Strona 37 z 43 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 425

Wątek: Olympus Zuiko Digital 50 1:2 makro

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Spokojnie, to były tylko sugestie. Zrobisz jak uważasz, niemniej jednak chętnie zobaczę efekty twoich zmagań.
    ps. a bawiłeś się kiedys manualami w podobnych sytuacjach, czy tylko tak z zasady piszesz, że nie?
    pps. w sumie bzdury piszę, przecież na e-420 z manualami to męczarnia, wizjer ciemny tunel, ekranika nie odchylisz.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrekmor Zobacz posta
    Dzięki za opinie, jednak nie mogę się z Tobą zgodzić. Zdjęcia planuję wykonywać tylko i wyłącznie w świetle naturalnym, odpowiednio złagodzonym i dodatkowo lekko odbitym. Na pewno nie będę używał lamp, namiotów, halogenów itp. Po prostu nie takiej estetyki oczekuję. Akcesoria potrzebne do wykonywania zdjęć już praktycznie wszystkie posiadamy. Naczynia, sztućce, miseczki, ściereczki, foremki itd oraz dużo akcesoriów drewnianych już mamy - to jest akurat działka mojej żony. Gdyby stać mnie było od razu na zakup OM-D i do tego 60 2.8 macro to nie byłoby tematu. Obecnie posiadam e-420 i chciałbym spróbować wykorzystać je maksymalnie ile będę mógł. Używany obiektyw ZD 50 można kupić w okolicach 1200zł czyli na tą chwilę byłyby to jedyne koszty związane z inwestycją w szprzęt. Ze szkieł manualnych nie planowałem i planuję korzystać.
    problem polega na tym, ze bardzo dobre szkło jakim jest ZD 50 podpiete do słabego korpusu szału nie zrobi
    ciemny mały wizjer gdybyś chciał MF, słaby AF
    to o czym inni piszą to takie kopanie rowu 500 m za pomocą łopaty( e-420) albo koparką(OMD)
    jak dla mnie szybko sie poddasz, bo efekty nie bedą zadowalajace, bedziesz "katował" bez doświetlenia
    chcesz wydać 1200 zł ?
    kup jakieś EPL (3 albo lepiej 5)
    http://allegro.pl/e-pl3-body-obiekty...887127287.html masz epl3 z kitem za 700 zł
    http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl5-...881906107.html EPL5 , nowe body za 1100 zł
    odchylany ekranik w którym coś widać , iso pierdyliard, jak nie masz kasy na szkła opchnij 420 i kup szkło np 12-50 gdzie masz makro
    "bedzie Pan zadowolony "
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Ja nie wiem czy w tego typu fotografii to praca z AF jest priorytetem

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar piotrekmor
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    problem polega na tym, ze bardzo dobre szkło jakim jest ZD 50 podpiete do słabego korpusu szału nie zrobi
    ciemny mały wizjer gdybyś chciał MF, słaby AF
    to o czym inni piszą to takie kopanie rowu 500 m za pomocą łopaty( e-420) albo koparką(OMD)
    jak dla mnie szybko sie poddasz, bo efekty nie bedą zadowalajace, bedziesz "katował" bez doświetlenia
    chcesz wydać 1200 zł ?
    kup jakieś EPL (3 albo lepiej 5)
    http://allegro.pl/e-pl3-body-obiekty...887127287.html masz epl3 z kitem za 700 zł
    http://allegro.pl/olympus-pen-e-pl5-...881906107.html EPL5 , nowe body za 1100 zł
    odchylany ekranik w którym coś widać , iso pierdyliard, jak nie masz kasy na szkła opchnij 420 i kup szkło np 12-50 gdzie masz makro
    "bedzie Pan zadowolony "
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś moje oczekiwania. Od prawie 5 lat robię zdjęcia e-420 wraz kitem i w moim odczuciu doszedłem do punktu, w którym pomału zaczyna ograniczać mnie sprzęt. Przesiadka na korpus (epl5), który i tak nie byłby docelowym oraz na kolejny kitowy obiektyw (12-50) nie jest kierunkiem w którym chciałbym iść. Pomysł z zainwestowaniem w zd50 pojawił się tylko dlatego, żeby móc go później wykorzystać w OM-D i móc czerpać jak najwięcej z jakości, ostrości, światła itp dostępnych dla tego typów obiektywów.

Tak czy inaczej dzięki za Wasze spostrzeżenia. To z czego wcześniej nie zdawałem sobie sprawy to ostrzenie/do ostrzenie manualne, które faktycznie może być wymagane w tego typu fotografii i dla 'tunelu' jaki jest w E-420 może być to problemem. Częściowo może nie będzie on tak mocno uciążliwy w sytuacji synchronizacji aparatu z laptopem i oceny zdjęć na większym ekranie.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Epl5 plus jakakolwiek manualna stalka z macro zamkna sie w zalozeniach okolobudzetowych.
    Uzysk bedzie zdecydowanie lepszy niz zapinanie czegokolwiek do 420.
    Zawsze pozniej latwiej dokupic szklo niz znowu zmieniac body.

pozdro

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Panowie, czy ktoś porównywał już Zuiko 50mm f2.0 z m.Zuiko 60mm f2.8? Czasami chciałbym w zdjęciu mniejszą głębię ostrości a f2.8 w moim 60mm na to nie pozwala. Pytanie czy 50mm będzie tu zauważalnie lepsza i czy optycznie to szkło jest lepsze/gorsze od nowszego 60mm?
    Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 10.02.15 o 18:44

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MikolajN Zobacz posta
    Panowie, czy ktoś porównywał już Zuiko 50mm f2.0 z m.Zuiko 60mm f2.8? Czasami chciałbym w zdjęciu mniejszą głębię ostrości a f2.8 w moim 60mm na to nie pozwala. Pytanie czy 50mm będzie tu zauważalnie lepsza i czy optycznie to szkło jest lepsze/gorsze od nowszego 60mm?
    Może dlatego nie kupowałem 60 mm
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Porownywal...
    Optycznie zblizone (cenie sobie bardziej 50 w tym aspekcie), roznica w GO tyle co ze swiatla i ogniskowej wynika (tyle ze na spektakularnosc nie ma co liczyc), AF nie istnieje na 50 w porownaniu do 60, bookeh bardziejszy na 60, ktora mocnie "rozbeltuje" tlo.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 10.02.15 o 18:58

| OlyJedi Awatar MikolajN
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jednym słowem zamieniłby stryjek...?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Jednym słowem zamieniłby stryjek...?
    Po co, skoro stryjek ma oba

Ale na stryjka nie ma co patrzec, bo stryjek ma wiekszoc klockow makro u siebie

p.s. Jak mialbym wybierac to jedno jedyne i to do mikro, to zostalbym jednak przy mZD60 to jesli o owady chodzi.
    Do czego innego to zanabylbym 45 albo 75.

pozdro