E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice
No właśnie z tego co tu wyczytałem
http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...mm_1:2.0_Makro
jest nieco inaczej odległość od przedmiotu się nie zmieniła a odwzorowanie nieco wzrosło![]()
Coś mi się nie zgadza, zawsze zakładałem przed obiektyw makro konwerter x2 po aby oddalić fotografowany przedmiot od soczewki , dlatego obiektywy makro 105 albo 150 mają większa odległość minimalną przy tym samym odwzorowaniu niż 35 czy 50.
Nie mam teraz jak tego sprawdzić bo nie mam konwertera. Albo jest zbyt późno na rozumowanie.
Ostatnio edytowane przez taztaz ; 29.01.10 o 01:06
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
zamiast ZD14-45 albo ZD14-54 myślałem o tym http://allegro.pl/item889846503_rary...panasonic.html
- niewiem ,ale muślę że to by było w miarę korzystne rozwiązanie bo widziałem ten obiektyw w cenie około 750-800 zl
Ostatnio edytowane przez ggago ; 31.01.10 o 10:04
e-420, ZD14-42, ZD40-150, VELBON SHERPA600R, FALKON 500mm STf/8,0
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
noto w tym wypadku dobrze jest dowiedzieć się co jest dobre a co szajzen, za wypowiedz i pomoc dzięki
e-420, ZD14-42, ZD40-150, VELBON SHERPA600R, FALKON 500mm STf/8,0
Siemka
Troszkę zaczął mnie denerwować pierścień ostrości w mojej 50.
Wydaje mi się, że pracuje zdecydowanie za lekko, można nim kręcić dotykając jednym palcem. Często używanie obiektywu bywa problematyczne przy MF - trzeba uważać żeby go czasem nie dotknąć po ustawieniu ostrości.
Nigdy nie miałem innej sztuki w rękach, mogę się odnieść tylko do pracy w 14-54 i tam pierścień stawia troszkę większy opór.
Czy to jest kwestia wyrobienia się, czy ten typ tak ma![]()
Dodam że mój zd to używka kupiona jakieś pół roku temu i oprócz tego mankamentu nie widać żeby był ciorany.
Ten typ tak ma - chodzi delikatniej niż w zd14-54.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.