Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Filtr szary i szary połówkowy - informacje zebrane

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Filtr szary i szary połówkowy - informacje zebrane

Dla chcących poznać filtr szary proponuję wrzucić tutaj kilka użytecznych informacji o filtrze szarym i jego zastosowaniu - jak wiemy mowa jest zawsze o UV oraz Polarze myślę natomiast ze niesłusznie zapominamy o filtrze szarym który jest przez wielu niedoceniany....

Do czego służy filtr szary ?

http://www.foto-przyroda.pl/info/filtry.html

Praktyczny przykład i porównanie ujęć filtrami szarymi i dla porównania polarem:

http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...wka-jak-to.htm
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Szary i szare pół to jedne z ważniejszych filtrów. Zwłaszcza w fotografii krajobrazowej. UV - kiedys byłem zwolennikiem. teraz pomału odchodzę od tej koncepcji. Poślinione przez psy przednie soczewki swych obiektywów czyszcze po prostu miękką bawelną.

Polara uwielbiam i nigdy z niego nie zrezygnuję

ale do rzeczy.

Filtr szary neutralny - pozwala na wydłużenie ekspozycjibo. Przydaje się to w wielu momentach. wodospady.... wodospady.... strumyki, .... rzeki....

nie nasuwają mi się inne zastosowania. Filtr mam, używam, ale rzadko - głównie podczas fotografowania płynących wód.

Szare pół - najlepszy filtr jaki kiedykolwiek wymyślono - zaraz po polarce
    podstawowy w torbie jeśli robimy krajobrazy. Pozwala na zmniejszenie kontrastu miedzy jasnym a ciemnym. Jasene i ciemne zawsze jest w kadrze. Jasne nie bo , ciemny las. Jasna pustynia, ciemne niebo itp itd.

Szarte pół układamy tak aby szare zasłoniło i przyciemniło jasna część kadru. wówczas kontrasty są mniejsze. Rozpiętość tonalna sceny maleje a my robimy zdjęcie i nasza cyfra sobie radzi. Napisałem post szybko - sprawdzę wszelkie błędy dopiero jutro bo trzeźwość umysłu mam zachwianą.

dobas

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    dziekan, trochę namieszałeś, ktoś może pomyśleć że filtr szary służy do przyciemniania nieba. I to w zasadzie nie twoja wina - ale wina nazewnictwa filtrów, przyjętego w Polsce.

Filtr szary to nie to samo co filtr połówkowy tzw. szary.

Filtr szary (z ang - grey) - to filtr jednolity, o jednakowej szarości na całej powierzchni filtra. Służy oczywiście to wydłużenia czasu naświetlania - i do niczego innego. Kiedy wydłużamy czas naświetlania? Kiedy chcemy "coś" rozmyć ("klasyczny" przykład to wodospad) lub kiedy, ze względu na niską wartość przesłony, nasz aparat nie jest w stanie dostosować do niej migawki (np. kiedy wykonujemy zdjęcia jasnym obiektywem w słoneczny dzień - miało to znaczenie gł. w przypadku starszych analogów, obecnie 1/4000 sek. jest standardem i praktycznie zawsze wystarcza).
    Filtr szary połówkowy - który tak naprawdę powinien nazywać się filtrem neutralnym połówkowym (ang. neutral graduated) służy z kolei przyciemnieniu fragmentu kadru - ale bez dodawania żadnego zafarbu. istnieją bowiem filtry szare połówkowe (nag. grey graduated) - a więc takie, które nie tylko przyciemniają fragment kadru, ale również dodają szary zafarb.
    O wykorzystaniu połówek można poczytac również na forum -> https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10385

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    dziekan, trochę namieszałeś, ktoś może pomyśleć że filtr szary służy do przyciemniania nieba. I to w zasadzie nie twoja wina - ale wina nazewnictwa filtrów, przyjętego w Polsce.

Filtr szary to nie to samo co filtr połówkowy tzw. szary.

