najlepiej regulowany czyli np. cokin + ręka jako holder - najprościej, najtaniej
    lub np. system Hitech 67 (nie musisz używać ręki jako holdera) (podobny ma Cokin) etc.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Ja mam holder cockin i czasem rezygnuję z niego. Filtry sobie w ręce trzymam, nie chce mi się holdera przekręcić. A z filtrów mam Cockin i Hitech.
    Ostatnio edytowane przez koronax ; 25.12.14 o 19:28

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Filtr połówkowy szary to chyba jedyny filtr, który z powodzeniem można zastąpić w programie do wywołania RAW (np. Lightroom).
    Sam posiadam nakręcany Marumi, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie o czym była mowa gdyż wymusza podział kadru pół/na pół. Ostatnio prawie w ogóle go nie używam.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Filtr połówkowy szary to chyba jedyny filtr, który z powodzeniem można zastąpić w programie do wywołania RAW (np. Lightroom).
    Sam posiadam nakręcany Marumi, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie o czym była mowa gdyż wymusza podział kadru pół/na pół. Ostatnio prawie w ogóle go nie używam.
    Są filtry z twardym przejściem i stopniowane, okrągłe i prostokątne regulowane, raczej nie do końca wiesz o czym piszesz z tą równoważnością programową...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Filtr połówkowy szary to chyba jedyny filtr, który z powodzeniem można zastąpić w programie do wywołania RAW
    Akurat moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie - szary pełny i połówkowy oraz polar to jedyne filtry których nie da się zastąpić komputerem...

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Są filtry z twardym przejściem i stopniowane, okrągłe i prostokątne regulowane, raczej nie do końca wiesz o czym piszesz z tą równoważnością programową...
    Bez urazy ale wiem o czym piszę, (pisałem o okrągłych to nie ulega wątpliwości) miałem na myśli oczywiście te filtry z przejściem łagodnym (stopniowanym jak ująłeś) i Lightroom je z powodzeniem zastąpi

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Akurat moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie - szary pełny i połówkowy oraz polar to jedyne filtry których nie da się zastąpić komputerem...
    Z tych trzech co wymieniłeś, filtr połówkowy, akurat komputer (program komputerowy) potrafi zastąpić z dobrym skutkiem.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.12.14 o 22:28

urzyszkodnik
    Gość
    Bez urazy ale wiem o czym piszę, (pisałem o okrągłych to nie ulega wątpliwości) miałem na myśli oczywiście te filtry z przejściem łagodnym (stopniowanym jak ująłeś) i Lightroom je z powodzeniem zastąpi

Z tych trzech co wymieniłeś, filtr połówkowy, akurat komputer (program komputerowy) potrafi zastąpić z dobrym skutkiem.
    To znaczy, ze uważasz, ze komputer domaluje wyjarane niebo ?
    No...ciekawy masz komputer. Moje ani na windzie ani na jabłku tak nie potrafią

W temacie:
    Połówkę i szary mam cokina.
    Jako tako. Troche zafarb daja. Ale za te pieniadze...
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 25.12.14 o 22:35

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    To znaczy, ze uważasz, ze komputer domaluje wyjarane niebo ?...
    Ty to napisałeś, a nie ja.
    PS
    Mi jakoś bardzo rzadko wychodzi wyjarane niebo, jak to nazwałeś
    PS2
    Działanie filtra połówkowego w 90 procentach zastąpi dobry program do obróbki RAW.
    Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    Połówkę i szary mam cokina.
    Jako tako. Troche zafarb daja. Ale za te pieniadze...
    Dlatego wolę filtr połówkowy jaki daje Lightroom bez zafarbu i można go użyć wielokrotnie z róznymi ustawieniami (nie tylko z przyciemnieniem) na jednym zdjęciu.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 25.12.14 o 23:01

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Ty to napisałeś, a nie ja.
    PS
    Mi jakoś bardzo rzadko wychodzi wyjarane niebo, jak to nazwałeś
    PS2
    Działanie filtra połówkowego w 90 procentach zastąpi dobry program do obróbki RAW.

Dlatego wolę filtr połówkowy jaki daje Lightroom bez zafarbu i można go użyć wielokrotnie z róznymi ustawieniami (nie tylkoz przyciemnieniem) na jednym zdjęciu.
    No to jak naświetlisz na niebo to z tego G1 jak niby wyciągniesz resztę szczegółów z ceni???
    Program do rawów nie dopisze półtonów i szczegółow w cieniach. Co najwyżej wyciagnie kolorową panasonicową kaszę.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro