Mam 45 ale ona nie ostrzy z bliska. 75 nie miałem okazji wypróbować.
Mam 45 ale ona nie ostrzy z bliska. 75 nie miałem okazji wypróbować.
Mikołaj, słuchaj nynego, bo Jego rady są dobre, choć czasem ... drogie![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Spoko, mam taki zamiar, ale z tego co tu powiedziano to najlepiej zostać przy tym co mamCzyli 60mm i 45mm, choć to drugie nie nadaje się do moich potrzeb ale trzymam to szkło ze względu na sentyment - to moja pierwsza stałka była.
A co tym szklem nowym chcesz glownie robic, bo jest roznica miedzy owadami, a portretami czlowiekow
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Tak jak napisałem wcześniej. Oczekuję ogółu zastosowań jak w 60 makro ale z mniejszą GO. Przykładowo robię zdjęcie zegarka i chciałbym lepszej separacji samego zegarka od tła. Technicznie próbowałem wszystkiego a i tak daleko to wychodzi od tego co mam w głowie. Istnieje jakieś szkło niezależne do makro z przesłoną zdolną się otworzyć do np 1,4?
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
O GO decyduje przesłona a o rozmyciu (odcięciu) tła przede wszystkim ogniskowa (zakładając tą samą skale odwzorowania). Więcej zyskasz na odcięciu większą ogniskową niż nieco bardziej otwartą przesłoną. Tak 40-150 f2.8 da lepszy efekt rozmycia na najdłużej ogniskowej jeśli skala odwzorowania jaką ma Ci w ogóle wystarczy.
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:49 ----------
W zasadzie możesz przyjąć, że ma makro, przy tej samej skali odwzorowania GO zależy tylko od przesłony (ogniskowa Ci tu nie pomoże) a rozmycie tła od ogniskowej!
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Ok, dzięki bardzo. Spróbuję z 40-150 i zobaczę jak pójdzie![]()
Ostatnio edytowane przez MikolajN ; 10.02.15 o 21:26