Filtr szary (z ang - grey) - to filtr jednolity, o jednakowej szarości na całej powierzchni filtra. Służy oczywiście to wydłużenia czasu naświetlania - i do niczego innego. Kiedy wydłużamy czas naświetlania? Kiedy chcemy "coś" rozmyć ("klasyczny" przykład to wodospad) lub kiedy, ze względu na niską wartość przesłony, nasz aparat nie jest w stanie dostosować do niej migawki (np. kiedy wykonujemy zdjęcia jasnym obiektywem w słoneczny dzień - miało to znaczenie gł. w przypadku starszych analogów, obecnie 1/4000 sek. jest standardem i praktycznie zawsze wystarcza).
    Filtr szary połówkowy - który tak naprawdę powinien nazywać się filtrem neutralnym połówkowym (ang. neutral graduated) służy z kolei przyciemnieniu fragmentu kadru - ale bez dodawania żadnego zafarbu. istnieją bowiem filtry szare połówkowe (nag. grey graduated) - a więc takie, które nie tylko przyciemniają fragment kadru, ale również dodają szary zafarb.
    O wykorzystaniu połówek można poczytac również na forum -> https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10385
    Mariush - dlatego założyłem ten topic coby rozwiać swoje a i zapewne Innych wątpliwości dotyczące tych dwóch filtrów - każdy dorzuci coś od siebie i będzie komplet informacji dla potomnych w jednym miejscu.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    O, to ja sie podczepie Tak co do szarych polowek

Stwierdzenie: nie dajcie sie nagrac na SZARE polowki, maja byc neutralne, bo np. Marumi ma SZARA, a nie neutralna, wiec na np. bialych chmurach widac...

Pytanie: chce cos do krajobrazu kupic... Cokin/Hitech/podobne, przejscie mysle, ze soft, ale nie wiem, jak silna kupic? Chcialabym dosc silna, jakie sie przydaja? ND0.9? ND1.2? Jestem za tą druga, ale... wole sie poradzic doswiadczonych fotografow
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    szara połówka - mam jakąś hamę, nakręcaną na obiektyw i mam COKIN'a

Jeden wniosek - nakręcane filtry połówkowe są do D, ponieważ linia podziału szare / nie szare zawsze będzie w połowie kadru. Tego na szczęście nie ma w filtrach prostokątnych typu COKIN mozna sobie regulować do woli gdzie ma być podział miedzy przyciemnianym a nie przyciemnianym...

to ważna uwaga !

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    esystem to odpowiedni dział ?
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    dobas: Wspomnę o zastosowaniu jednolitego szarego np. ND4 dla umożliwienia ustawienia F2 przy ZD50 w studio przy portrecie z użyciem lamp błyskowych. Nie zawsze jest możliwość regulacji mocy błysku...
    Ułatwieniem pracy jest osłonka z wbudowanym filtrem podnoszonym dźwignią:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=7522
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 16.05.08 o 08:21

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    O, to ja sie podczepie Tak co do szarych polowek

Stwierdzenie: nie dajcie sie nagrac na SZARE polowki, maja byc neutralne, bo np. Marumi ma SZARA, a nie neutralna, wiec na np. bialych chmurach widac...

Pytanie: chce cos do krajobrazu kupic... Cokin/Hitech/podobne, przejscie mysle, ze soft, ale nie wiem, jak silna kupic? Chcialabym dosc silna, jakie sie przydaja? ND0.9? ND1.2? Jestem za tą druga, ale... wole sie poradzic doswiadczonych fotografow
    Pisałem już o tym... z filtrów typu Cokin tylko Hitech jest neutralny, Cokin i tanie podróbki dają zafarb.
    Co do siły - najbardziej uniwersalny jest 0,6 ND, 0,9 ND jest nieco mniej przydatny; 1,2 ND - tylko na wschody/zachody, do zdjęć "pod słońce"; 0,3 ND - tylko jako "dokładka" do innych filtrów (np. łącząc 0,6 i 0,3 dostajesz 0,9 ND).
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 16.05.08 o 08:33

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzieki Hm, mialam 0,6 ale nakrecana :/ Czyli wniosek miec 0,6...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.